• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    MIST
    MIST --- ---
    PES: misto neni problem, problem je voda.

Ja doted mela moznost k nam poustet kravy, ale uz je nechci, byl s nima jen problem (trhaji ploty, drbou si zadky o uly) Jsou jak tank.. Vodu mely z rybniku na jinem pozemku, ale to je pro kone nepristupne (vodu pro kone ted zajistuje sousedka, ale neni to na vecnost).

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Myslim, ze v us ten problem s prostorem resi jinak nez tady :)
    PES
    PES --- ---
    MIST: Dokud je dost pozemků...
    MIST
    MIST --- ---
    PES: tady se to tak nedela, kdyz se vypase/podupe pozemek, tak se zvirata pusti na pozemek jineho souseda, ktery potrebuje.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Jinak pozitivním tréningem se dá do určité míry u osla odstranit i to teritoriální chování (v podstatě se odměňuje něčím dobrým pokaždé když neútočí...stačí hodit na zem ve výběhu jabko, tak potlačujou teritoriální chování u oslů v Pražské zoo, protože jinak ti blbci útočí přes ploty na návštěvníky). Kdyby měl někdo jó problém, dá se využít trenérů působicích v zoologických zahradách a zeptat se jich. Zaříkávače koní bych v práci s oslama vynechala, protože kůň a osel fungují na uplně jiných principech
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Jinak s oslem se moc vyjít nedá:-) Je to narozdíl od koně teritoriální zvíře, často bývají i solitérní (ti naši domestikanti jsou takoví napůl). Hřebci/ valaši oslí jsou definitivně teritoriální a pokud to prostředí dovoluje i solitérní zvířata, takže to je buď na okrasu a nebo měsíce tréningu...samo od sebe jako u koně to nepůjde. Pokud se osel tlačí, nebo útočí, jasně bych mu dala najevo že to ne. Je to jeho přirzenost hájit si teritorium před ostatníma, takže kombinace pozitivního tréningu při navádění ke spolupráci a pokud by si dovolovali a xichtili se, tak mu asi klidně jednu ubalit, protože on se taky rozpakovat nebude.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: unosnost pastviny zalezi na typu porostu, u nas se uci ze kun/rok/hektar je adekvatni, ale to je stredoevropsky trvaly travni porost, tyhle nam nezname ekotypy bude nutne pohledat taky v nejakych materialech z mistnich univerzit :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak to dělení a postupné vypasení je snad samozřejmé, než to nechat podupat...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: hledám tu pastvinu pro koně v Kalifornii a nejsem schopná to najít... obecně píšou akr na koně....

tady jsou guidlines z Davisu
    http://www.vetmed.ucdavis.edu/ceh/local_resources/pdfs/special_castandards_feb2014.pdf
    podle toho ti tvoji koně fakt nespadají do kategorie, že by potřebovali přikrmovat, Curly je hraniční.
    Jestli chceš, můžu o tom časem s majitelem promluvit (jestli se Curly u vás nezlepší).

Nicméně jsem nenašla (zatím?) nic o tom, v jaké hustotě koně na plochu "vyžerou" pozemek nevratně.
    Je tu pořád ta varianta rozpůlit to elektrickým ohradníkem a střídat - ale o tom taky nic nevím...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: no hlavně aby vám k něčemu byly, lol
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: dekuju moc za vsechny rady
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: jsou ňuňu.... a je tam pěkně vidět ta krajina.....

jinak tady je ta informace o poníkách v Česku, co tam mají spásat step...
    Přírodní rezervace Milovice | Česká krajina
    http://www.ceska-krajina.cz/rezervace/prirodni-rezervace-milovice/
    MIST
    MIST --- ---
    par fotek tech mych chovancu

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: definice krajiny je "dubová savana"... pro upřesnění - tráva do pasu je SUCHÁ... dozrává tak v květnu... a nová vyraší až zaprší (listopad / prosinec)
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: jeee, ty uz se ptas za mne, dik. Jsem zvazovala jak polozit otazku, protoze ty pastviny jsou s Ceskem nesrovnatelne. I tim, ze trava tu vlastne od kvetna uz neroste a zacne zas az po prvnich destich nekdy v listopadu. Ted je takovy mrtvy obdobi.

Kazdopadne, pokud by se nekdo pokusil odpovedet - parcela je 6.5 hektaru, trava je vysoka asi po pas. Je na tom ted 7 konu, 2 osli. Nedostavaji prikrm (majitel si to nepreje, tvrdi, ze se maji chovat jako divoky kone).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dotaz č.1 - máte někdo nějaká data, informaci, jak velká by měla být pastvina, aby jí koně nezničili a nevyžrali na kámen? Jaká cca rozloha na koně?

dotaz č.2 - dá se vyjít s oslem? Jak? DOufám, že jsem ze sporu o osobní prostor vyšla alespoň neutrálně (osel se pak už na mě tolik netlačil), ale nějaký návrh / nápad?

Jinak jsem viděla koně u MIST a jsou ňuňu.... totální plyšáci plyšoví, společenští, s lidma se kamarádící, chodící si pro podrbání a pozornost.... když jsem byla zvědavá na kopyta (jsou bosky), tak si jedna ta kobyla nechala úplně normálně (na pastvině, ve volnosti - bez ohlávky - od ženské, kterou viděla poprvé v životě) zvednout a zkoumat nohu....
    Jeslti někdo platí za "předávání vln koněm", tak dobře jim tak (těm koním :-))... trénovaní jsou fakt dobře... péči by potřebovali asi trošku osobní (přikrmit hubenější, asi starší Bashkir Curlie kobču - takovýho koně jsem viděla poprvé v životě, fakt je kudrnatá; a zkontrolovat ty kopyta a asi je přejet pilníkem), ale jinak mi přišli ve slušné stavu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Lindsey Partridge checks her horse into a hotel for $10 | Daily Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/...avel_news/article-4984634/Lindsey-Partridge-checks-HORSE-hotel-10.html

že bych to někdy zkusila s kozama???
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Cotosakra...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: tak to s tím oždibováním chápu, u mého zaříkávače se to řešilo tím, že dostávali mlsky na misce....

... pokud si koně ošetřuje majitel, tak je to super... já se bála, že jsou to nějací bezprizorní neznámí útulkáři
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: dik, ale to at si opatri jini.

Ja dala k disposici parcelu a rekla, ze je ohlidam. Krmit se nesmi, jsou to terapeuticky kone, co predavaji vlny energie lidem, kteri nevedi co se zivotem.....nepatrej po smyslu slov, podle mne je to cely jeden velky BS. Ale protoze jsou pracovni, tak nesmi ozdibovat pacienty a hledat u nich jidlo.

Prodal se tu pod nama velky ranch, meli tam pres 100 koni a museli to behem 30 dni vsechno odstehovat a tohle jsou pozustatky, ktere nikdo nechtel.

Zatim jsem z toho cela divoka. Uvidime jak to pujde.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: teoreticky bych mohla i zítra kolem poledne.... ráno zaučuju dojičku na kozy (viz. operace) a v pět musím vyzvednout dceru....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: Ňuňu, to se přijedeme podívat :-)).... kup pytel alfalfa pellets nebo alfalfa oat cubes (ty musíš ale rozlámat na malý kostičky) a nauč je chodit na žrádlo.... (ale ne všechny najednou, nebo tě ušlapou)...
    Bohužel ve čtvrtek v 5:30 nastupuju na operaci, tak nevím jak moc a jak brzy budu použitelná.... mohla bych se asi stavit ve středu kolem poledne obhlídnout co máte a jak to funguje....

Jak jste k tomu přišli? Požáry? Co majitel/é? Co krmení, kováři atd.? Mají koně podkovy? Potřebujete nějakou pomoc (třeba ty finance, krmení, kovář)? Mohla bych se poptat u nás ve stájích, jestli neví na koho se obrátit, vím že dělají různé fundraiser atd...

Úrazů se neboj, jestli na koně nepolezeš, tak jsi OK... ale nenech si od nich kakat na hlavu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam