tak ono je to imho vždycky o nějakých kompromisech... mohla bych mít Neda ve stádu a vidět ho jednou za týden, nebo je v paddocku a vidím ho denně. Měla jsem na výběr dva paddocky, jeden poměrně veliký, ale pod hřebenem kopečku, tj. kůň kdykoliv zaprší, tak po spěnky v lepivé směsce bahna a hnoje (protože do tankodromu se nedá vjet s kolečkem ani malotraktorem) a nebo výběh cca 100 metrů čtverečních, který je alespoň z poloviny suchý a kde má sousední koně jen za ohradou (ne za elektrickým ohradníkem), tj. můžou se aspoň trochu oždibávat (a kousat, ehm...).
Chtěla bych mít bosého koně, ale do hor bosky nemůže - takže taky nechávám kovat, protože než bych ho převedla na boso, tak by šel zpět do hor.... (letos jsem ho nechala bosky asi měsíc a dopadlo to tak, že jak zapršelo, tak se mu rozmočily nohy natolik, že nebyl schopen pořádně chodit a do toho mi kovář lehnul s chřipkou a trvalo mi tři dny, než jsem sehnala někoho jiného.
Otázka je, proč si koně vůbec beru, jestli by mu nebylo líp ve stádě v horách. Jenomže starší kůň (18) ve dvou tisících metrech, ve sněhu, s pravidelně zamrzající vodou, ve stádě s pár nabušenými mlaďochy - nebo v subtropické zimě (představte si pobřeží Itálie - tak ten Janov), byť v paddocku, ale s přísunem sena, které má jen sám pro sebe (nemusí se s nikým dělit nebo strkat) s tím, že se denně dostane v průměru na dvě hodiny ven (z toho 30-40 minut ježdění - zbytek popásání, čištění, občas nějaká práce ze země nebo tak).
A je koni lépe ve výběhu se stádem (s tím, že výběh je málokdy skutečně velký tak, aby simuloval divočinu), kde se den za dnem nudí a nabírá senný pupek (viz. výběh je málokdy skutečně velký tak, aby simuloval divočinu a potřebu fakt chodit za žrádlem a vodou a nabízel dostatečné množství a rozmanitost stravy a minerálů a pohybu), nebo když je ustájený a "má práci", náplň? Koně jsou domestikovaní tak dlouho, že mi přijde, že fakt potřebují tu "práci". (tím absolutně nepopírám to, že by hříbata měla zůstávat s matkou a stádem a naučit se napřed "být kůň" než začnou nějaký trénink)