tak ono záleží na okolnostech, že.....
Ned jezdí k nám do "teplých krajin" na zimu právě proto, že je starší kůň a na pastvině v 1600 metrech, kde bývá i sníh a zamrzá jim voda, by mu asi byla zima. U nás jsou občas ranní mrazíky (předevčírem teda jezdily z našich kopců auta se sněhem na střeše), ale přes den mrzne jednou za třicet let....
Nicméně v našich "teplých krajinách" ve stájích u koz jsou VŠICHNI koně vyholení (včetně fjorda) a všichni mají deky nonstop. Chápala bych ve sportovních stájích, kde koně dvoufázově pracují a fakt se potí, ale v těhle podmínkách (kdy jsou koně ježdění v průměru 2x - 3x týdně) mi to přijde absurdní...
Na druhou stranu - děsně bych chtěla mít bosého koně a Ned bosky být nemůže. Věk, "ploché" nohy, plus to, že je typický QH, navíc pracovní, takže nasvalený (těžký)... stejně jako s tím dekováním - v přírodě by už dávno bylo o něj "postaráno" přirozeným výběrem.
Jinak ještě k těm kozím stájím - tam právě mají stáj, moc hezkou, novou, čistou... boxy 4x4 a za boxem "výběh" 4x4... v tom se plňas pořádně ani neotočí.... a ti koně jsou tam 24/7. Na podzim jsem alespoň jednoho plňase vyhazovala na jízdárnu během dojení (aby se proběhnul a tak), někdy s kámošem - teď ho ostříhali a zadekovali, takže má smůlu - dokud to bylo tak, že jsem vzala kozy do stodoly, vyvedli jsme Granta ven a šli jsme dojit, a pak zase jsme Granta strčili domů, tak to šlo, ale s dekováním je to komplikovaný (v dece se válející se kůň může zamotat - a já nemůžu nad ním stát, mám jinou práci - a dávat deku na špinavého / mokrého koně taky nejde, když už bych teda vůbec chtěla se zabývat oserem s dekováním).
Ned je v méně ambiciozních stájích, má výběh cca 90 - 100 metrů čtverečních, dva a dva sousedy po každé straně (takže nějaký kontakt má) a denně je venku - řekla bych v průměru tak dvě hodiny.... ježdění tak 40 minut, zbytek je různé flákání, pasení se, čištění a dohlížení na méně odborné práce (když pro něj jdu, tak vždycky obejde všechny svoje hovna - zřejmě mi ukazuje, kde je třeba čistit :-))