• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Buď ráda, že nejezdí tvá drahá polovička... U tebe i dcerky seta barva snad snese, ne? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jeste ruzovou helmu a ruzovou decku!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já mám zase veselou historku z nákupů pro koně.... když už jsem byla ve feed storu, tak jsem si říkala, že Nedouškovi pořídím novou ohlávku (zase mi přijel s takovou olezlou, potrhanou) - a protože neměli tmavě zelenou v jeho velikosti, tak mě zaujala vínově červená, říkala jsem si, že na bílým koni to bude moc pěkný.... koupila jsem, zaplatila, odvezla do stájí (bratru 50km) a tam na to koukám - a ono je to tmavě růžový :-)))) Tak mám teď koně s růžovou ohlávkou.... zrovna já a zrovna na Nedovi, haha...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jese dalsim pribehem vas tu oblazim. Je o prirozene komunikaci!

Jsem se dneska nejak zasekla na mnoho hodin u pocitacovy hry a probralo mne az pred chvili buseni popelnice, ve ktery je sladak. Ona Sol vi, ze do krmirny nesmi a ze kdyz tam strci cumak, tak vylitnu z maringotky jak cert z krabicky a zbiju ji (resp v minulosti tam neco ukradla a pak bylo zle). Ale diky vzajemnemu porozumneni jsme nasly kompromis :))
    Spociva v tom, ze Sol vi, ze vybehnu ven. Takze pokud neco -opravdu hodne moc- chce, je ochotna podstoupit to riziko, a jde busit na popelnici. Ono je to tak nejak poznat, je to neco jako zavolani, abych vylezla. Uz mne takhle volala i kdyz se nudila. Kdyz to zkousi a ja otevru dvere, tak uz je napul pripravena zdrhnout, protoze si neni jista, jestli nebudu nastvana, ale jsou i chvile, kdy je presvedcena, ze bych opravdu mela vylizt a pak neutika, jen otoci hlavu od popelnice na verandu a dozaduje se.
    Kdyz to jednu dobu delala i nekolikrat denne a ja byla porad jen negativni (jako ze jsem ji zahanela a byla zla), nikam to nevedlo. A pak jsem se podridila jejim pozadavkum a zacala davat zradlo jeste kolem poledne - a nechala toho. A je zvlastni, ze si o tuhle obedovou svacinu rika jen nekdy. Treba posledni dobou je spokojena bez nej (treba mesic). Ale nekdy je to den ode dne. To jen tak k tomu, ze si "kone zvyknou a pak toho zneuzivaji".
    Strasne moc mi jihne srdicko, kdyz vidim, jak tyhle veci fungujou a jak je to zvire samostatny.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dnes to bylo tuhé (ani se to potom koním nechtělo chodit, nebylo divu)... Včera to nejspíš mohlo i "zouvat" podkovy...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: moc pěkný tankodrom..... když v tom lidi nechávaj holiny, kolik koní v tom nechá nohy / podkovy.... jak je Ned nakovanej, tak se vždycky bojím, že mu to to bahno vcucne - a vyplivne to až za deset let :-))
    PES
    PES --- ---
    Pokud si vybavuji, tak minimálně Šumava a Krkonoše mají v rámci CHKO zákaz ohňostrojů...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: A to je zase dobre, jestli to tak je!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nemáte kolem dokola plno CHKO??? Letos už pro takové oblasti platí zákaz....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja premejslim, ze bysme se sly zejtra se Sol podivat na svetylka nekam do civilizace, v lese jich tolik neni... Ale sousedi vloni odpalovali, tak snad budou mit i letos.
    PES
    PES --- ---
    Už dlouho jsem nedával nějaké obrázky, tak těsně před-silvestrovské, když konečně na půl dne to bláto ztuhlo...

Milý chladnokrevný koníček
    https://imgur.com/a/MIaW9

A ještě jednou begánek
    https://imgur.com/a/G9ynW

Shirka po mrazivém ránu (štěstí, že postála, jinak se do objektivu dostane akorát hlava anebo jen pysk...)
    https://imgur.com/a/ZRwdW

Uvítání od přístřešku (vlevo andalušanka, vpravo kouká "mlaďoška")
    https://imgur.com/a/R1U4t

Shirka, starší kobyla (uprostřed, matka "mlaďošky") a vyžraný Vobluďák u nejoblíbenější činnosti (a taky zmatlaný od bláta - dnes očištěný, ale zítra jak roztaje, tak bude zase čuně - vlastně ne, rančová prasátka jsou mnohem čistotnější)
    https://imgur.com/a/xQPM3

PES
    PES --- ---
    Tak to dnes krasne vyslo, pres noc vsechno tuhe, dalo se slusne dostat do pristresku a uklidit tam...
    Vcera pry lide nechavali v dolnich castech vybehu holinky...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to Ned se přistavuje jen k zídkám a plotům abych slezla... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a do toho Kalifornie má tolik podnebných pásů, že by se z toho jeden picnul... jednak teda sever má více méně podobné počasí jako Česko, jih jsou pouště.
    Ale mnohem větší rozdíly jsou napříč - u oceánu (studený Kalifornský proud z Aljašky) je 10 -15 stupňů stabilně - většinou s mlhou / mrholením / deštěm.
    Dva kiláky od oceánu je klidně čtyřicet a slunečno.
    Pak je pás dubové savany
    Pak Centrální Údolí, které na severu tím, že je v deltě Sacramenta, tak je relativně vlhké, na jihu ale spíš už pouště
    Pak je Sierra Nevada, což jsou hory velikostí a temperamentem podobné Alpám a za nimi je natvrdo poušť (včetně Death Valley)...

Do toho vlastně slunce docela pálí (alespoň tady u nás, jsme na úrovni Alžírska), ale zatímco Alžírsko a Evropu ohřívá Golfský proud, tady to chladí ten studený....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To uz se deje. Resp. dava to najevo tim, ze stoji jak socha a necha mne se na ni vyskrabat, nebo si sama stoupne k nejaky zidce pres kterou na ni lezu...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ještě tě bude Sol ponoukat, ať se konečně vyškrábeš na hřbet, aby se mohla pohnout/přesunout rychleji mezi body zájmu :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jasně, že u Vás jsou vzdálenosti v trochu jiných měřítkách... (navíc ty mrazy v Kanadě jsou trochu specifické tím, že je to tam nížina a rovina prakticky až na Severní pól, to pak ty mrazy projdou...)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, protoze kontrola je samozrejme mozna jen s poradnym kusem zeleza v hube :D A nejlip jeste tunou martingalu, vyvazovaku, obnosaku...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jenomže od nás do Michganu je to jako z Prahy do Moskvy.... to se prostě nedá srovnávat... :-)

NYEMI: tak k čemu jinýmu by byli kamarádi, než aby si z tebe dělali srandu :-))
    Ale už jsem absolvovala lekci o tom, že bezuzdovka je nebezpečná a že tak velkýho koně bych měla mít víc pod kontrolou (Ned je QH, s krátkejma nožičkama, zase tak děsně "velkej" není).
    A dneska jsme vyplašili srnky u potoka, střelily to Nedovi pod nosem - a jo, poskočil, ale on se prostě neplaší (nejen, že jsem neměla uzdu, ale neměla jsem ani sedlo a zvládli jsme to (a to jsem na tom mizerně s fyzičkou, po operaci atd. pořád ještě sotva lezu)
    PES
    PES --- ---
    No nevím, CAROLIAN a vlastně ani my si zase až tak na tu zimu stěžovat nemůžeme... Mohlo by být mnohem hůře...
    USA a Kanadu zasáhly extrémní mrazy, budou pokračovat i v novém roce | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...vat-i-v-novem-roce-1f8-/zpravy-svet.aspx?c=A171229_203357_ln_zahranici_ele
    - na západě Michiganu v noci napadlo 15 centimetrů sněhu
    - silné sněžení se během pátku očekává na severozápadě, zatímco u pacifického pobřeží má silně pršet
    - v Kanadě klesla teplota až na minus 46 stupňů, lyžařská střediska omezují provoz
    - v Ottawě, kde v pátek v poledne naměřili minus 19 stupňů Celsia, úřady zrušily venkovní část programu plánovaného k oslavám konce roku

Ještě by se mohl zopakovat efekt "suchých Niagara Falls" jako kdysi posledního března 1848... (pochopitelně nepočítaje v to umělé pozastavení v roce 1969)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam