• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: u nas se toho jedna boji takze primo u koni to uplne nepouzivam, ale nekdy neni zbyti, na ruzne rany atd.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Přístřešek je bohužel bez infrastruktury (na rozdíl třeba od kurníku a kozího chlívku, kam bylo zavedeno světlo - žárovky, zářivky i zásuvky :-)), tak to bylo ke konci už jen s LEDkou z outdoor mobilu (já vím, proč tyhle typy používám :-))... A nechtělo se mi to brát obráceně (tj. nejprve koníček a pak hacienda, neb bych zatměl na haciendě :-/)...

Zajímavé, že Vobluďáka LEDka (a lampička obecně) prakticky nezajímá (stojí, nechá na sebe svítit kdekoliv a ani se nehne), malou "béžovou" QH naopak fascinuje svítí pohybující se "něco" co by nejraději vzala do pysků (ale ona chce vzít do pysků snad všechno, a nosit to, požvejkat a nejlépe pak rozházet po okolí), andalušanka to bere jako něco, na co je záhodno si dávat pozor... Shirka je obecně zvědavá, takže světlo ji zajímá, ale jelikož není nijak cítit a k jídlu to není, tak ji to nechává celkem rychle bez zájmu a "mlaďoška" LED světélko také neřeší...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: LEDka v mobilu je pritel muj, od koni pres kraliky po slepky a vajca, vsechno ji osvitim
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Bahenni umeni. To mi tady vykumstovala celej dvorek uz!
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nějaké abstraktní umění by Sol mohla zvládnout :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: zaměstnej i Sol.... inteligentní je na to dost.... když mohli mít Římani koně senátorem, proč by Sol nemohla dělat to, co ty?
    PES
    PES --- ---
    Já dělal celý týden minimálně na 2 směny... za koníčkem jsem se dostal až teď...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás strašně leje a kozenky musely na dojení přeběhnout asi dvacet metrů z chlívku do stodoly.... se jim nechtělo, ale pak teda přišly - tak jsem je vydrbala ručníkem a ten blaženej výraz bych vám přála vidět....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Vidis, ja tu smutne celej den koukam z okna, jak je venku krasne a konicek mi tu place :( A ja sedim a delam a delam... jeste ted.
    PES
    PES --- ---
    Ty krátké dny jsou mor, dnes se mi sice podařilo s prací skončit dříve než normálně ve všední dny, ale zajel jsem něco udělat na haciendu a najednou už se mezi odpoledními mraky Slunce pomalu klonilo k obzoru :-/
    Takže rychlý přesun ještě na skok do stáje, s ubývajícím světlem seškrábnout a vyčistit přístřešek, potom trochu odbahnit koníčka. Srst už má jako černý medvěd, zjevně se připravuje na tuhou zimu... Kopyta jsem čistil s pomocí LED svítilny v mobilu, protože už na to téměř nebylo vidět...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: toho se částečně bojím u islanďáka.... on je jinak velmi dominantní... když byl "doma" tak velel i velkým koním.... je trochu "prudič"...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: U toho Vobluďáka je to stále "mazlivý koníček", kdyby žárlil, tak konkurenta půjde sežrat (na to stále má a v místním stádečku to stále vede...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: je otázka, jestli je to "mazlivý koníček" nebo "žárlivá potvora" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak Sol je s tebou "furt", poncla máme od konce srpna jednou týdně... ale doufám, že mu ta láska vydrží natolik, aby omezil různé prudění.... on je starej a chytrej jak vopice, furt něco zkouší.... tak doufám, že když nás jakžtakž přijme, že i to prudění omezí...

(on přišel do stájí v tom srpnu - před tím byl cca pět šest let s majitelkou "doma" - před těmi šesti lety byl v těhle stájích, to si s ním dcera hrávala - ježdění bych to nenazývala, ale s majitelčinou dcerou se s ponclem děsně vyblbly)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Trochu mi to připomíná kdysi "mlaďošku", když jsem šel s její majitelkou a vedli jsme kobylku z výběhu, tak naznala, že jít za námi, když si cestou povídáme, je ignorace koníčka a jemně, nicméně velmi výmluvně, mezi nás strčila hlavu, abychom se věnovali především jí :-)

No a Vobluďák (ve svých skoro 22 letech) si sice hraje na důstojného kmeta, ale když si začnu všímat více jiných koní, tak se také tulí a je mazlivý koníček :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je tutin! Ma vas rad! :) Je to takova jemnejsi verze Sol, ale ta je po mne brutalik, a kdyz si s nekym povidam, tak mne budto zacne odvazet pryc (kdyz na ni sedim), nebo jako naznacovat, ze ji mam ruzne drbat, vleze treba mezi mne a toho cloveka a tak. To vy to mate takovy nunu jemnoucky :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mám dobrou (ňuňu) historku s dceřiným islanďákem... ze začátku byl děsná ludra, ale asi už si na nás zvyknul a vysloveně se chodí mazlit a vnucovat.... a asi si začíná "hlídat svoje lidi".... jsem ho měla na kruhovce, ta sousedí s jízdárnou... na jízdárně byla známá, s kterou jsem potřebovala mluvit, probíhala tam svoje koně... takže jsme se sešly u hrazení, islanďák i její koně se postupně přicourali poptat, co to řešíme... její koně (mladí plňasové) se trochu zajímali o islanďáka, ale ten je ignoroval, a stál vedle mě, relaxoval... no ale řeč se stočila na plňase, takže jsem se dívala na plňase a ta známá jednomu zvedala nohu a řešily jsme plňase - a islanďák se začal vysloveně tulit... ne, že by do mě strkal, ale tisknul se ke mě a nastavoval se na drbání....

Pak jsem ho měla zase na úvazišti, které sousedí s druhou jízdárnou, tam lítal nějaký magorek nevybouřený - a vždycky, když jsem se začala dívat na toho druhého koně, tak mě islanďák přesvědčoval, že se mám věnovat jemu....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nevim jestli to sleduje nekdo dalsi, nekdy minuly tyden jsem zaregistrovala aferku, kdy jeden clovek z FEI kritizoval rolkur a oni ho za to vyhodili. Takze cas na petice! Verim, ze ztratit deset vterin is worth it i kdyby treba petice k nicemu nebyla.

https://www.change.org/...on&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem teďka objednala transportní pásy do výběhu.... vyjde to na třetinu co klasické stájové podložky, tak uvidíme... jsou tu v okolí stáje, které to používají.... tak mě to zaujalo.... tak že by se možná dala najít nějaká levnější varianta vypodložení frekventovaného místa pro koně... ledaže bys chtěla pro Sol fakt postel :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Eeee! Dostala jsem obrazky z huberta!

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam