• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: toho se částečně bojím u islanďáka.... on je jinak velmi dominantní... když byl "doma" tak velel i velkým koním.... je trochu "prudič"...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: U toho Vobluďáka je to stále "mazlivý koníček", kdyby žárlil, tak konkurenta půjde sežrat (na to stále má a v místním stádečku to stále vede...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: je otázka, jestli je to "mazlivý koníček" nebo "žárlivá potvora" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak Sol je s tebou "furt", poncla máme od konce srpna jednou týdně... ale doufám, že mu ta láska vydrží natolik, aby omezil různé prudění.... on je starej a chytrej jak vopice, furt něco zkouší.... tak doufám, že když nás jakžtakž přijme, že i to prudění omezí...

(on přišel do stájí v tom srpnu - před tím byl cca pět šest let s majitelkou "doma" - před těmi šesti lety byl v těhle stájích, to si s ním dcera hrávala - ježdění bych to nenazývala, ale s majitelčinou dcerou se s ponclem děsně vyblbly)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Trochu mi to připomíná kdysi "mlaďošku", když jsem šel s její majitelkou a vedli jsme kobylku z výběhu, tak naznala, že jít za námi, když si cestou povídáme, je ignorace koníčka a jemně, nicméně velmi výmluvně, mezi nás strčila hlavu, abychom se věnovali především jí :-)

No a Vobluďák (ve svých skoro 22 letech) si sice hraje na důstojného kmeta, ale když si začnu všímat více jiných koní, tak se také tulí a je mazlivý koníček :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je tutin! Ma vas rad! :) Je to takova jemnejsi verze Sol, ale ta je po mne brutalik, a kdyz si s nekym povidam, tak mne budto zacne odvazet pryc (kdyz na ni sedim), nebo jako naznacovat, ze ji mam ruzne drbat, vleze treba mezi mne a toho cloveka a tak. To vy to mate takovy nunu jemnoucky :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mám dobrou (ňuňu) historku s dceřiným islanďákem... ze začátku byl děsná ludra, ale asi už si na nás zvyknul a vysloveně se chodí mazlit a vnucovat.... a asi si začíná "hlídat svoje lidi".... jsem ho měla na kruhovce, ta sousedí s jízdárnou... na jízdárně byla známá, s kterou jsem potřebovala mluvit, probíhala tam svoje koně... takže jsme se sešly u hrazení, islanďák i její koně se postupně přicourali poptat, co to řešíme... její koně (mladí plňasové) se trochu zajímali o islanďáka, ale ten je ignoroval, a stál vedle mě, relaxoval... no ale řeč se stočila na plňase, takže jsem se dívala na plňase a ta známá jednomu zvedala nohu a řešily jsme plňase - a islanďák se začal vysloveně tulit... ne, že by do mě strkal, ale tisknul se ke mě a nastavoval se na drbání....

Pak jsem ho měla zase na úvazišti, které sousedí s druhou jízdárnou, tam lítal nějaký magorek nevybouřený - a vždycky, když jsem se začala dívat na toho druhého koně, tak mě islanďák přesvědčoval, že se mám věnovat jemu....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nevim jestli to sleduje nekdo dalsi, nekdy minuly tyden jsem zaregistrovala aferku, kdy jeden clovek z FEI kritizoval rolkur a oni ho za to vyhodili. Takze cas na petice! Verim, ze ztratit deset vterin is worth it i kdyby treba petice k nicemu nebyla.

https://www.change.org/...on&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem teďka objednala transportní pásy do výběhu.... vyjde to na třetinu co klasické stájové podložky, tak uvidíme... jsou tu v okolí stáje, které to používají.... tak mě to zaujalo.... tak že by se možná dala najít nějaká levnější varianta vypodložení frekventovaného místa pro koně... ledaže bys chtěla pro Sol fakt postel :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Eeee! Dostala jsem obrazky z huberta!

PES
    PES --- ---
    NYEMI: :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jak jsi to uhadl? Uz si nejakej cas pohravam s myslenkou, ze ji tu udelam boudu. A chtela jsem zkusit nejakou starsi matraci na miste, kam si rada lehava...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: No když jsi ji tak utahala, tak si dává šlofíčka, ale zároveň tě i hlídá, aby ses jí nikam nevytratila...Ze ty jí nakonec u maringotky na jejím oblíbeném místečku přistavíš stříšku a uděláš nějako podestýlku - přece ji nenecháš ležet jen tak na tvrdé holé zemi... (a za chvíli se nastěhuje dovnitř... jen kdyby se tam vešla a po schodečcích vyšla :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Jinak zabavny atmosfere pridalo i predavani placatek ve cvalu na louce a tak! S alkoholem je to vzdycky lepsi!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Myslim, ze to dela ted. Prvni vec po prijezdu domu bylo jit si podrbat pupek na barel a ted spi pred verandou na zemi.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A pak si Sol našla nějaké místečko, kam se zašila, lehla si a regenerovala :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vy se mi normalne smejete!
    Kazdopadne, huberta jsme nejen prezily ale jeste si i uzily. Dvacet pet koni bylo na mne hodne, mela jsem strach z princezen, co jsou hnusny a upjaty, nicmene tohle bylo fakt krasny a na pohodu. Nikomu nevadilo, kdyz se nahodne predjizdelo, slo se v ucelenym chumlu, povidali jsme si... proste to bylo mily. Lidi si tam honili ega jen na konich, ale ne na lidech kolem :) Dvacetikilometrovej vejlet jsme dali asi za dve a pul hodiny, a na Sol se muselo jednou uz skoro pred domem cekat, bo byla chudak uplne out of shape, jak s ni skoro nejezdim od te me nehody.
    Prespaly jsme tam a dnes zpet domu. Nakladani do vozejku uplne nejvic skvely, a jeste dneska jsme zvladly dalsi vejlet doma. Asi zacnem trochu vic jezdit, ta kondicka je tristni.
    Jo, a jde to i bez sedla a nejsem ani mrtva, ani zmrzacena!

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Někteří jsou až moc chytří...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak koně nejsou blbý, žeáno :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jako že by si odnesla domů svého "číšníka", aby dostala večer krmení???
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: by nejspíš musela ztřískat i Sol.... jinak se vsadím, že by jí Sol vzala do zubů a odnesla domů :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam