• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: no vitr je asi horsi nez mraz, to je vzdycky bubaku
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jak praví klasik Murphy: "Matička příroda je děvka!"
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: uf... ale hlavně, že má někoho, kdo se o něj postará a bere na to ohled.....

U nás bouře s nárazovým vichrem, koně šílí.... původně jsem myslela, že vlezu na Nedouše a pojedeme alespoň kolem stájí, ale v tom blázinci (polovina ze 75 koní různě poskakující a řehtající a plašící se) jsem to zavrhla jako blbý nápad a šli jsme jen na vodítku.... (samozřejmě, že v tom okamžiku přestalo foukat, přestalo pršet - a dokonce ke konci vysvitlo slunce)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TARGI: zalecene vyhrezle plotynky diky urazu, proste neexistuje aby byt sebemene prochladl.. :(
    TARGI
    TARGI --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak ono záleží na okolnostech, že.....
    Ned jezdí k nám do "teplých krajin" na zimu právě proto, že je starší kůň a na pastvině v 1600 metrech, kde bývá i sníh a zamrzá jim voda, by mu asi byla zima. U nás jsou občas ranní mrazíky (předevčírem teda jezdily z našich kopců auta se sněhem na střeše), ale přes den mrzne jednou za třicet let....

Nicméně v našich "teplých krajinách" ve stájích u koz jsou VŠICHNI koně vyholení (včetně fjorda) a všichni mají deky nonstop. Chápala bych ve sportovních stájích, kde koně dvoufázově pracují a fakt se potí, ale v těhle podmínkách (kdy jsou koně ježdění v průměru 2x - 3x týdně) mi to přijde absurdní...

Na druhou stranu - děsně bych chtěla mít bosého koně a Ned bosky být nemůže. Věk, "ploché" nohy, plus to, že je typický QH, navíc pracovní, takže nasvalený (těžký)... stejně jako s tím dekováním - v přírodě by už dávno bylo o něj "postaráno" přirozeným výběrem.

Jinak ještě k těm kozím stájím - tam právě mají stáj, moc hezkou, novou, čistou... boxy 4x4 a za boxem "výběh" 4x4... v tom se plňas pořádně ani neotočí.... a ti koně jsou tam 24/7. Na podzim jsem alespoň jednoho plňase vyhazovala na jízdárnu během dojení (aby se proběhnul a tak), někdy s kámošem - teď ho ostříhali a zadekovali, takže má smůlu - dokud to bylo tak, že jsem vzala kozy do stodoly, vyvedli jsme Granta ven a šli jsme dojit, a pak zase jsme Granta strčili domů, tak to šlo, ale s dekováním je to komplikovaný (v dece se válející se kůň může zamotat - a já nemůžu nad ním stát, mám jinou práci - a dávat deku na špinavého / mokrého koně taky nejde, když už bych teda vůbec chtěla se zabývat oserem s dekováním).

Ned je v méně ambiciozních stájích, má výběh cca 90 - 100 metrů čtverečních, dva a dva sousedy po každé straně (takže nějaký kontakt má) a denně je venku - řekla bych v průměru tak dvě hodiny.... ježdění tak 40 minut, zbytek je různé flákání, pasení se, čištění a dohlížení na méně odborné práce (když pro něj jdu, tak vždycky obejde všechny svoje hovna - zřejmě mi ukazuje, kde je třeba čistit :-))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SUFFOCATE: ja oblikam i svyho chlupatyho ovcaka, a to se na me teprve lidi koukaj blbe :D malokdo se ale zepta proc, jen si udelaj rychle svuj zaver bez informaci.. :D
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---

At jen neplkam.. ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: BUH TI ZEHNEJ!
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    PES: vsak ja sveho hladkosrsteho psa taky oblekam, co nadelam. Spis v tom vidim v nekterych vecech trochu extremismus nebo jak to rict. Ale uznavam, ze to mozna pusobi trochu zaujate. Ja jsem nad tim driv takhle vubec nepremyslela, vuni staji a cisteni boxu jsem vzdycky mela rada a tak. Kdyz ono me prislo jakesi poznani, kdyz jsem tak stala pred temi boxy a koukala na ty kone, ze to proste neni uplne dobry a ze z tech koni necitim pohodu.. jo a k tomu teda prispelo i to, ze jsem dceri ukazovala ty kone za mrizema a najednou mi to prislo uplne zvraceny. Jak zvirata v cirkusu treba.. :)
    GIO
    GIO --- ---
    a treba takova babicka Andula si tam chodi vylozene odpocinout
    GIO
    GIO --- ---
    jinak ja jsem hlavnim priznivcem toho, aby tihle skutrici chlupati jak medvedi byli venku imrvere furt, ale kdyz e okoli zacina presvedcovat, jak stoprocentne trpi, tak vymeknu no)))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: dekovani je slozite... ale nekteri kone to potrebujou, z ruznych duvodu. ale je lehke sklouznout k jiste zhyckanosti a kone dekama otravovat pul roku...
    GIO
    GIO --- ---
    SUFFOCATE: nasi kone byvaji v hyperluxusnich boxech, ktere jim anabell vybudovala vsichni fakt jen obcas, jinak maji dostatek volnosti,) ale na druhou stranu naucit je, aby byli zvykli si tam obcas zaparkovat, to myslim prospeje jak jim, tka jejim dvonohym otrokum, viz treba ta navsteva kovare apod.
    PES
    PES --- ---
    SUFFOCATE: Plnas od zname malo srsti na zimu kazdorocne, takze ted tydem ma do vybehu 2 deky a v mastali jednu slabsi, jinak doslova cvaka zuby zimou...
    Jiste, v prirode by se o to Matka Priroda "postarala" a vyresila by si to krute sama, ale kone uz jsou davno domestikovani a tak se o ne lide musi v extremech postarat (a to pisu z pohledu co nejvice pro prirozeny chov a minimum zhyckavani konicku)
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    ANABEL_LEE: zejo :)
    A ted kdyz si vezmu jak jsou ti kone zhyckani. Dve deky na sobe v boxe. Jako jo, je zima. Treba je pod tema dekama ostrihanej.. ale stejne.. je to pro me takovy zvlastni svet.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: jo, to urcite, vliv vzajemneho kontaktu a doteku a tech stadovych socialnich hratek je pozitivni, potrebujou to :)
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Ja do toho konskeho sveta uplne nevidim, to jste si uz asi vsimli. Jen me postrehy.. mit kone zvykleho na box je podle me super. A vubec zvykleho na prostor staji. Kamaradim se tady s jednou kobylou a ta treba v prostorach staje zezacatku, co jsem ji tam zkousela brat, vypadala slusne vycukane. Lekala se nevim ceho.. ted uz dobry. Ale jeste jsem ji tam nebrala, co tam jsou ted ustajeni kone. To bude asi zase zkouska odvahy. :)
    Co se mi ale nelibi, je ten system: kone noc box, pres den vybeh, ALE kazdy kun sam ve svem prostoru. Jeste je nemam poradne okouknuty, ale vsadila bych hodne na to, ze ti pastevaci se citi lepe. Okusuji se, drbou, hraji si.. je krasne to sledovat. Ten bezprostredni kontakt tem boxakum musi chybet..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LIENEN: presne tak, slabsi kusy treba kolikrat nejsou tam kde je nejtepleji, ale kde je nechaj ti silnejsi... ve stade to neni lehke uhlidat, pokud to neni na 20ha s peti pristreskama ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: jojo je mi to jasny ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam