• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: dejte vědět, jak to dopadlo.... doufám, že starej Mist nepojede takovou dálku nadarmo....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: hezky řečeno :) že kobyly vnášejí různé nálady :D to budu říkat tomu svému jelitu až mi zase bude dělat pičičárničky na poli. Ta moje kobyla je ok snad tak leda týden po říji, to by mě svezla i do nebe a pak už se dělají blbosti
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: ANABEL_LEE: starej Mist se chysta, uz jsem mu odvezla oblecek, kostatko, krabici....tak snad neodleti nez tam dojede
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja jsem tu vloni potkala roj na strome u cesty. O dva dny pozdejs jsem u plotu mela vcelare, kterej ho urputne hledal, ncmene roj uz se odrojil nekam jinam...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no u nas kdyz se vyroji vcely, tak nez stihnu sehnat vcelare, tak roj uz sedi nekde jinde :] ony se totiz v jedne oblasti vyroji naraz, jak se jim naplni uly
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a stájová historka, o trochu něčem jiným... ve stájích se objevil roj včel... sedí tam v keři pod jízdárnou a hučí... o včelách nic nevím, ale jestli dobře dopadne mé organizování, tak by si je mohli odvézt Mistovic...

Tím by se včely dostaly z blízkosti koní a nebyly by u toho zlikvidovány.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jako důvodů může být několik - hlavní bych ale viděla v tom, že už to máš nacvičený a neodbočuješ do slepých uliček... Plus mě přijde že valaši (mám teda zkušenost jen s valachama, ne s hřebcema) jsou tak nějak ochotnější než kobyly... Kobyly do toho vnášejí různé nenálady a tak, valaši potřebují mít jasno v tom, kdo čemu velí a pak fungují v jednom nebo druhém režimu (buď velí kůň nebo člověk) a s obojím se dá nakládat - nejsou v tom každodenní překvápka (ale možná je to tím, že nejvíc zkušeností mám s kobylou Foxy, která měla chaotickou majitelku a z valachů znám nejlíp Neda, který je prostě ňuňu).

Nicméně si myslím, že předchozí zkušenost je hrozně důležitá... včera jsem byla se známou ve stájích, ona poslala holku kydat s tím, že vezme jejího koně na travičku. No a pak ho nemohla z trávy odervat. Já jsem to s ním dala na první dobrou - prostě jsem mu ŘEKLA, že jdeme a dvakrát popotáhla vodítko a on šel, bez keců a bez problémů. Známé jsem to pak vysvětlovala, co všechno jsem udělala jinak než ona, byl toho celý seznam - ale já to nedělala podle seznamu, prostě mi to naskočilo automaticky. A kůň na to automaticky zareagoval.
    Tak si myslím, že spoustu věcí asi děláš už automaticky a Normen to bere jako že tak se to dělá, protože ty nad tím nepřemýšlíš, tak nemusí přemýšlet ani on....
    Teď nevím, jestli to dává smysl....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: To je super! hodnej je!šikovnej!gratulka! konečně pojízdnej
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Rozhodne je radost s takovym zviretem pracovat!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: IMHO nejhorší je, když si kůň spojí, že "dvojnožec na dohled" = "náklad dřiny než zase zmizí" :-/
    Ideál je, pokud kůň svého "dvojnožce" rád a chce jít něco dělat, že ano :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Je to tak! Nekdy nedelame, kdyz se mu treba nechce, jak je ve vybehu, tak muze kdykoliv odejit. A trenuju tak 15-20 min max, nebo proste dokud cejtim, ze chce delat, nekd presne jak rikas, vickrat denne.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nu určitě má význam, že děláte prakticky denně a že díky tomu, že ho máš "u baráku", tak nemusíte dělat nárazově, ale klidně i po troškách několikrát během dne...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jooooo! Je uplne skvelej, myslim, ze s nim brzo budu moct zkouset stani na zadku, lezeni za chuze a jezdeni obracene. Uci se uplne silene rychle. Jako bud je to tim, ze jsem Solinku vidavala parkrat tydne a s nim jsem kazdej den, ale ten proces je zavratne rychlej.

Jinak aby bylo videt, ze vsechno neni jen superruzovy, udelala jsem i sestrih jak jsme se k tomu dopracovavali.

normelni predobsedani
    http://www.youtube.com/watch?v=RG7pzyTt_AQ
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Má dost trpělivost, když se škrábeš nahoru :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nasednout, rozejit se, zatocit a zastavit. Myslim, ze uz to muzem jit zkouset do terenu!

normelni obsedani
    http://www.youtube.com/watch?v=t4vWFQK2Zgg
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Výhoda stabilizovaných plemen - vypadají téměř jak podle šablony :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: uz je to normenek, no tak slava :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Skoro jak normenek!
    PES
    PES --- ---
    Jen momentka z odpoledního vedra... v hlavní roli jeden belgo-norik...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já nevím, budu to muset prozkoumat.... voltižové stáje mají totiž asi třicet svých koní, které občas potkávám na trailech - a ti samozřejmě "vyholení a zadekovaní" nejsou - jsou to různé QH směsky a co je potkávám na cestách (stáje jsou na hranici open space), tak se mi docela líbí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam