• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: jojo je mi to jasny ;)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: Někteří (zvlášť starší) koně kromě nastlání taky oceňují ten klídek. Že nemusí řešit stádo, koukat co se děje, nikdo k nim nemůže a můžou vypnout. Je zajímavý to sledovat.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    A obecně je velmi dobré mít koně zvyklého na box. Aby tam uměl být a odpočívat. Mnohokrát ověřeno.
    PES
    PES --- ---
    LIENEN: Vobluďák "za mlada" skákal téměř 2m ohradu (pásku) čistě z výběhu a chodil si dát poledního šlofíčka do boxu (a cestou vyděsit stájníka, když nakoukl i do ostatních boxů, zda někde něco nezbylo). Ráno šel do výběhu, tam strávil dopoledne (obvykle u sena) a jak začala polední vedra, tak HUP! a pěkně na volno do svého boxu (má ho stále, hodně uvnitř v tmavém rohu stáje, kam ani hmyz nelétá) a tam buď ve stoje anebo rozvalený na slámě chrněl :-)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: A pak jsou taky koně co žijou celý život nonstop venku a sotva je přivedeš do boxu, nadšeně se rozvalej a slastně chrápou a vydrží v boxe naprosto spokojeně lebedit i půl dne. :-)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Je ideální mít tu možnost, mít ve výbězích i dost místa na přístřešky (co se v extrémech dají i podestlat) na schovávání před zimou a/nebo před vedrem/hmyzem. Ovšem postavit takový dobře proti větru/vedru přístřešek a zároveň vyřešit i jeho vnitřní/vnější členění, aby dominantní koně nezabrali místa a nenechali ty podřízené čumět venku, to je docela problém... Musí to mít různě členěná zákoutí, ale zase tak, aby naopak nešlo podřízeného koně uvnitř zablokovat a pak si to na něm nějak vybít (což někteří koně naneštěstí dělají)...

Jinak koně do/z boxu si zvyknou. I ten Vobluďák je v boxe nerv (když chodil na noc předloni kvůli něčemu domů), ale už druhou noc byl v pohodě, protože si dal dohromady, že večer jde do boxu, tam si klidně může dát šlofíčka, že tam dostane i to jídlo a hlavně ráno zase jde "ke svým" kobylám a nikdo mu je nesebere :-)
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    ANABEL_LEE: jo to já vůbec nenarážím na to, co psala GIO. :) Spíš jsem si tak posteskla, toť vše.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak uplne nejlepsi je jim tu moznost budovy dat a nechat je, at si to zaridi po svym, pokud to podminky dovoluji.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: tak neco jineho je zavrit kone nafurt a zavrit je na mrazivou noc (nebo v lete kdyz je venku 40 a zerou mouchy je zavrit do stinu)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Muj blbon sice mastal ma, ale nechodi do ni a radsi v noci lezi v sene venku. Starej je na to dost, aby vedel, co chce. Ale tady u mne je jen -15.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    no vecer rehtali a sli dovnitr celkem ochotne tak zas takove tyrani to pro ne nebude :)))
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    K nam se zacali sjizdet kone na nove boxove ustajeni. No reknu vam, kdyz uz jsme v te diskuzi o "konich z jineho uhlu pohledu" , nic moc. Kdyz jsem videla, jak se tam ti kone toci dokola, ozdibavaji se jen skrz malinkou skviru v mrizich, bylo mi jich lito. I kdyz ti co jsou na pastevku asi maji krusne mrazive noci.. :)
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: co by utikali, ale je skoro minus dvacet, tak jsme je v ramci zacviku na mimoradne udalosti zkusili na noc zaboxovat, navic mel prijet kovar...ale rano zamrzl
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: TO vam utikaji, ze je musite na noc zavirat?
    GIO
    GIO --- ---
    my jsme byli nuceni ponictvo na noc zastrcit do boxu a nenesou to teda moc libe, ryze venkovni tvorove..uz aby se oteplilo,prijde mi, ze boxy je stresuji vic nez -20:)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    haha, jsem to zakříkla... dneska Nedouš "vyváděl" v lese... byl takovej celej divnej, prudivej... přemýšlím, jestli je to počasím (žene se docela slušná bouře), nebo jestli se něco dělo (jestli třeba slezly z hor pumy - z lesa zmizely totiž srnky)... kdo ví... možná to počasí, pže se furt chtěl cpát - ne, že by nebyl normálně orientovanej na žrádlo, ale dneska dělal jak kdyby ho pustili z koncentráku....
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: to zname, mame ty poniky ani ne ctrnact dni a kobylka uz zarli slusne))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    asi je to nudný, ale letos mám s koněm takovou pohodu.... jezdíme si na výlety po lese, zvládáme všechnu zvěř (dneska na nás na cestě čumělo stádo srnek, než se konečně odkýblovaly do lesa), i lidi (auto nečekaně na lesní křižovatce za vraty, posléze bába s holí za zatáčkou), i terén (v pondělí zapršelo, takže se udělala horní kluzká vrstva jílu - ale tím pádem není vidět, kde je hluboké bahno od předchozích bouří a kde je jen ta vrstvička)...

a dokonce můj laxouš na mě žárlí... jsem seznamovala dceřinu kamarádku s novou kobčou (QH, 14 let, zachráněná z aukce, ve stájích je nová, a je to ten útulkáč, který je velmi plachý a nedomazlený a kamarádka je taková ta puberťačka, co potřebuje koně na objímání a česání a hraní víc než na nějaké závodění a skákání, tak jsem si říkala, že by se holky k sobě hodily - a samozřejmě jsem na seznamování dohlížela a Nedovi se zdálo, že tomu cizímu koni věnuju moc pozornosti a dělal na ní ksichty.... a pořád se ohlížel a nastavoval, a samozřejmě když kobča dostala dobrotku, tak on musel taky, jinak řehtal a připomínal se :-))
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: jj to rozhodne. na nas je to odhalit)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    se psama zkušenost nemám a vím, že mě irituje, když se lidi chovají ke kozám jako ke psům (např. tady lidi na psy tleskají, když je chtějí přivolat - já kozy tleskáním vyháním ze stodoly, od krmiva pro koně a podobně), navíc kozy se plaší při nečekaných hlucích.

Nicméně nejdůležitější z toho, co Sirril píše, mi přijde, že je třeba si uvědomit, že tu pochvalu určuje zvíře. Jinak chválím, když Ned něco zvládne na jízdárně (tam může být poměrně "hlučná" pochvala - ať hlasová, nebo poplácání - mmch plácání koní mi přijde nepřirozené, ale Ned je na to zvyklý od chlapů a rozumí tomu líp než jemným pochvalám a právě mi přijde, že to "vyžaduje") a jinak když třeba zvládne nějakého bubáka (projít pod strání v které pracují neviditelní hluční lesní dělníci) - to mu třeba jen položím ruku na kohoutek / krk a pohladím a řeknu mu, že je fakt dobrej :-))

A mezidruhově teda zkušenosti přenáším - koně, kozy, děti, manžel - a dost mi to funguje :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam