• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: My uz jsme s Normenem taky potkali srny, na louce v prostoru, bezely kolem nas ale jeho absolutne nezajimaly. Jsem zvedava, co na ne bude rikat v lese, deset metru od nej.
    Nicmene mame vesele eskapady, dnes bylo krasne, tak jsem se vytasila s plachtou. Vzhledem k tomu, co na ni rika, dostane zejtra chomout, hajzlik jeden. A taky ma takovej vagni koncept osobniho prostoru, vzhledem k tomu, ze mi vcera skocil na zada (kdyz preskakoval potok, blbec), tak jsem si to dnes vic hlidala. Paradoxne, plachty, bubaci, nove veci nejsou tak slozite, ale zakladni veci, jako osobni prostor jsou narocnejsi. Asi hrebec, no.

normelni trenink - plachta
    http://www.youtube.com/watch?v=ul2NQiyW2XM

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no teď aby to k něčemu bylo.... než jim tam "zplesniví" všichni....

U nás dneska osmadvacet.... za koněm jsem byla ráno, vyrušila jsem ho od snídaně, tak byl zpruzelej... ale šli jsme na procházku, tak mi signalizoval, že tam jsou srnky.... pořád jsem je neviděla, až pak koukám, že se povalují u cesty... minuli jsme postupně čtyři takové - jak je to v rezervaci, tak jsou tak oprsklé, že je člověk na koni ani nevyruší....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Diplomaticky řečeno jsou jako natlakovaný kotel...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a co na to říkají majitelé? Já bych řvala jak tur...... případně stěhovala koně (i kdyby jen na přechodnou dobu)...
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem si dnes udělal ještě jeden výlet ke koním obrat Vobluďákovi ty stroupky dole na nohou, ale má štěstí, že je černý a má černé nohy, takže se mu to nerozjelo až do krvava jako to mají koně se světlýma nohama...

Ale ani ty černé nohy nevypadají nějak extra pěkně. Ještě, že teď už jsou koně přesunuté sice v malé ohradě, ale bez bláta a s přístřeškem s podlahou. Jen by bylo třeba to teď umývat dezinfekčním betadine mýdlem a sušit :-/ Na foto kromě nohou i Vobluďák (vyplazující jazyk - tedy zrovna se olizoval) s huculkou...

ale bílé nohy, to je katastrofa

CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Furt nemuzu prijmout co se stalo Sol.... tak majednou...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Trilety hrebec slezskeho norika je to!
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    NYEMI: je krásný! Jak je starý? :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jako byla jsem obezretna, taky znam to video s roztomilym kuratkem, jak prijde kun a sezere ho.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Žere slepice!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kamarad mi dodelal varku neznosti. Ja se naucim toho kone mit rada. Casem, casem...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Výborný nápad!!! Naneštěstí jsem měl jen ocelovou výstuhu špičky boty a bohužel neměl tu lešenářskou trubku té správné "parelliho" rezavé barvy unikátního RAL odstínu, kterou bych ji mohl bacit...

Ale teď vážně - kopnout do huculy takto anebo vůbec ji nějak fyzicky zmlátit (tedy pokud by ona sama nevěděla, že to je jen oprávněná reakce na nějaký její bezdůvodný útok), tak to by byla vstupenka do nemocnice, protože ta by si to zcela jistě líbit nenechala a své zadní umí velmi dobře používat i ve vzduchu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Mel jsi ji kopnout, ehmm ehmm :D
    PES
    PES --- ---
    Nu a potom to na mne zkoušela huculka, že se bude tvářit jako protivná a prudivá a zlá a nebezpečná kobyla (tvářit se hlavou, vypouleným a očima, ušima, zuby umí opravdu moc pěkně)... ale když zjistila, že na mne to nepůsobí, že za pokus zatáhnout mne lehce zezadu (při čištění Vobluďáka) za šusťákovinu bundy (naštěstí to nenatrhla) si vyslouží akorát lehké plesknutí přes pysky (to zrovna ukazovala i zuby), tak z ní byl najednou také hodný koníček, co se chce jen pomazlit, podrbat ouška vzít hřbílkem kolem kohoutku...
    Pěkně si ustoupila a vůbec během toho čištění Vobluďáka trochu zavazela (schválně), tak si udělala malá pořadová cvičení na malé couvání, ustupování do boku apod... Pak už nezkoušela vůbec nic a byl to milý hodňoučký huculík... ale celkem lituji toho, kdo si ji v nejbližší době vezme na jízdárnu anebo do terénu, ta mu to "vysvětlí", pokud si to nenastaví hned od začátku kdo vede a kdo je veden :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Doufam, ze mne bude mit muj hrebec taky takhle rad :3
    PES
    PES --- ---
    Dnes mne tedy překvapil trochu Vobluďák. Je aktuálně kvůli nějakému hnusu z toho sračkobláta v menší ohradě s přístřeškem u stáje a má tam ze svého stáda ještě postarší huculku. Nicméně docela mne dostalo, že když tam došel stájník vyčistit ten přístřešek a posbírat bobky v ohradě a navézt nové seno a slámu, tak Vobluďák se normálně několikrát zašklebil a dokonce zvedl zadní nohu nejbližší ke stájníkovi (shrnujícímu to mokré a pak rozhrnující nové) jakoby už už naznačil, že s ní máchne...

Schválně jsem si to nářadí vzal já začal s ním dělat totéž i blíže k Vobluďákovi a dokonce i pod ním, kolem kopyt atd... a s ním to ani nehnulo, ani náznak že by pohnul ušima natož aby zvedl nohu a už vůbec ne že by s ní jako pohnul ve vzduchu... Prostě vůbec nic, leda se sem tam podíval na násadu a podíval se na mne, nahodil výraz "ubohý hladový koníček" a když jsem ho jen pohladil po nozdrách, tak se zase začal po chvíli probírat kupkou sena...

Vážně mne překvapilo, že "cizí" ještě stále tak řeší... A už je mi více jasné, proč tohoto milého a hodného koníčka nechce v případě potřeby (když si náhodou něco udělá) nikdo ošetřovat...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: To mi rikala pani doktorka! Ze sebou nechaji vic manipulovat. Vcera jsem si toho poprve trochu vsimla a dneska vic, taky jsme dneska udelal prochazku na tri kilaky, otevrenou loukou, vesnici a po silnici lesem. Kvituji s povdekem, ze je strasne poddajnej, nevzdoruje, na voditku jde fakt ukaznene. A kdyz uz taha a jde moc rychle, tak zamrucim, ze se mi to nelibi a hned je jasno, kdo jde vpredu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jako co mam ja skromnou zkusenost, tak s hrebcama nebo valachama jde to uceni tak nejak lip, oni jsou prirozene vic zvidavi a zvedavi a vic se nudi, a taky jsou tak nejak komunikativnejsi mi prijde. tak ho pozdrav a at se dari :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Uaaa, ten kun je uplne uzasnej! Dneska uz jsme se naucili klusat na voditku! On pan majitel rikal, ze ho "vyceopaval aby mu nebehal na voditku". Jako jen hadam, ale prislo mi, ze to udelal opravdu dukladne, protoze za ty tri dny, Normen proste neklusal. Vcera, kdyz jsem ho popohnala zezadu tak to zkusil, ale jakmile jsem se kloudne rozebehla vedle nej, zastavil a byl zmatenej. No a dneska jsem ho uz premluvila. Prislo mi, ze kdyz zjistil, ze nenasledoval trest, tak uz klusal za mnou strasne rad - coz se pozna tak, ze jakmile se rozebehnu, rozebeh se i on. Mam z toho velkou radost, protoze hej, ctvrtej den! A taky jsme dnes udrzeli v klidu ve vzduchu predni nohy, na par vterin. Proste dela sileny milovy skoky dopredu. A nechce za to zradlo a ja porad nevim, cim ho motivovat, takze se trochu desim, ze mi pak nekdy dojdou argumenty.
    Jinak auta na silnici zvlada totalne salamove, zvlada i ustekany cokly. Narozdil od Sol je hodne zvedavej a kontaktni, hlavne k jinejm zviratum. Chce je ocuchavat a zkoumat a jeste do zadnyho nekousl. Zatim ozkouseno na kocourovi, psech a slepicich. Taky mu nevadi kola, a kolobezky.
    Dneska za mnou chodil uz strasne uvolnene, jezisku na krizku, ctvrtej den! Jsem namekko! A dovoloval se! Kdyz jsem ho zastavila, tak hned cumakem ke mne, jestli muzeme dal, kdyz jsem mu zakazala zrat, tak taky. Jen jsem jeste nevykoumala presnej system toho, kdy se za mne schovava a kdy se vydava i desivy veci prozkoumat sam (coz casto dela - zacne ve stresovejch fazich chodit rychlejs a predbihat mne. Ne zdrhat, ale zrychli tempo). Mozna to bude mit neco spolecnyho s hranici, do ktery je jeste sebevedomej, ze to zvladne. Jakmile mu dojde sebevedomi, tak pada za mne.

Musim rict, ze kazdej den je to silnej zazitek.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Super! Jen skoda toho mista konani :) Diky, proctu to!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A krome tahani kone na spagate v ohrade jsme dnes opet (zatim po treti - kazdy den, co tu je, je jedna prochazka) sli ven. Dneska uz jsme dosli po silnici skoro kilak na naves do Karlstejna a zpet. Kun se sice vseho boji, ale jen napoprve, napodruhe uz vetsinou do veci jde sam. Ted ten treti den zacinam videt rozdily mezi Normenem a Sol, i kdyz je pravda, ze se Solinkou uz to bylo davno a pamatuju si to jen matne.
    Potkali jsme auta, dopravni znacky, odpadkovy kose, kontejnery, lidi norici se z utesu i prikopu. Normen zaryte odmita klusat tim, ze by mne nasledoval, ale kdyz ho popzenu zezadu, tak to jde. Jednou nasel na zemi papir a nez jsem zareagovala, sverepe ho sezral. Kdyz to zkusil s igelitovou paskou, uz jsem mu ji od huby odtrhla vcas.
    Prekvapive neni vubec zamereny na zradlo, je mu pomerne ukradeny, coz mi bere dost vitr z plachet motivace. Prijde mi, ze zatim jen zkousi, co vsechno se -da- snist, obcas seber vetev, chvili ji zvejka a pak vyplivne, mech, travu, suchy listi... Sol byla pro zradlo velmi ochotna. Prijde mi, ze tenhle kun ma vyzvy rad, a nejspis bude veci delat sam od sebe, jen proto, aby dokazal, ze na to ma. Nicmene je jeste brzo na nejaky soudy, treti den, co ho mam.
    Jo a na zaver si nechal dat na zadek traffic cone. S hruzou v ocich, chvilku mu uhejbal, ale nakonec se nechal zastavit a drzel.

Na tomhl eobrazku ho ucim, co bude dulezity pro jeho budoucnost, az nebudem mit na zradlo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam