• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak důležité je uvědomit si, že Normen není Sol, nikdy nebude... ale dát mu šanci být Normen... v něčem bude horší, v něčem lepší, ve spoustě věcí prostě JINÝ.... A vztah se nevytvoří za týden - ale je důležité tomu dát tu šanci...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: (babe bude v dubnu 24 :D)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: jo, jsou super, hrozne lituju ze uz se na ty moji babe neda par let jezdit (zrakvene nohy), protoze ted si myslim, ze by to bylo super. a jako, clovek se ani minutu nenudi na vyjizdce :)))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Tos vystih docela přesně "prvních 12-15 let":-D
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Plnokrevníci, když vydržíte prvních 12-15 let nezabít je a oni Vás, jsou ti nejskvělejší koně - ale pochopitelně musí s Vámi mít dobrý vztah (někteří, když se náhodou stane a vy ho v průběhu života v nějaké špatné konstelaci např. vytáhnete z nějakého zdravotního průšvihu, tak jsou pro Vás pak ochotní se rozkrájet i doslova nechat zabít...)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ad plnokrevnici a autismus - jo mozna, onijsou proste JINI :)))
    PES
    PES --- ---
    WAMPY: Pokud je plnokrevník žihadlo, tak doporučuji zážitky s plemeny andaluský kůň či lusitano :-)
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    SHAMPOO: Tak o tom není snad ani třeba diskutovat, to je jiná liga a je to strašný :o(
    Ale to neznamená, že mi jich nemůže být líto :o))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    TALANKA: mě zase přijde jako týrání třeba mlácení koní, viděla jsem toho za život víc než dost, pěkně domlácený dorasený koně, protože si páníček zrovna přihnul nebo léčil depku, takže ta samota není zase takové drama, samozřejmě že kůň je stádní zvíře, ale myslím že chlaďas samotu snáší celkem dobře.
    PES
    PES --- ---
    LIENEN: Njn, prakticky kazdy ma kone, o kterem uz muze mluvit jen v minulem case, ale ktery bude navzdy ten referencni srovnavaci etalon...
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    VAMPY: Hucula mám ještě taky v kategorii "sranda musí být". Ten šibalskej výraz, když vymejšlí vtípek anebo to nadšení, když se člověku podaří kápnout na to co ho baví. Hucul je ten kůň kterýho si vylovíš ze stáda, skočíš na něm na ohlávce bez sedla a jedeš zahnat stádo ovcí. A on bude spokojenej, že má úkol a je to švanda.

GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: nech toho, zrovna se chystame koupit dva zakrsliky, a jen mi pripominas, co od nich ma cekat.))
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Je možný, že ten vztah bude míň intenzivní. Já si třeba vyčítala, že jsem neměla stejný vztah k huculákovi a Copě. On byl první, zážitků nepočítaně a tak, ale ten životní s velkým K je Copa. Vztah si vybudujete, o tom nepochybuju. Při společné práci a s tím množstvím investovaného času a energie, až uvidíš jak roste, jak překonává sám sebe kvůli tobě. Jen tam třeba bude někde v pozadí, že to není TO ONO. Ale životní nemůže být každý. :-(
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Tak ve dvou je ta šance větší. I proto, že v případě rozdělení jsou oba sami.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Ja se priznam, ze jsem nestastna. Jako jo, jak rikas, bavi ho se ucit a jde to rychle, ale mne to nijak nezajima :( hodne mne to mrzi, ale nejde s tim nic delat. Je to proste nejakej cizi kun. Sice ho mam jen tejden, ale strasne se bojim, ze se to uz moc nezmeni. Protoze proste Sol :(

TALANKA: Tak treba Sol byla v ohrade stejna, jako v boxu - hledela si svyho. Kdyz kolem jeli kone, zavolala na ne. Kdyz jsme kone potkaly venku nemela problem se od nich nechat odvyst, privyst, manipulovat sebou v jakykoliv vzdalenosti od onech koni. Taky jsem ji nezakazovala chodit za jinejma konma u ohrad, ocuchavat se s nima, kvikat a hopsat. Kdyz se stavila kamaradka kobyla, byly spolu ve vybehu. Kdyz jsem ji obcas mela nekde u stada, chovala se uplne normalne jako kun, kterej nema problem pracovat s hiearchii.
    Sol byla prvni tri roky ve velkym stade bez lidi, pak dva roky v boxu a rok a pul sama.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Nahodou se mnou maji hucul i huculka dobry vztah. Nechteji mne zabit, prakticky neloudi o nic na zub (huculka decentne ceka na chvostu stada a ceka a je rada, kdyz ji neco dam a zadrzim ostatni, aby ji u toho nesezrali; no a pan hucul je spis mazlici a drbaci).
    Ale oba huculove, kdyz chci, pro mne udelaji i to, co ostatnim stavkuji a vzdoruji. Ale pripoustim, ze po nich chci veci jen kdyz je to opravdu treba...
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    LIENEN: No jo, ale takhle na sobě budou závislí, ať budou dva, čtyři nebo šest. Kobyla je v čtyřčlenném stádu a vypěstovala si závislost na valachovi, takže když jdeme ven a má ho v doslechu, řve jako pominutá, i když to pět let předtím neřešila (byla v jiném stádu, ale taky byli čtyři)
    PES
    PES --- ---
    TALANKA: No jo, letosni bahniva zima nezima byla/je na ranci peklo...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Ale stejně to je vtipný jak se ty plemena dají klasifikovat. Nebo nemusí ani plemena, stačí typy...
    Třeba pony (hucul, hafling a podobný jezdečtí a pracovní zakrslíci včetně): žijí ve svém světě svůj život. Člověk je buď brán jako automatický krmící systém ze kterého padá žrádlo výhradně po tom co se do něj kousne kopne nebo se na něj zašklebí, případně jako parazit kterého se zbavíš tak, že vyhovíš jeho požadavku. Nicméně důležité je se u toho otráveně tvářit, nebo jednou za čas zazlobit aby si otrapa a parazit v jednom uvědomil, že mu děláš pouze a jen milost a rozhodně se v tech kravinách nevyžíváš. Nevztahuje se na vyjížďky, tam se dělá milost dokud se neobjeví louka na běhání, něco na žraní, případně neusoudíš-li že to trvá už moc dlouho a že doma už by se mohlo začít krmit...Pak samožřejmě mrňous jde domů, žere, běží, stojí a nehne se...prostě dělá si co chce.
    chladnokrevník: podobně jako poník, žije si svůj svět, ale potichu. Proste stojí/leží/někdy jde a veškerý život se odehrává kdesi mimo realitu. To se odráží v tom, že někdy nedoteče povel a prostě se nic nestane, upadne, o něco/někoho zakopne. Někdy se poveselí a někam se rozběhne, ale působí dojmem že po chvíli zapomene proč a kam běžel. Někteří se dají z tohoto světa vytrhnout pomocí jídla, hrubé síly, strachu jiné motivace...a někteří ne. Když v něčem nevidí smysl (třeba v ježdění dokola na jízdárně) nebo ho to nebaví, prostě to nedělá a třeba se zastaví a stojí, nebo odejde. věší pysk i když jsou mladí:-D
    teplokrevník: působí dojmem, že člověk pro ně může být partner a společník a že s ním dokáží spolupracovat dokonce i rádi a nevadí jim to. Dají se motivovat všelijak a většinou i snadno. Občas dřív jednají než myslí, svět je totiž plný nebezpečí a není nic lepšího než před vším utéct, nebo se alespoň leknout. Všechno známé i neznáme totiž žere koně, případně jednou určitě začne žrát koně. Je jedno že nevidí červenou, ale červená překážka je prostě děsí víc než modrá... když se jim něco nelíbí, nebo v tom nevidí smysl, dají to najevo velmi brzy a velmi ostře, protože to NENÍ JEDNO. Člověku většinou stačí tohle "upozornění" jen jednou, ale protože opakování je matka moudrosti, klidně to kůň několikrát za sebou zopakuje. Občas se nechají unést emocemi a někoho samou radostí trochu zraní, porazí, kopnout, zabijou...
    plnokrevník: to nelze pochopit ani popsat:-D Mě vždycky přišli, že trpí degenerativní formou autismu, nebo ADHD, případně jinou "lehkou" mozkovou disfunkcí.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    TALANKA: Má jen slepice. Protože s největší pravděpodobností budou závislí na sobě navzájem a když je budeš chtít oddělit, budou nešťastní a vystresovaní (nebo minimálně jeden z nich).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam