• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    LIENEN: Tak Nyemi má ještě nějaké kozy, ne? To se taky může brát jako stádo, ne? Jakože alespoň něco...

Jinak já jsem taky odpůrce koní chovaných o samotě. Přijde mi to jako týrání, nemůžu si pomoct....

Proč je blbá situace mít dva?
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Jsem velkým odpůrcem koní o samotě, zažila jsem to se svým koněm jednou (léto na chatě) a už bych mu to neudělala. Ale u Nyemi je určitě plusem to, že je se svýma koňma v těsném a neustálém kontaktu. Koně to nenahradí, ale lepší než samotka někde ve stáji.
    Navíc společníky to chce ideálně vždycky aspoň dva, mít dva koně je taky blbá situace většinou. no a pak už se to stádečko rozrůstá a rozrůstá... :-D
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Z mé zkušenosti jsou nejdřív vystresovaní, pokud byli odloučeni od ostatních a byli zvyklí být ve stádě. Teskní, volají, můžou mít tendence utíkat. Po nějaké době se uklidní, buď víc přilnou k lidem (pokud jsou často k dispozici jako zábava/společnost) anebo otupí a jsou "hodní a vyrovnaní" = rezignovaní. A pokud je pak vrátíš do stáda, tak buď už se nezačlení (pokud například vyrůstali v mladém věku o samotě a nezískali návyky jak se chovat jako kůň) anebo se na stádo hystericky upnou a ze začátku nechtějí od koní vůbec pryč.
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    NYEMI: No, proto mi přijde výhodnější kastrace - pokud doma nemáš uchovněného hřebce, jsou mu koule, IMHO, k ničemu...

BTW: Jak se pozná, že koni ostatní koně chybí, potažmo nechybí? Jsou nějak víc smutní? Mají asociální projevy?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    TALANKA: TO se uvidi. Sol treba kone nijak nechybeli. A tady kdyz je kun hrebec, tak ho vetsinou ceka zivot v odlouceni.
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    PES: To je děs :o( Já mám kobylu žlutou a musím zaťukat, že ani na bílé noze nic nemá. Ale taky jí oškrabávám bahno z nohou se strachem :o/
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    Nyemi: Nedá mi to nezeptat se - nebude mu bez druhýho koně smutno?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Ned je taky pomalejší, ale nemyslím si, že je to tím, že by byl dinosaur - on je pracovní kůň, QH a je zvyklej popřemýšlet, než se splaší :-) Plus teda je těžkopádnej, jak má krátký nohy a velkej zadek a hrudník, tak rozpohybovat se mu trvá...

Momentálně ho učíme "rozpojit" předek a zadek a naučit ho, že je může používat nezávisle - myslím, že mu to dost pomůže - zjištění, že se může otáčet kolem zadních nebo kolem předních a nemusí valit všechnu váhu najednou.... (on nic takového neumí, od šesti let jezdí na traily, tam se prostě jde kupředu, rovně, z bodu A do bodu B, případně je třeba se občas zašklebit na mulu, která vybočuje z řady).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Hele ale zase v Kladrubech maji (ci meli) hrebce norika (jmenuje se Asor) co jim jeste s druhym norickym valachem tahal valnik s hnojem. Ten ma fakt pres tunu (chteli ho zvazit,ale vaha se protocila na tunu a pak se zasekla) a to je fakt ukaz. Je to starej pardal,na komunikaci s lidma a osetrovani je dost ostrej, ze s nim muze manipulovat jen par muzu,zbytek rozslapne(chtela jsem napsat rozkousne ale to neni pravda pri sve obeti voli vyhradne smrt zavalenim a udusenim,pripadne tecku zadni do cela). Ten valach mu dela poddaneho a prisluhovace (taky je polovicni). Proste Asor je hrebec temperamentem,ale to je tak vse. Kolem hromada rijicich kobyl co se pred nim nakrucuji (videno na vlastni oci) Asor hazi poctivy ignor ve stylu nevim ze mam pindika k necemu jinemu nez curani. Vetsinou na ne kouka co to delaj a pak jde kousat do prisluhovace nebo stoji a cumi a vesi pysk
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Spíš ona to neřeší, ona ví, že je prostě velká a jak jsem psal - hřeší na tu robustnost...
    (A andalušanku nezadupe proto, že ta je na ni moc rychlá a umí se kolem ní prosmýknout jako blesk a ještě ji u toho nakopat dřív, než ta svoji skoro tunu otočí do správného směru :-))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Hahaha to zavani taky pritomnosti gangliovych zauzlin :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ale zensky jsou chytrejsi prece ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jinak Solinka byla taky ovar a vubec nebyla dinosaur! A ve stade vyzadovala vetsinou vyssi mista. A vubec!
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Oni to ti "tunoví" koně moc neřeší... Resp. hřeší na svoji robustnost. Shirka se také nechá i nakopat od andalušanky (třeba i na hale) a postaví se do rohu a kouká (smutně/uraženě) až si pro ni někdo přijde namísto aby z andalušanky udělala předložku na čištění kopyt...
    Navíc shirka razí teorii, že kam se vejde hlavou, tak tam se vejde celá (bez ohledu na to zda to jde či nejde, tak projde, prostě to "protlačí" :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Neeee, chudak :)) Snad z nej nebude dinosaur :D Sedmej den, zaklinam te, at je to jen tim, ze to jeste nezna!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ja musim rict,te mam s norikem zkusenosti jen s valachem ale uz od mala az doted(cca 7let) je to takovej haban a jouda.desne hodnej,niceho se neboji,zvedavej...nicmene porad se tak divi svetu,rozhlizi se po krajine a v ramci toho rozhlizeni zakopava o sve vlastni nohy,slape na lidi co jdou vedle nej,nez mu cokoliv dotece uplyne pul hodiny. Pripomina mi dinosaura co je tak velky ze mu jeden mozek v hlave nestaci,tak aby ten zivot ukociroval musim mit jeste jednu nervovou zauzlinu na hrbete a ty dva pidimozky spolu nekomunikujou. Ackoliv je nejvetsi ze stada a slape ponikum po zadech(doslova-kolikrat jsem na huculovi nasla sloni otisk podkovy),tak se pohybuje v hierarchii kdesi vespod...asi nevidi ze ma tunu a muze je vsechny rozslapnout jak mravence. Tak treba ten tvuj je taky takovej divil co nezvlada koukat na cestu a jeste okolo sebe...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a my jsme ulovili bobříka odvahy.... foukal vítr a když jsme se blížili k místu, kde hrozně řve dálnice, tak bylo na trailu odstavený auto (truck) a v zalesněné stráni nad ním nějací chlapi něco dělali v lese - praskalo dřevo, pokřikovali a tak - ale dost daleko na to, aby nebyli vidět a nebylo rozumět, co to pokřikují a co tam dělají.... Ned pravil, že teda není blázen, aby se šel promenovat pod stráň, na které se dějou divné věci... dokonce trochu poskakoval a odmlouval - nechala jsem ho vydýchat na travičce (ještě že je tak na to žrádlo, to funguje vždycky :-)) a na druhý pokus jsme to dali...
    PES
    PES --- ---
    Vobluďák dnes (po zkontrolování hojící se kůže nohou, kdy se i dostatečně pomazlil) si dal šlofíčka, protože kolem byl mumraj a plno koní chodilo tam a zpět (děti s koňmi na vyjížďku a majitelé s koňmi na vystrouhání, neb tam byl podkovář), tak si řekl, že ho to vlastně nezajímá. Hucula (v popředí) se po prozkoumání objektivu foťáku (a zjištění, že je to věc nejedlá) dále věnovala luxování zbytku sena...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: na sedmej den je to super....
    Ned mě taky málem porazil ve dveřích z výběhu, když chtěl na travičku... tak pak chodil na vodítku a musel před průchodem jakýmikoliv vrátky zastavit - a letos mi od začátků dává ve dveřích přednost :-))

A jak píšeš - myslím, že Ned už teď chápe, že jsem člověk a navíc že jsem starší dáma s pohybovými potížemi (po té operaci jsem na něj lezla jak bába do tramvaje) a že prostě musí dávat pozor... Ale tohle všechno prostě chvilku trvá...

Jinak třeba Ned je hodně dominantní, ale v jejich světě dominance neznamená automaticky agrese. My jsme šelmy a dominanci si utužujume agresí (zvýšený hlas, výrazná gestikulace), u koní mi přijde, že se ta dominance projevuje určitou nonšalantností a nevšímavostí - a nebo ignorováním nižšího tvora.
    Proto si myslím, že mi prošlo u toho plňase, že jsem se jen zastavila a otočila se na něj - že vlastně byla "frajeřina" nestrašit ho a nevyjet po něm, ale postavit se k tomu stylem "a jako co má bejt?"
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Amen to that! Ale zatim si nemyslim, ze by se videl jako velky silny, on je hodne povolnej, nasleduje mne, kdyz se rozcilim, prijde mi dat cumak na ruku - jako vyjadruje submisivni postoj. Jen mi prijde, ze se ke mne chova trochu jako ke koni - jak jsi tu o tom nedavno mluvila. Takze zatim ho hodne obhajuju a nejsem vztekla, navic to s tim skocenim na mne byl opravdu prvni exces a hned, jak se mu to stalo, tak se zachoval docela dobre, zustal stat, kdyz jsem byla pod nim a pak se mne ani nedotkl, kdyz ze mne slejzal. Jako porad, dnes ho mam sedmej den! Takze excesy povoleny, nicmene si to hodne hlidam a jakmile mam pocit, ze je moc blizko, ze se necejtim bezpecne, tak hned dostane pripomenuti. Musi couvat, ustupovat, udelat mi kolecko - proste ja mam rada svuj osobni prostor a pan neni Sol po trech letech se mnou, no. To teprve prijde. Sedmej den!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak ještě pořád je varianta, že plachtu už viděl.... a pokud jí viděl s mámou za zadkem, tak ví, že to nic nedělá... a nebo sám sebe vidí jako velkého silného hřebce - tomu by i odpovídal ten problém s prostorem - on je boss a jemu jdou všichni z cesty a je to jejich problém.

No a pak mě napadá, že člověk nesmí usnout na vavřínech... třiadvacetiletý islanďák, totální stará máza, s kterou nehne NIC, se rozklepal když viděl grilovací ohýnek (v takové té plechové "míse") - kolem kterého stáli lidi a koně bez problémů... ale fakt se úplně třásl...
    Ned bude běhat za náklaďáčkem a užírat seno z korby - a pak se lekne dětského kočárku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam