• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI:
    SIRRIL_NEMESIS: tak vám děkuji za historky :-)) Mě stačilo, když mi jednou šlápnul na nohu (nechtěně) dceřin poníček.... naštěstí jsem měla dobré boty a poníček netrval na tom, že mi bude na noze stát.... ale ten šlapal na nohy proto, že byl lekavej a při čištění a sedlání občas poposkočil... taky teda to úvaziště mají poníci hodně blbě - zepředu i zezadu bouda, z leva hned keře skrývající stráň vedoucí do lesa (srnky, kojoti, divoké krůty...) a z prava prašná cesta... takže když se na cestě něco (náklaďák se senem, jiný kůň, jiný člověk, auto) objeví, tak je to náhlé a nečekané (pže za boudou)... a v keřích furt něco šustí...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    CAROLIAN: zazili. Ve snaze za kazdou cenu se udrzet jsem spadla pod kone, ne vedle. Kun me podupat nechtel, ale nevidel me a ja mu proste spadla pod kopyta. Dodneska, kdyz je spatny pocasi, rikam, ze mam "kureci kycel".. (valachovi se rikalo Kure).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem byla zadupana do zeme konem! Ale nespadla jsem z nej... Bylo to nejake mlade hovado, snad hrebec, a nekdo mne vypustil ho na voditku jit projit a napast. No, a ja, neznala veci, jsem si sundala vprostred vychazky boty, pac bylo vedro. Svazala jsem je za tkanicky a chvili je nesla. Ale byl to opruz, tak jsem je prehodila na zada koni. No... kun chvili sel, a pak se postupne zacal plasit. Ja jsem nevedela, co je spatne, ale odmitala jsem pustit voditko. No a nekde v ostruzini v lese nebo kde to bylo, se mi zamotaly nohy, kun do mne vrazil (ja porad srdnate svirala voditko), nacez preze mne kun prebehl. Nejak mne nic nebolelo, tak jsem za nim sla (cestou nasla boty) a nasla ho za zatackou se spokojene past. Mela jsem rozkoplou bradu, ale nevedela jsem o tom, nez mi to nejakej civilista reknul, protoze mi vsude tekla krev. Mne to nejak nedoslo. Kdyz jsem pak vecer uz v Praze jela na siti, tak jsem doktorovi na otazku "mate jeste nejaky zraneni?" odhalila hrudnicek, kde jsem mela par modrin. No. Ony mi neprisly tak strasny, ale je fakt, ze dva otisky kopyta by se mezi nima nasly. A byly na hrudniku nad prsem. Ale nic mi nebylo, potvrdil to i rtg. A cely se to stalo, kdyz mi bylo nact.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak ono je rychlejší (a i levnější) se zeptat, než člověka hnát na RTG, CT, MR, ultrazvuk...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jo asi jo.... asi se ptají protože je důležité vědět, jestli je tam ještě něco (třeba vnitřní zranění... ale přišlo mi to zvláštní, no... :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kun kterej je psychicky normalni ("nezrazenej") se vzdycky snazi slapnuti na cloveka vyhnout, ale musi na nej videt a nekdy to nejde protoze je tam treba skrumaz jinejch koni nebo neni prostor se vyhybat a strasak je blizko.. takhle slapla na stehno (a zlomila ho hnusne) kobyla kamosce, ktera ji sla po uraze vodit, ale projel hnusny kamion a kobyla zpanikarila a nejak se to semlelo, holka zakopla a upadla a kobyla nez se stihla podivast kde co je, stala holce na noze...

kazdopadne to ze se doktori ptaj chapu, oni potrebujou vedet, zda nehrozi nakej ten crush syndrom nebo proste naky nadrceni organu :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já zatím nikdy (osobně jsem měl tu kliku, že jsem spadl jen výjimečně - ale pokaždé buď kůň (1x) měl velkou snahu se naopak hrozícímu šlápnutí vyhnout a udělal i dost gymnastické prohnutí, aby se mi na zemi vyhnul, anebo koukal stejně jak popisuješ - s výrazem "co děláš na té zemi, když mi máš sedět na hřbetě" - konkrétně "mlaďoška" si mne pak docela dlouho pečlivě hlídala a kdykoliv cítila, že nemám 100% rovnováhu, tak zpomalila/zastavila anebo si mne alespoň na hřbetě dokázala nahodit zpět :-)))

O cíleném pošlapání jsem jen slyšel (z první ruky) a vždy to bylo u koní, kteří měli s lidmi předtím nějaký těžký problém (de-facto 100% to byli původně týraní koně, se kterými se zacházelo moc tvrdě a byli to ti, kteří se nedali zlomit a nerezignovali...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ani v jednom případě kůň neshodil jezdce úmyslně či plánovitě... a ať už se stalo cokoliv, tak to nebylo namířeno proti jezdci...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    anketní otázka - překvapilo mě to při dceřině úrazu, i tentokrát - první na co se doktoři ptali, jeslti raněného kůň podupal..... Zažili jste, že by kůň šel schválně podupat člověka?

Když jsem spadla kdysi já, tak Foxy nade mnou stála a zjevně nevěřila svým očím, co dělám na zemi a proč nejedu na ní (a neměla problém, když jsem na ní zase vylezla a pokračovaly jsme v jízdě). Když spadla dcera, tak splašený kůň odcválal - opět jsem nezaznamenala tendenci, že by to obrátil proti člověku a chtěl po něm dupat. V tomhle posledním případě byl kůň taky zaskočen tím, že si jezdkyně "vystoupila" a byl celý špatný z toho, že nevstává a nepokračují v jízdě....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a proto jsem psala vysvětlení.... není všechno jak se zdá.... a nejde jen o to, jestli máš vychovanýho koně... jde o to, jestli mají koně vychovaní ostatní, jestli ostatní (široká veřejnost) vědí, jak se mají ke koni chovat (tady z nějakého důvodu, když chtějí lidi přivolat psa, tak tleskají.... si dokážeš představit, jak moc tohle "funguje" na koně... případně lidi, kteří přijdou ke koni a chtějí ho "podrbat na nose" a diví se, že se to koni nelíbí)... ale na pohled se budu těšit :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Tak jo, kobyla doma, sranda, zub je vyndaný jen tak nějak, protože na to nikde u nás není vybavení, musí se s tím do německa, kde to stojí kolem 5000e , tákže tam nejedeme a budeme doufat že to tělo vyloučí. Ale na Heřmaňáku fajn přístup, kobyla se cpala v pěkném čistém boxíku dva dny jako prase a už si užívá doma, dobere antb a půjde řádit na louku.
    Ale každopádně příhoda se zubem mě pošťouchla a na kobylu čeká bezudidlovka.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ach, tak toho se musi vyuzit, kdyz dite je hlidane :) No, program ja v sobotu i v nedeli, takze pokud se oproti vsem temnym predpoedim nevysekam v sobotu, tak se budu producirovat i v nedeli. A Carolian poslu pohled ze Zbiroha :))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: No, usuzuju tak z toho, co jsi rikala. "měla první hodinu ježdění (po asi třiceti letech, kdy na koni neseděla" zni presvedcive.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: a uz to vidim, 2/9, to mame jiny program, zanechame ditko prarodicum a pujdeme na festival!!!! parbaaaaa hudba tanecky pivo zivot jako zamlada! :)))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ty zase nechapes, ze dobry vztah s konem te nezbavuje rizika , ja Sol taky verim, je uzasna, ale peklo jsou ti druzi ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: kdy to je?

CAROLIAN: Horovicka nemocnice je za rohem :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    na koni jezdí její nejstarší... a protože i nejmladší konečně nastoupila do instituce a majitelka tudíž není po mnoha letech ani těhotná, ani kojící, ani s batoletem v závěsu, tak si zaplatila první hodinu.... na koni, za kterým denně chodí, kterého zná a který zná jí.... když spadla, tak jí kůň oňufával a opatrně postrkával čumákem, aby vstala...

Za blbý odhad považuju to, že si 160cm ženská vleze na plňase, který má 165, že s mizernou fyzičkou hned zkouší klusat a navíc to zkouší v anglickém sedle, když před tím (před 25 - 30ti lety) jezdila western...

Srovnávám to proto, že mi přijde, že v tvém případě se taky hromadí několik neznámých / rizikových faktorů - které třeba každý samostatně jsou no problem.... v tomhle případě - jasně že může malá ženská jezdit na velkém koni, jasně že westerňák může jezdit v anglickém sedle, jasně že se dá na koně sednout i po třiceti letech, jasně že se dá fyzička specifická na koně vybudovat postupně, jasně že jen chození po jízdárně se dá zpestřít klusem.... nic z toho samo o sobě průšvih není - a ani jedno z toho není otázka "nulového vztahu s koněm"...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a jak víš, že mají s koněma nulový vztah...?

Tohle byla majitelka koně, zrovna jedna z těch, co je ve stájích denně... To že spadla nebyla vina koně... Šlo o kombinaci blbého vybavení a přecenění vlastních sil / schopností...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: POrad nechapu, proc mne srovnavas s lidma, ktery evidentne se konma maji nulovy vztah.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: aby v doprovodným programu nebyl výlet do nemocnice.... to jsem takhle (v pondělí) byla ve stájích, když moje známá měla první hodinu ježdění (po asi třiceti letech, kdy na koni neseděla)..........
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam