• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jooooo! Je uplne skvelej, myslim, ze s nim brzo budu moct zkouset stani na zadku, lezeni za chuze a jezdeni obracene. Uci se uplne silene rychle. Jako bud je to tim, ze jsem Solinku vidavala parkrat tydne a s nim jsem kazdej den, ale ten proces je zavratne rychlej.

Jinak aby bylo videt, ze vsechno neni jen superruzovy, udelala jsem i sestrih jak jsme se k tomu dopracovavali.

normelni predobsedani
    http://www.youtube.com/watch?v=RG7pzyTt_AQ
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Má dost trpělivost, když se škrábeš nahoru :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nasednout, rozejit se, zatocit a zastavit. Myslim, ze uz to muzem jit zkouset do terenu!

normelni obsedani
    http://www.youtube.com/watch?v=t4vWFQK2Zgg
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Výhoda stabilizovaných plemen - vypadají téměř jak podle šablony :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: uz je to normenek, no tak slava :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Skoro jak normenek!
    PES
    PES --- ---
    Jen momentka z odpoledního vedra... v hlavní roli jeden belgo-norik...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já nevím, budu to muset prozkoumat.... voltižové stáje mají totiž asi třicet svých koní, které občas potkávám na trailech - a ti samozřejmě "vyholení a zadekovaní" nejsou - jsou to různé QH směsky a co je potkávám na cestách (stáje jsou na hranici open space), tak se mi docela líbí...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Styď se, šlapeš dceři po štěstí ve voltižních stájí, kde by jí dali ten správný náhled a přístup ke cvičebnímu nářadí !!!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak hodně je bohužel o tom, že koně jsou drahý koníček... když rodič zaplatí harantovi lekci, tak obvykle chce, aby teda "se dítě naučilo jezdit na koni" - nebudou platit xx dolarů za to, aby se dítě s trenérem dívalo, jak se kůň pase, nebo ho vodilo na vodítku, že... My jsme měli s dcerou vlastně štěstí, že jsme narazili (po x letech hledání a omylů) na poníky tady v blízkých stájích, kde to fungovalo tak, že si rodina vlastně pronajímá koně a pak si s ním nakládá ten den dle svého uvážení.
    Což má hromadu úskalí - protože v tomto případě jsem to byla já, kdo loboval za to, že poník potřebuje JEDNOHO skutečného trenéra a že je potřeba, aby VŠICHNI měli alespoň jednou měsíčně trénink a že fakt nejde, aby každý dělal s ponclem něco jiného. A to jsme tenkrát byly čtyři rodiny a i tak to bylo drsný (pro poníka). Dneska tam mají sedm rodin a je to otřes.

Nicméně za ty roky jsme se dopracovaly s dcerou do stádia, že nám lidi NABÍZEJÍ koně na pronájem :-) A myslím, že jeden z důvodů je, že dcera je ten typ, co bude koně česat a ňuňat a courat se na procházkách.... A nemá pocit, že když má zrovna teď pronajatýho koně, tak na něm musí za každou cenu x hodin rajtovat...

Já Nedouše pronajímám v neděli ženské (už třetí sezónu), která se mi "přiznala", že často ani nejezdí, že ho vezme na louku a kouká se, jak se Ned pase :-))) Má náročný zaměstnání a náročnou dceru (můj odhad je něco z autistického spektra), tak imho chodí relaxovat. Taky ho vždycky důkladně vyčistí a vyhřebelcuje a tak :-))

No a dceřina kamarádka si teď pronajímá od managorky Cupcake, tu zachráněnou QH kobylu - a tak to nějak střídáme, že občas má jezdeckou lekci s trenérkou - a občas vezmu holky jen tak za koněma (tj. holka platí jen pár dolarů za pronájem koně) a učím jí "flákat se s koněm"... jenomže to zase jde jen díky tomu, že mi managorka kobylu svěří - jen tak někomu z ulice by koně nepronajala bez trenéra - a s trenérem je to drahý.

Chybí tu nějaká "střední cesta", kde by to nebyl drahý trénink a přitom se lidi mohli něco naučit.
    Ve voltižových stájích mají program od třinácti let, že za měsíc platí padesát dolarů, musí odpracovat osm hodin a mají za to jednu lekci. Zvažuju, jestli tam dceru přihlásit (protože by tam pak mohla dělat třeba průvodce, nebo praktikantku na kempech), ale je to pro nás daleko. Plus zase tak děsně levný to není a o jejich hodiny na jízdárně až tolik nestojíme. Navíc jsou to stáje s vyholenejma zadekovanejma koněma, se zákazem bezuzdovek a tak...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Hej, fun fact: muj dlouholety kamarad mi v tydnu mezi reci rekl, ze jsem byla prvni, kdo ho pred lety vytahl ven na prochazku s konem (jakoze ohlavka, voditko). Ze prestoze se pohyboval v jezdeckych oddilech a tak, nikdy tohle nezazil a ze byl vlastne mile prekvapenej. Ani ho to nenapadlo, nez to videl u mne.
    Na jednu stranu to polichoti, ale spis mi prijde lito, ze lidi, presne jak rikas, maji spoustu pravidel jako povidel a pak se z toho souziti s konem vytrati veskera radost. A uplne nejvic nejhorsi, ze se to nalejva uz detem, ktery k tomu koni prijdou casto s vidinou pratelstvi a tyhle povedeny oddily je premeni ve zrudicky hladovy po kontrole.
    Preju, at ti ten partak na vyjizdky vydrzi, a treba na stary kolena jeste neco pani uvedes na pravou a slunickovou miru :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: nic si z toho nedělej... já až do minulýho měsíce žila v domnění, že věk koně se dá podle zubů definovat jen cca do deseti let.... starý kovář mě vyvedl z omylu, že záleží právě na tom, co už narostlo a na úhlu předních zubů.... člověk se pořád učí...

A držte palce, možná jsem našla pro Neda kámoše na traily.... Nevím, jak dlouho nám vydrží, je mu 29, QH, ale jeho panička nemá potřebu cválat po ztvrdlých jílových cestách (případně po spěnky v lepivém bahně) a považuje vyjížďku jen tak po louce za krásnou... koně se snášejí bez problémů.... A myslím, že panička je vycukaná ze všech těch rad, co furt dostává - jak když koně vezme na kruhovku, tak se kůň NESMÍ napřed válet, musí napřed pracovat, jak ho musí uvazovat na sedlání (já Neda vážu, ale spíš jen ze zvyku - už jsem na něj párkrát hodila sedlo jen tak taky a nic se nestalo), že když skáče po jízdárně a frká, tak je to projev agresivity a musí být potrestán (u Neda je to vysloveně výzva ke hře na honěnou) a tak.... tak si myslím, že se jí ulevilo, že s koněm se dají dělat věci na pohodu (zvlášť se starým mazákem quarterem)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dnes (potazmo vcera) se mi otevrel uplne novy svet - konskych zubu, ktere jsem doted nemusela resit.
    Nicmene vcera jsem si vsimla, ze mumonovi trci predni rezaky do vsech stran, potazmo chybi. Uplne strasne mne to vydesilo. Clovek si poridi novyho kone, a uz je znicenej!
    Pak mi teda Pes a veterinarka rekli, ze je to normalni, protoze jsme savci a mame mlecne a druhe zuby. Doktorka prijede pristi tyden a ja muzu v klidu spat.
    Ale fakt mne to vydesilo! Po tolika letech s konma!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Sezeni na koni je mooooc dobre :)
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Huculové NEZAPOMÍNAJÍ, oni se jen občas rozhodnou, že NECHTĚJÍ :-D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Tak jsem si dneska po pul roce konecne sedla na kone! S potesenim konstatuji, ze huculoid nezapomnel jak se uklonit a bylo to super svezeni
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A uplne super zpravy ze zahranici, co na mne vybafl fb!

National Best Seller The Soul of a Horse - Life lessons from the Herd. A longer, happier, healthier life for all horses.
    https://thesoulofahorse.com/city-of-houston-police-horses-all-barefoot/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MIKEYLA: Je mrtva.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    NYEMI: a co je vlastne se Sol? Diskusi spis projizdim a tak nejak mi uniklo, co ze se stalo? (Omlouvam se, jestli se ptam netaktne..., ale jsem trochu mimo, dlouho jsem tu nebyla... diky...)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Tri roky.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: jak je vlastne ze starej? je to jeste takovej miminak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam