• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Zase prehanis:) predstava vycviku pomoci pouze pozitivniho posilovani je super,nicmene ne vzdy funguje a ne vzdy jde uplatnit. Na to ale prijdes casem s pribyvajicimi zkusenostmi. Nehlede na to,ze nevim jestli jsi toho vsimla,ale napriklad ve videich z vycviku Sol s i tveho vypraveni bylo videt spousty prikladu vycviku nejen pomoci potitivniho posileni,ale i pomoci negativniho posilovani,ale dokonce i pozitivniho a negativniho trestu. Jiste nebyla to zelezna trubka ci mlaceni,ale efekt na chovani zvirete ma i jina forma trestu a i to zvire vnima jako trest
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kopani neni pripustna forma cehokoliv. Nicmene, kazdej si delejte, co uznate za vhodny, treba ty kone rezte zeleznou tyci, moje zvirata to nejsou, kazdy si to omluvi po svem.
    A jedno video ze dneska, na kterym neni vubec nic, krome blondatyho kone, co jeste vubec nic nechape a mne, ktera taky nic nechape. Ale predesilam, ze je tam trestuhodnej nedostatek kopancu do bricha a zeleznejch tyci.

Normen_01
    http://www.youtube.com/watch?v=Re-iDiHQTiM

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kone si fakt nevybiraji kam se kopnou, ano kopou se i zboku do bricha, a to obema zadnima pekne razantne naraz
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: dva nezvladatelný / cizí koně nevodím najednou... byla jsem v nových stájích (mám tam kozy, koně tam neznám) a najednou koukám, že se tam potloukají dva koně - otevřeli si vrátka výběhu (nebo je služba nezavřela) a prostě šli pryč... takže jsem našla jednu ohlávku, vzala pixlu vojtěškových granulí, toho společenštějšího jsem dostala do ohlávky - a světe div se, ten druhý nás následoval sám. Kdyby ne, vrátila bych se pro něj v druhém kole... Ano, zabralo by to víc času, ale přestože ti koně sdílejí spolu výběh a jsou na sebe zvyklí, tak bych si netroufla je brát najednou - právě proto, že NEVÍM, co budou dělat, neznám je, nevím, jak spolu fungujou - a jaký průser se z toho může vyklubat...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    1) než se tu rozvine debata, podívejte se na to video.... to není hřebčící hřebec, který skáče na člověka...

2) Ano, koně se kopou navzájem, ale co jsem viděla, tak to není zespoda do břicha, ale spíš si míří na zadek nebo na hruď (když nějaký kůň otravuje moc zezadu)

3) když po mě vyběhnul magor plňas (byla jsem s jeho trenérkou něco projednat na jízdárně, kde měla volně puštěné asi tři koně - koně si lidí nevšímali - až když jsem se otočila k vratům a tím pádem zády k nim, tak se magůrek rozhodl, že mi to natře a vystartoval po mě), tak jsem se zastavila, otočila - a narozdíl od rad trenérky, jak se mám dělat větší a mávat rukama - jsem mu dala dvě vteřiny na rozdejchání a pak jsem ho donutila ukročit stranou a měli jsme vyřešeno.
    Magor je magor imho proto, že lidi mají pocit, že na agresivního koně se musí agresivně - že když přistoupí na koňskou hru "kdo je větší", tak mu tím ukážou - ale to je ultimátně průser, protože ten větší, těžší, silnějí a rychlejší je vždycky nakonec ten kůň.
    To, že jsem změnila pravidla a nazačala se s ním přetahovat o to, kdo je větší, vedlo k tomu, že on se nezačal stavět na zadní. A neskončila jsem s hryzancem v boku nebo sedmi šroubama v ruce jako jeho opečovávatelky.

Je to stejný princip, jako když dvouleté dítě kouše matku - když ho matka kousne zpátky (jedna z rad, kterou jsem dostala), dává mu tím najevo, že tohle je přijatelná forma komunikace.

Já nejsem kůň a nehodlám koním tolerovat to, aby se mnou jednali jako s koněm (především jsem mnohem rozbitnější než oni) a tudíž nebudu přistupovat na jejich formy jednání / agrese (kopání).

A ano, párkrát si koně vysloužili jedno seknutí bičem nebo plácnutí, aby přestali vysírat a brali mě vážně, ale kopání do břicha mi přijde fakt mimo mísu (měkká část těla, nechráněná kostrou, spousta citlivých orgánů).
    A ještě považte to - že pokud se s koněm dostanete do kopacího souboje, kdo asi vyhraje?
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: Mluvím o jednom jediném, mířeném, přiměřeném kopnutí. Občas prostě máš plné ruce (jakože vedeš třeba dva nezvedence a každej prudí jiným způsobem) a po ruce není nic jiného než tvoje noha, no.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    Tak on někdo potřebuje vyjít i s cizíma koňma, kteří často bývají nevychovaní až běda. Neříkám, že kopání je běžné a doporučované chování, ale funguje celkem dobře aby namachrovanej koníček zpozorněl, co že po něm vlastně chceš.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No, pokud nekdo potrebuje do kone kopat, tak to asi nedela uplne dobre. A jeste obhajovat takovyhle chovani neni ani trochu koser.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: zejo, taky si rikam ze kopanec od nejake sedmdesatikilove susinky, navic mekkou nohou, je pro ne jen takovy stouchanec
    GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: zejo..proste je to jejich prirozena reakce, tak by pro ne nemela byt nicim traumatizujicim.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Nevim co je na tom videu,ale treba kdyz hrebec zacne hrebcit a skatat na cloveka (a ze se deje,uz mi par poniku na krku viselo...)tak nakopnout je do bricha (ne spickou) neni nic spatneho. Kobyla by to udelala uplne stejne a zvireti co ma nekolik set kilo to opravdu sramy na dusi ani na tele neudela. Naopak je to zpusob jak durazne rict,ze tohle je pres caru a proste se nebude opakovat. NIKDY
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: na video nekoukam, ale kopnuti do "bricha" mi u nejakych vetsich tezkych kusu prijde jako adekvatni reakce na jeho nepristojne chovani.)) dyt oni se taky kopou.)pokud clovek neni surovec, a pokud teda dokopne(ja bych nedokopla) tak by to mohlo trochu pozornost pripoutat a neco v hlave sepnout v tu chvili,a le plosne bych to nezavadela, to ne.)
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: ...a vis co mne malinko mrzi? ja vim, ze je to ironie, ale trosicku podle me ne.. ze vsichni ostatni se ke konim chovaji strasne, krome tebe(to, ze beres za standard ostatnich rezani tyci a stajgr), coz si nemyslim, a ani si nemyslim, ze to myslis spatne, ale jak uz to mas v temer kazdem prispevku, tak je to asi neprehlednutelne.. a opravdu moc mne mrzi, co se Ti stalo, kobylu jsem nikdy nevidela, a presto jsem na tebe nekolik dni intenzivne myslela,jak mne to zasahlo... drz se a panu konovi preju brzke nalezeni vyrovnanosti, Tobe tez,)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já vím, jsem marná.... ale kůň mi přijel "nahatý", bez sedla, bez uzdy, bez ničeho, tak jsme takový loseři... :-)) Naštěstí v těch našich stájích je dost lidí, aby tam bylo pár magorů podobného ražení jako já... pokukovala jsem po jiných stájích, ale když jsem tam viděla všechny koně vyholené a zadekované a nacpané do boxů, tak jsem usoudila, že to není pro nás...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: trubku nepotřebuješ, stačí ho nakopnout do břicha... https://www.youtube.com/watch?v=GtU9kgq84Gw&t=975s
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja reportuju, ze zatim jeste ziju! Kun mne nezabil!
    Dnes jsme odvazne sli do lesa asi na 1km. Trotlik je ze vseho vyplesklej, ale je takovej odvaznej. Jsem na nej sice jemna, lec mladik musi casto zastavovat, kdyz se rozrusi, protoze ho nenecham jit dal, nez se na mne otoci a dotkne se mi ruky cumakem. Ja vim, ze spravne bych ho mela vodit na stajgru a rezat zeleznou trubkou, ale jeste jsem si tuhle vybavu na hrebce nestihla poridit :P
    Jsou to zabavne zacatky, podobne, jako se Solinkou. Ale sakra, ut az to je!
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Špatně! Proto nikdy nebudeš ve stáji Někdo, ale vždy jen Nicka... Koně sešněrovat, hubu zacpat, břicho stáhnout až začne oř modrat, boky slabin rozpíchat dočervena a jakýkoliv zbylý náznak vzdoru vymlátit... :-X (Blééééé.)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: uáááá... ještě že nám to odborníci hezky vysvětlí :-))

... proto si držím tu mojí trenérku, protože mě nepřesvědčuje, že na nauzděném koni budu mít lepší kontrolu... vyzkoušeno na třech koní (na čtvrtém nepřímo, říká majitelka), že bez uzdy jsou mnohem ochotnější - chápou, že bezuzdovka je privilegium - a fakt se snaží předvést, že se budou snažit i bez železa. Moje koně jsou teda starý QH a Islanďáci - ale ta sousedka udělala stejnou zkušenost s plňasem.

Ned, když má uzdu, tak se stará o uzdu a o svou hubu a mnohem méně vnímá, co se mu se děje na zádech...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    kill me now
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    btw pobavme se tím, jaké pomůcky jsou podle "odborníků" vhodné ke zjemnění koně a zlepšení ochoty jeho spolupráce aneb "great training tools for collection, flexion and overall softness". Použitelné pro koně všech věkových kategorií a "it does not scare them and horses are at ease and comfortable with this bit". https://www.barrelhorsenews.com/…/how-…/3224-top-bit-choices
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam