• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jenze ty jsi nekdo, kdo se uz neboji a mas zkusenosti. Mist vypada, ze me totalni fobii, coz chapu, pokud nema zkusenosti a bezi k ni kone, tak v tom misto radostnyho vitani vidi hrozbu a boji se. Uz jsem potkala dost lidi, co maji podobny strach, proste proto, ze ty zvirata neznaji a nechapou, co delaji. Takze se boji, kdyz se kolem nich ochomejta pultunovy monstrum.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Já stavím na zkušenosti jen s pár (pár desítkami) koní, kde ani "obávaný hřebec" (co stál ve svém seprátním výběhu se "svým" valachem - oba jednoho majitele) se mne nepokusil nějak zbít a ohrozit, naopak po několika letmých setkáních dokonce začal chodit vyhlížet k ohradě, zda se cestou kolem zastavím (jelikož majitel byl dlouhodobě marod, tak oba koně prakticky jen stáli mnoho měsíců ve výběhu a nikdo s nimi nic nedělal - nakonec jim naštěstí majitel našel nový domov a prodal do zkušených rukou, protože zdravotně už neměl prognózu koně, zvláště takovéto, jakkoliv zvládat)...
    U těch ostatních mne buď koně zdraví na dálku (sami, když mne rozeznají, tak decentně zařehtají či zabublají - někteří tedy nejprve čekají a zvukově se projeví až když naznají, že si jich nějak nevšímám anebo že jsem je přehléhl) anebo za mnou přímo přijdou často od ládování se u sena a přes velký kus výběhu (ano, chodí se pomazlit, podrbat a někteří, samo se schválením majitelů, sem tam vyloudit i nějaký ten kousek suchého chleba či rohlíku - ale i tam jen něco za něco, třeba až když v klidu postojí při vyčištění nohou - už pár majitelů + podkovářů/kopytářů bylo rádo, že si někdo dal tu práci a vysvětlil jejich mazlíčkům, že se při držení noha nevyškubává, lidem se nestrhávají ramena či ploténky a že taková zvednutá a chycená noha se koni neutrhne, takže se nemusí snažit prchnout... :-))...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Souhlas, uhejbani muze bejt dvousecny. Ale jsou tam nuance. Ja treba ze zacatku taky byla ostrazita u Normena, protoze jsem sice verila tomu, ze do mne treba vrazit nechce, ale jeste jsem neverila jeho usudku co se tyce treba hybnosti+klouzavyho bahna. Takze aspektu, co musis vzit v potaz, vyhodnotit, a na zaklade jich se zachovat je vic. Proto si myslim, ze nejvic pomuze, kdyz se budes kolem tech monster pohybovat a naucis se rozeznavat, co "rikaji". Pak na to muzes adekvatne zareagovat.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: jo to funguje, je dobry si zpivat, kdyz se k nim jde:)))
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Vida, na tu REZAVOU lešenářskou trubku jsem opět zapomenul (už musím konečně zjistit správný RAL kód té echt správné rezavé barvy :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MIST: Tak vrtulnik dobrej! Muzes si s sebou konvencne brat tyc a zeleznou trubku. Anebo travit s tema zviratama vic casu a ucit se je pochopit. To odboura strach spolehlive, protoze poznas, kdy na tebe kun bezi ve hre, v agresi, kdy te jen bezi uvitat a jak se mas nasledne chovat. A jestli te Carolian naucila tohle, tak te urcite nauci i dalsi veci :)
    PES
    PES --- ---
    MIST: Nejhorší je udělat nečekaný pohyb tělem a zvláště na poslední chvíli. Často v takovém případě oba zkusíte uhnout na stejnou stranu a o zbytek se postará ta nemilosrdná mrcha fyzika, kde hybnost jako součinitel rychlosti a hmotnosti hraje krutě v neprospěch člověka.
    U koní, jelikož se velmi dobře orientují i podle zvuku, stačí být slyšet a není třeba ani křičet. Tudíž i poloslepý kůň se dokáže dobře zorientovat a do člověka nevrazí (samo, musí mít trochu vychování a vědět, že a kde má člověk svoji "osobní zónu" a že do ní může jen na přivolání + že se v ní musí chovat obezřetně)...
    MIST
    MIST --- ---
    NYEMI: chudak auto, ti dva jackasses ho miluji, musim sklapet zrcatka kdykoliv prijedu, jinak by je utrhli.

Hele, co mam delat, kdyz na mne bezi kun? Sorry za blbe otazky, ale ja na tu parcelu musim chodit, konum tam je dobre, ale proste jsem s konema nikdy nedelala. Carolian mi naucila, jak roztocit lano, abych je treba dokazala odehnat. To funguje dobre, minule mu stado sevrelo tesne a nezbylo mi nez sundat mikinu a hrat si na vrtulnik :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MIST: Rozhodne je to moc krasna fotka! A auto s alarmem zni jako very adventurous story :)
    MIST
    MIST --- ---
    Tak ze mne konar proste nebude, ja se jich fakt bojim. Vas tu muzu jen obdivovat, jak to s nima umite. Vcera se Sabina rozbehla, ona je slepa na jedno oko, nevedela jsem, zda mi vidi a kam presne bezi....no proste byla ve mne mala dusicka.
    Ale pak vecer jsem si sedla do travy, slunce zapadalo, Kate se prisla past a najednou nastal moment, kdy se cas zastavil (magical moment netrval dlouho, osli se zacali drbat o auto, auto spustilo alarm a volalo o pomoc, ale stejne na chvilka byla uzasna).

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To sice nerika, ale skripe u toho zubama :D
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tomu chybi jen promluvit "JESTEEEEEE!"
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ale...ale.. on je tak mumaci! Nelze odolat!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: hlavně neobjímat a nelíbat.... když se ti chlupy nedostanou do dýchacích cest, tak jsi v pohodě :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nebezpecny hrebec!
    Musim celit jeho vytrvalym pokusum mne udusit chlupama, ktery z nej opadavaj v hrstech.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jj..... prostě vegáč.... já to nutně pošebuju... cca před měsícem se mi zdravotně složila dcera, takže lítáme po doktorech, do toho škola neochotná vyjít jakkoliv vstříc (chtěli jsme nějakou úpravu rozvrhu - aby třeba nemusela nahrazovat zmeškané každodenní tělocviky, když sotva chodí atd., a mohla vynechat některé laborky - je v sedmé třídě, takže imho žádné drama), takže jsme řešili přestup do virtuální školy, plus starší je v osmičce, takže opět řešení, co s ním od září.... výsledek je, že mám oba puberťáky doma, takže vyrazit za koněm, který MLČÍ a nehádá se a spolupracuje, je prostě balzám na nervy.... byl by to, i kdyby šíleně chcalo, ale s tím sluníčkem je to lepší.... :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A také co bychom dali za takovéto počasí na prodloužený 4-denní víkend Velikonoc
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Vlastně taková úplně nudná procházka :-))) Nikdo nezlobil, nikdo se neplašit, jen nacpání pupku... tak nějak?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak ani nevím, jestli to sem psát.. .vlastně není co... včera jsem se za koněm nedostala, tak jsem byla zvědavá, co bude dneska dělat - a vlastně se nic nedělo.... akorát jsme se po delší době dostali do lesa - přímo v lese teda ještě pořád děs běs, šílený močáloviště, ale kopce už vyfoukaný a vysušený (bylo 27 - 28 stupňů - děsný šok, ještě v neděli byla poměrně kosa a hnusně), tak jsme si tak pěkně jeli, žádné drama.... sluníčko, vegáč.... za odměnu místo mlsků výlet na loučku a volnost k pasení - kdyby to nebyl kůň, tak by asi blahem chrochtal :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    TARGI: Tak konskou mamofilozofii plusy neziskam, tak na to musim jinak! A dekuju! :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam