• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja to mam nastaveny na cas, a jeste se mi nestalo, ze by se nestihly vratit, pokud teda nepocitam prvni dny, kdy jsem je za tmy musel aposbirat a nastrkat do kurniku, ale to jeste neznaly system :)
    Jinak mam jednu slepici, co nesnasi moc dobre mraz, ta mi chodi spat do bytu. A ja kvuli ni vecer moc nesvitim a poustim si veci jen potich, abych ji nerusila. I tak je zvykla chodit spat az s pulnoci a rano vstava taky az v deset, jako ja. Je to vtipny, jak se zvirata nauci lennosti.
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: a my s detma, takze se to vetsinou kryje.))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: slepicky jsou v pohode, den dva zavrene vydrzi, kdyby neco, ale cim maji vic svetla tim vic snasi :) ta posuvna voliera na pastvu je super napad, pokud je nemuzes nechat kracet volne kam potrebujou. Pohlavi kurat se pozna kdyz zacnou trochu rust, kohoutci jsou vetsi a maji vetsi hrebinek nez slepicky, ale ne vzdycky to jde dobre poznat. Muzes mit i vic kohoutu, pokud se snesou, udava se jeden kohout na 10, max 15 slepic, vic uz nestiha uhlidat. On jim shani potravu a buzeruje je kam maji chodit a hlida a hlasi predatory (pokud to stihne). Jinak vasich teplot bych se fakt nebala, nase to davaji i v nezateplenem velkem kamennem kurniku, akorat jim trochu omrzly hrebinky, no co uz.
    jinak to zavirani na casovani ma jednu nevyhodu a sice, ze to nepostihne zatoulane slepice nebo kdyz se nejake nauci sedet v tech dverich a ty dvere je privrou, leknou se a zdrhnou treba ven a timpadem zustanou v noci venku, takze zalezi, jak to ma clovek konstruovane. Naopak automatizovane ranni otvirani je asi velke dobro, ony vstavaji se slepicema, teda se sluncem.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak to se ještě s dětmi inspirujte mimem Čejkou - ten dělal slepici excelentně :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zatím reaguje podrážděně i na děti, když někde kvoknou (obě naše děti umí perfektně napodobovat zvuky zvířat).... budeme muset na něj opatrně, on je velmi plachý :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Angažuj manžela, vyřádí se s automatizací (budeš mít přehled o slepičkách i z počítače/mobilu :-)) a vezme je alespoň na milost :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak ehm... nechci 20 -30 slepic, myslela jsem, že bychom si vzali tak čtyři...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: obávám se, že automatizace bude Federico :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jsi v KALIFORNII! Takže tam by to měl být bio-eko-kurník, zateplený (v létě odrážející teplo), větraný a nejlépe rovnou i na solární pohon (časovač na automatické ranní otevírání + večer i po zavření jednosměrně prostupný - dovnitř - pro slepičky :-) - počítání, zda jsou uvnitř všechny a následné zavření proti predátorům se asi v rámci automatizace nepředpokládá, že - hehehehe )
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: njn.... budeš muset počkat, až ti blondýn povyroste :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: díky..... u dcery ve třídě mají jako projekt kuřata v líhni....... chjo... takže se jim vylíhne 20 - 30 kuřat a co s nima, že... předpokládám, že nějakou dobu musí zůstat ve vyhřívaném prostředí - ale pak by mohly (doufám) do stájí.... vyhřívaný kurník v Kalifornii nehrozí.... ale tak snad už se oteplí (ještě předevčírem měli koně led na vodě) a navíc kuřata se mají vylíhnout koncem března, takže předpokládám stěhování by bylo někdy v dubnu? To už by mrznout nemělo....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jezis, jak ja bych si zajezdila...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Slepicky jsou super! Urcite se daji chovat v konoboxu, ale nejvic doporucuju koncept zaviratelnej kurnik + zaviratelnej vybeh. U mne maji kurnik s malickym vybehem, kam je vzdycky zavru, kdyz prijedou nejaky novy. Do vybehu dostavaji zradlo a jsou tam zavreny treba tejden a pak uz jim vybeh nechavam stale otevrenej. Slipky si na noc zalejzaji domu samy, nicmene zavirani je dobry hlavne proti predatorum.
    Slepicam nevadi mrazy, je to stejny, jako s konma. Pokud jsou zvykly zit venku a mit nevytapenej kurnik, tak si poradi, nicmene pokud mas treba uplne holy nebo nezvykly slepice, doporucuju se ujistit, ze tam budou mit aspon 10C. Muj kurnik je zateplenej a ma i vytapeni, protoze jsem brala slepice zachraneny z tovarny, ktery na sobe nemely ani pericko.
    Taky disponuju pipimatem od tatinka, coz je casovani a snimac svetla, kterej je napojenej na servo, kery ovlada mechanismus zavirani dvirek. Takze se otvira a zavira se svetlem, nebo podle casu, podle toho, jak si to nastavim.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a zpět ke koním.... můj nejnovější miláček.... trenérka přitáhla z aukce čtrnáctiletou QH.... bere na ní začátečníky, kobyla už se trochu za ten měsíc práce spravila, nemá takový senný pupek a začíná se trochu nasvalovat... Dneska jsem na ní vlezla já s westernovým sedlem a sidepullem... chodí bez uzdy úplně bez problémů...
    Ale to, že je odložený sirotek se na ní projevuje jinak - zalejzá si do přístřešku, kde pod sebe kálí i čůrá, takže prase neuvěřitelný (má paddock cca 120 - 150 metrů). A dneska při projížďce kolem stájí trvala na tom, že půjde domů, jakmile viděla svůj paddock (ano, jsem blbá, nechala jsem otevřená vrátka)...

Takže asi jí budeme muset učit na nějaké ty koňské požitky... dneska se vyválela na jízdárně v teplém písku a pak tam chvíli zůstala ležet (nevím, jestli je schopná / ochotná lehnout si v paddocku, nevšimla jsem si, že by měla kdy špinavé břícho - ale studenti jí pečlivě čistí) a předvedla jsem jí naší cvičnou loučku se zelenou travičkou.... tam mmch vylezla na dunivý dřevěný schod, co tam máme z cvičných důvodů.... tvářila se suverénně....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ehm.... vypadá to, že bychom mohli skončit s nějakejma slepicema.... nějaké postřehy? Nevím vůbec nic... takže - musí se na noc zavírat do kurníku? Jak moc potřebují slunce (vydržely by třeba den dva zavřený v koňským boxe?). Kdy poznám, jeslti jsou to slepice nebo kouhouti? Kdy můžou jít ven (rozdílné teploty). A tak.... cokoliv vítáno...

Zatím přemýšlím, že bych koupila takovou "voliéru", je to cca 2x 1 metr, zvýšený kurník (tj. slepice mají prostor na zemi i pod kurníkem)... s tím, že by se kurník mohl "stěhovat" na čerstvou trávu... nebo ne...
    Voliéra proto, že stáje jsou v rezervaci, kolem spousta divé zvěře a ptáků... ale původní správcová tam slepice měla, i je měla volně puštěný po stájích - ale taky o pár přišla (kojoti)....

Nebo je to úplná hovadina a mám na slepice zapomenout (manžel zvládnul kozy a koně, teď u slepic najednou vyhrožuje rozvodem, tak nevím :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Chvliku ho to bavilo. Pak se sel valet a cuchat k hovnum. No, hrebec.
    PES
    PES --- ---
    Ale že ho bavilo běhat za sáňkami :-) Škoda, že nemáte delší svah...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Uz vi, ze na mne se nedupe :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Docela mu to běhá a zastaví za sáňkami "na fleku" :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SNIIIIIH!
    normelni sankovani
    http://www.youtube.com/watch?v=CDOK5UL8uyw
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam