• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Rada bych vam rekla, ze Sol prave udelala kapriolu.
    Teda ono je to trochu prehnany, ale byly jsme na louce, ona byla rozdovadena a behala kolem mne a kvikala a vyhazovala, nacez se postavila na zadni a odrazila do vzduchu a vyhodila zadnima. Jako fakt hukot videt chladase delat takovyhle veci! Bylo to fakt paradni, videt, jak je ten mastodont mrstnej.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tady nekdo objevil ameriku. Nicmene, slava!

Od příštího roku budou nánosníky v centru pozornosti Dánské jezdecké federace | EQUICHANNEL.cz
    http://www.equichannel.cz/...stiho-roku-budou-nanosniky-v-centru-pozornosti-danske-jezdecke-federace
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Zabiti z nedbalosti, tak. Pac to nebylo ukladny. Ale kurvapica. "veci".
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    "poskozeni cizi veci"... Kurvadrat, to je normalni vrazda.
    Myslivci zastřelili koně v ohradě vedle obytného domu | Krimi Plzeň
    https://www.krimi-plzen.cz/a/v-ohrade-primo-u-domu-postrelili-kone/
    PES
    PES --- ---
    Tak kobyly (ale klidně i valaši a hřebci) bývají na "svého člověka" hodně majetničtí... ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: prave nevim, jak to funguje u oslu, ale obecne si myslim, ze je lepsi je nezvykat.... jak se oslik na me majetnicky tlacil, ta kse mi to vubec nelibilo - a pak je tam kobyla, ktera zase odhanela osly, tj. kdyz se osel macka na cloveka a do toho ho vyhani kun, tak se muze velmi rychle vyvinout v nezdravou situaci.... (ale myslim, ze to byla ta kobca, co jsem ji hodne drbala a co mi nastavovala nohy, takze asi zarlila na osly? Oni jsou tihle kone prekvapive spolecensti a vyhledavaji lidskou spolecnost (na to, ze zijou ve stade)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To funguje stejně i u koní... včetně toho "zlobíš - nic nedostaneš a mazej pryč (na konec řady), zatímco ostatní co nezlobí ano"... U oslů to nejspíš nebude tak jednoduché, ale u koní i největší potenciální prudiči (poníci a huculové) jsou jak vyměnění, když dojde na tohle pravidlo...
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: bez vody bych je nenechala, dneska vecer jsem si zahazela lopatou a ozivila ten spring u silnice
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    na mrkvi neni nic spatne, ale chce to neudelat z toho ritual.... nekdy ji muzou dostat predem, nekdy az pri odjezdu pres plot, nekdy z ruky, nekdy ze zeme.... proste nenaucit je, ze maji "narok"....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: tak dokud kone MAJI vodu, tak je to fajn... nakonec muzou mit klidne dve vody, v tom mnozstvi to neuskodi (a i Curly se dostane k vode - mozna ten prvni den nesla, pze ji ostatni vyhaneli)....
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: mrkev jim uz skoncila, bude jen drbani.

Jinak resim drama urazena sousedka, urazenej soused, voda. Neni nad to mit streleny sousedy, kteri se nakonec jeste pohadaji mezi sebou, kde bude stat koryto s vodou, a ze ted je to bliz k blaznivy sousedce a ona ty kone tudiz vidi vic nez ti na druhem konci ulice. Smarja, jejich starosti bych chtela mit.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mrkev zasadne nenoste v kapsach a tak... nechat v aute, mimo pastvinu a vydat opravdu jen nahodne
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: hele, nespechej... oni jsou mili ted, pze jim nosite mrkve... casem to zacnou povazovat za vasi povinnost a budou se mstit, pokud mrkev nebude... zkuste treba prijit bez mrkve a jen podrbat a mrkev dat nakonec (pouze v pripade, ze se budou slusne chovat)... a hlidej malyho, at se nedostava do situaci mezi konema, oslama, plotem atd.... On to nejspis jeste nedokzae odhadnout....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: tak to jsou proste osli...das mrkev jsou hodni, nedas mrkev, hrozne te hryzne. nebo jeden den podrbes je blahem bez sebe, druhej den se na nej jen podivas, jde te sezrat. nevim co na ne zabira. mam je za trochu nevyzpytatelna zvirata a priznam se na zaklade nekolika zkusenosti k nim chovam i hluboky respekt:D
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: ze jo?! ...tihle osli jsou fakt jak pejsci. Dalsi duvod proc tlacit, zda by mi je Shawn nechtel prodat.

Jinak kone rvou hlinu i s korenama :/ Vcera se tu stavil ten kluk, co vlastni ranch pod nama, tak jsme to probrali. Rikal, ze tak na dva mesice jsou ok a pak uz to zacit hlidat, aby to kompletne nevyzrali.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dokud je prostoru dost, tak se majetky neřeší... Až se zahustí (osídlení), tak se to určitě nalinkuje (dnes klidně velmi přesně, podle GPS, ortofoto map a klasického zeměměřičství)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak tady je dodnes vlastně problém s pozůstatky rančerií. Mexický král kdysi "věnoval" kalifornské pozemky věrným bojovníkům (částečně Irové, takže dodnes máme Gilroy atd.).... Tenkrát to bylo velmi vágní a rančerie fungovaly tak, že v zimě se dobytek pásl v údolí a v létě postupoval do hor (dodnes se to tak někde dělá a najít krávy ve 2,5 tisících metrech není nic výjmečného) a pak jak se ochlazovalo, tak krávy zase scházely dolů.... prostoru bylo tolik, že přesné hranice nikdo neřešil (před nalezením zlata bylo v Kalifornii řádově několik set bělochů, hlavní vojenská základna - měla posádku čítající tuším deset nebo dvanáct lidí?)
    Např. okres Mariposa má dodnes vágní legální status, protože celou tu rančerii koupil gen Fremont od kohosi (necchce se mi to hledat) a vlastně dodnes není jasný, komu to patří a kudy by měly vést hranice okresu a jestli je to soukromý majetek nebo jestli o tom smí rozhodovat stát....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: to je fajn systém... asi nejvíc bych se bála eroze - že pokud zaprší mezi vyžráním na hlínu a novým porostem (což zákonitě musí, pže v tomhle nic nového nevyroste), tak že to spláchne zeminu... ale asi se holt uvidí - kolik toho spasou a jak moc... jestli tu vysokou trávu budou ukusovat nebo rvát i s kořenama...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak to jsi mě nepotěšila.... takže tihle osli byli vlastně velmi vychovaní a společenští, protože se vlastně jen vnucovali na podrbání a mrkev.... On se na mě tlačil stylem, že si stoupnul u mě tak těsně, že jsme se dotýkali, ale nic mi nedělal.... Když jsem se ho snažila posunout, tak mi zkusil šlápnout na nohu (jako vysloveně dupnul do mého prostoru).... no nic, tak osly vzdávám :-)))
    MIST
    MIST --- ---
    PES: misto neni problem, problem je voda.

Ja doted mela moznost k nam poustet kravy, ale uz je nechci, byl s nima jen problem (trhaji ploty, drbou si zadky o uly) Jsou jak tank.. Vodu mely z rybniku na jinem pozemku, ale to je pro kone nepristupne (vodu pro kone ted zajistuje sousedka, ale neni to na vecnost).

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam