• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Tak ve dvou je ta šance větší. I proto, že v případě rozdělení jsou oba sami.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Ja se priznam, ze jsem nestastna. Jako jo, jak rikas, bavi ho se ucit a jde to rychle, ale mne to nijak nezajima :( hodne mne to mrzi, ale nejde s tim nic delat. Je to proste nejakej cizi kun. Sice ho mam jen tejden, ale strasne se bojim, ze se to uz moc nezmeni. Protoze proste Sol :(

TALANKA: Tak treba Sol byla v ohrade stejna, jako v boxu - hledela si svyho. Kdyz kolem jeli kone, zavolala na ne. Kdyz jsme kone potkaly venku nemela problem se od nich nechat odvyst, privyst, manipulovat sebou v jakykoliv vzdalenosti od onech koni. Taky jsem ji nezakazovala chodit za jinejma konma u ohrad, ocuchavat se s nima, kvikat a hopsat. Kdyz se stavila kamaradka kobyla, byly spolu ve vybehu. Kdyz jsem ji obcas mela nekde u stada, chovala se uplne normalne jako kun, kterej nema problem pracovat s hiearchii.
    Sol byla prvni tri roky ve velkym stade bez lidi, pak dva roky v boxu a rok a pul sama.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Nahodou se mnou maji hucul i huculka dobry vztah. Nechteji mne zabit, prakticky neloudi o nic na zub (huculka decentne ceka na chvostu stada a ceka a je rada, kdyz ji neco dam a zadrzim ostatni, aby ji u toho nesezrali; no a pan hucul je spis mazlici a drbaci).
    Ale oba huculove, kdyz chci, pro mne udelaji i to, co ostatnim stavkuji a vzdoruji. Ale pripoustim, ze po nich chci veci jen kdyz je to opravdu treba...
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    LIENEN: No jo, ale takhle na sobě budou závislí, ať budou dva, čtyři nebo šest. Kobyla je v čtyřčlenném stádu a vypěstovala si závislost na valachovi, takže když jdeme ven a má ho v doslechu, řve jako pominutá, i když to pět let předtím neřešila (byla v jiném stádu, ale taky byli čtyři)
    PES
    PES --- ---
    TALANKA: No jo, letosni bahniva zima nezima byla/je na ranci peklo...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Ale stejně to je vtipný jak se ty plemena dají klasifikovat. Nebo nemusí ani plemena, stačí typy...
    Třeba pony (hucul, hafling a podobný jezdečtí a pracovní zakrslíci včetně): žijí ve svém světě svůj život. Člověk je buď brán jako automatický krmící systém ze kterého padá žrádlo výhradně po tom co se do něj kousne kopne nebo se na něj zašklebí, případně jako parazit kterého se zbavíš tak, že vyhovíš jeho požadavku. Nicméně důležité je se u toho otráveně tvářit, nebo jednou za čas zazlobit aby si otrapa a parazit v jednom uvědomil, že mu děláš pouze a jen milost a rozhodně se v tech kravinách nevyžíváš. Nevztahuje se na vyjížďky, tam se dělá milost dokud se neobjeví louka na běhání, něco na žraní, případně neusoudíš-li že to trvá už moc dlouho a že doma už by se mohlo začít krmit...Pak samožřejmě mrňous jde domů, žere, běží, stojí a nehne se...prostě dělá si co chce.
    chladnokrevník: podobně jako poník, žije si svůj svět, ale potichu. Proste stojí/leží/někdy jde a veškerý život se odehrává kdesi mimo realitu. To se odráží v tom, že někdy nedoteče povel a prostě se nic nestane, upadne, o něco/někoho zakopne. Někdy se poveselí a někam se rozběhne, ale působí dojmem že po chvíli zapomene proč a kam běžel. Někteří se dají z tohoto světa vytrhnout pomocí jídla, hrubé síly, strachu jiné motivace...a někteří ne. Když v něčem nevidí smysl (třeba v ježdění dokola na jízdárně) nebo ho to nebaví, prostě to nedělá a třeba se zastaví a stojí, nebo odejde. věší pysk i když jsou mladí:-D
    teplokrevník: působí dojmem, že člověk pro ně může být partner a společník a že s ním dokáží spolupracovat dokonce i rádi a nevadí jim to. Dají se motivovat všelijak a většinou i snadno. Občas dřív jednají než myslí, svět je totiž plný nebezpečí a není nic lepšího než před vším utéct, nebo se alespoň leknout. Všechno známé i neznáme totiž žere koně, případně jednou určitě začne žrát koně. Je jedno že nevidí červenou, ale červená překážka je prostě děsí víc než modrá... když se jim něco nelíbí, nebo v tom nevidí smysl, dají to najevo velmi brzy a velmi ostře, protože to NENÍ JEDNO. Člověku většinou stačí tohle "upozornění" jen jednou, ale protože opakování je matka moudrosti, klidně to kůň několikrát za sebou zopakuje. Občas se nechají unést emocemi a někoho samou radostí trochu zraní, porazí, kopnout, zabijou...
    plnokrevník: to nelze pochopit ani popsat:-D Mě vždycky přišli, že trpí degenerativní formou autismu, nebo ADHD, případně jinou "lehkou" mozkovou disfunkcí.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Má jen slepice. Protože s největší pravděpodobností budou závislí na sobě navzájem a když je budeš chtít oddělit, budou nešťastní a vystresovaní (nebo minimálně jeden z nich).
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    LIENEN: Tak Nyemi má ještě nějaké kozy, ne? To se taky může brát jako stádo, ne? Jakože alespoň něco...

Jinak já jsem taky odpůrce koní chovaných o samotě. Přijde mi to jako týrání, nemůžu si pomoct....

Proč je blbá situace mít dva?
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    VAMPY: Tak já si ráda odpočinu u těch pomalejších, to je taková pohoda. :-) U Araba občas bojuju s tím, že reaguje na něco co si teprve myslím a pak na sebe nechápavě koumáme, co se stalo a co se stát mělo. :-D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    LIENEN: hehe víšco, já ještě píšu z pohledu hucího a obecně poníkovskýho fandy. Tak si představ jak ti chlaďasvové by na Tebe museli být ultrapomalí brontosauři:-D protože třeba na mně je teď i ČTčko moc vyjančený hovado který dřív jedná než myslí:-D
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    VAMPY: A jakmile přijdeš na chuť horkokrevnějším plemenům, tak získáš ještě nový pohled. Pak už ti i průměrný teplas připadá jako chodící zauzlina. Kolikrát úplně vidím jak jim to v tom mozku šrotuje a vzniká myšlenka. Zatímco u arabů většinou jen zpětně zjišťuju, co se stalo. :-)
    NYEMI: Tyhle začátky s mladejma jsou tak strašně krásný. Hrozně mě to baví. Všechno se posouvá obrovsky kupředu každým dnem, kůň je většinou natěšenej a baví ho to, člověka taky.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Jsem velkým odpůrcem koní o samotě, zažila jsem to se svým koněm jednou (léto na chatě) a už bych mu to neudělala. Ale u Nyemi je určitě plusem to, že je se svýma koňma v těsném a neustálém kontaktu. Koně to nenahradí, ale lepší než samotka někde ve stáji.
    Navíc společníky to chce ideálně vždycky aspoň dva, mít dva koně je taky blbá situace většinou. no a pak už se to stádečko rozrůstá a rozrůstá... :-D
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Z mé zkušenosti jsou nejdřív vystresovaní, pokud byli odloučeni od ostatních a byli zvyklí být ve stádě. Teskní, volají, můžou mít tendence utíkat. Po nějaké době se uklidní, buď víc přilnou k lidem (pokud jsou často k dispozici jako zábava/společnost) anebo otupí a jsou "hodní a vyrovnaní" = rezignovaní. A pokud je pak vrátíš do stáda, tak buď už se nezačlení (pokud například vyrůstali v mladém věku o samotě a nezískali návyky jak se chovat jako kůň) anebo se na stádo hystericky upnou a ze začátku nechtějí od koní vůbec pryč.
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    NYEMI: No, proto mi přijde výhodnější kastrace - pokud doma nemáš uchovněného hřebce, jsou mu koule, IMHO, k ničemu...

BTW: Jak se pozná, že koni ostatní koně chybí, potažmo nechybí? Jsou nějak víc smutní? Mají asociální projevy?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    TALANKA: TO se uvidi. Sol treba kone nijak nechybeli. A tady kdyz je kun hrebec, tak ho vetsinou ceka zivot v odlouceni.
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    PES: To je děs :o( Já mám kobylu žlutou a musím zaťukat, že ani na bílé noze nic nemá. Ale taky jí oškrabávám bahno z nohou se strachem :o/
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    Nyemi: Nedá mi to nezeptat se - nebude mu bez druhýho koně smutno?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Ned je taky pomalejší, ale nemyslím si, že je to tím, že by byl dinosaur - on je pracovní kůň, QH a je zvyklej popřemýšlet, než se splaší :-) Plus teda je těžkopádnej, jak má krátký nohy a velkej zadek a hrudník, tak rozpohybovat se mu trvá...

Momentálně ho učíme "rozpojit" předek a zadek a naučit ho, že je může používat nezávisle - myslím, že mu to dost pomůže - zjištění, že se může otáčet kolem zadních nebo kolem předních a nemusí valit všechnu váhu najednou.... (on nic takového neumí, od šesti let jezdí na traily, tam se prostě jde kupředu, rovně, z bodu A do bodu B, případně je třeba se občas zašklebit na mulu, která vybočuje z řady).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Hele ale zase v Kladrubech maji (ci meli) hrebce norika (jmenuje se Asor) co jim jeste s druhym norickym valachem tahal valnik s hnojem. Ten ma fakt pres tunu (chteli ho zvazit,ale vaha se protocila na tunu a pak se zasekla) a to je fakt ukaz. Je to starej pardal,na komunikaci s lidma a osetrovani je dost ostrej, ze s nim muze manipulovat jen par muzu,zbytek rozslapne(chtela jsem napsat rozkousne ale to neni pravda pri sve obeti voli vyhradne smrt zavalenim a udusenim,pripadne tecku zadni do cela). Ten valach mu dela poddaneho a prisluhovace (taky je polovicni). Proste Asor je hrebec temperamentem,ale to je tak vse. Kolem hromada rijicich kobyl co se pred nim nakrucuji (videno na vlastni oci) Asor hazi poctivy ignor ve stylu nevim ze mam pindika k necemu jinemu nez curani. Vetsinou na ne kouka co to delaj a pak jde kousat do prisluhovace nebo stoji a cumi a vesi pysk
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Spíš ona to neřeší, ona ví, že je prostě velká a jak jsem psal - hřeší na tu robustnost...
    (A andalušanku nezadupe proto, že ta je na ni moc rychlá a umí se kolem ní prosmýknout jako blesk a ještě ji u toho nakopat dřív, než ta svoji skoro tunu otočí do správného směru :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam