• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no hlavně je to takový nepochopitelný.... kůň je plňas, který přišel do stájí v programu NeighSavers (přetrénovat ze závodníka na koně pro lidi) před dvěma měsíci, NeighSavers mají poměrně přísný protokol ohledně toho co se kdy s koněm dělá (napřed kruhovka, pak lonž, pak lonž se sedlem, pak lonž se sedlem a jezdcem, pak ježdění s další osobou jdoucí vedle koně) a na tomhle se začalo samostatně jezdit teprve před pár týdny. A všichni vědí, že tenhle kůň "nemá brzdu", prostě nestaví, nestaví, vůbec nikde nestaví.... (což je ten problém, který s ním řeší).
    A ženská měla sraz s tou, co jí pak našla, právě aby tam byly dvě.... takže proč lezla na tohodle koně a proč na něj lezla, když byla ve stájích úplně sama, to nějak nikdo nechápeme.... Hlavně tahle je docela pečlivka a docela mi přišlo, že má z koní respekt... žádná nevyskákaná ambiciozní kráva....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Drama v americe!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak dneska za mnou do stájí v závěsu záchranka.... ženský, co přišli přede mnou našli další ženskou v bezvědomí na jízdárně, kolem pobíhal nasedlaný kůň... nikdo neviděl, co se stalo, v 8:40 jí viděl stájník vodit koně na ruce, v 9:35 jí našli takhle (stájník krmil na odlehlém konci stájí)... krvácení do mozku atd...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak jim drzme palce, at inspiruji co nejvic budoucich sportovcu :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to je nahodou moc pekny parkur, lecktere oficialni zetko vypada hur .)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A skorocely zavody.
    misaskodova - YouTube
    https://www.youtube.com/user/misaskodova/videos
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak maji nejaky videa. Je to fakt pekny, i kdyz trochu vachrlaty. Nevzdavam se myslenky, ze treba za rok uz to bude mnohem lepsi, jestli to nevzdaji.

Bezudidlové hobby závody Farma Vysoká 8.5.2018
    http://www.youtube.com/watch?v=v5haFqJ1pr0

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Bez vedy bych nemela vlozky a deodoranty!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ty na to jdes ale nejak vedecky... To se u koni smi??? ;-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja vim, ze uz to nikoho nezajima, ale stejne!
    Normen, kterej se sotva naucil "jdi, stuj, ano a ne" dneska ze hrbetu poprve v zivote a opravdu napoprve udelal otocku kolem predku (teda "jen" o 180stupnu). Ale udelal to na povel, jen sedem a nohama a hlasem, otez lezela koni na krku. Ja jsem z toho uplne hotova. Pak jsem pokus opakovala, protoze mereni se ma provadet trikrat, aby se dalo zprumerovat.
    Opravdu chapal, co po nem chci a delal to. PIAFA DO KONCE ROKU RIKAM VAM!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: :))) jak to mas hezky opecovany! Moje nejvetsi pece tenhle rok spocala v tom, ze jsem si vsimla, ze jahody zacaly svevolne kvyst, tak jsem jim odkopala lonskej plevel. A ony zacaly kvyst trikrat tolik! A doufam, ze dostanu i letos od sousedu rajcatka, jen jim asi zalozim novy zahon. Z hnoje IN MEMORIAM po Sol :))
    PES
    PES --- ---
    Zivot je nejen o konich...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Ja doufam, ze tam nekdo predvede i nejakej ultravykon na nebezpecnem plnokrevnem hrebci :))
    Bohuzel se tam nedostanu :( Je to zejtra, nekde u Liberce.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Bude se na olympiádě skákat 30cm ? :-P Fandím jim taky a jsem dost zvědavá na výkony.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Sdilim z fb, protoze se mi to strasne moc libi. Cela olympiada a vysokej sport se muze jit zahrabat. Vzdycky, kdyz vidim skokovy zavody, jsou na nich polosileni kone, s nalezite sesnerovanejma drzkama, ktery se perou s jezdcem, skuba se jim v hube, hobnluje drzka... rve za oteze, aby vubec delali nejake oblouky pri najezdu na prekazku. Strasne moc doufam, ze tim, ze nejaky lidi pujdou prikladem, se tohle casem odboura a za par let "klasickej" pristup uplne vymizi. Doufam, ze takhle vypada budoucnost sportu.
    ...a teda doufam, ze se princezny nerozhadaji driv, nez to rozjednou, s tim jejich spolkem.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak ted jsem se rizenim osudu dostala na stranky neceho, co je opravdu mazec.
    Prague premium stables - Úvod
    https://www.ppstables.cz/

Splnuje to fakt vsechno. "Mame virivku a solarko, kde se kun uvolni", coz asi hodne potrebujou, protoze pod zalozkou "mame super trenery a prijezdime vam na drezuru" jsou zarolovani, roztahani kone. Ovsem to vsechno je zabalene v luxusnim havu malych, ambicioznich princezen, co na vyvazanejch ponclech projizdi zastavbou prazskyho okruhu.

Uz zacinam chapat, kde se berou picusove od koni.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: imho je to spis kombinace tvaru trupu a sikovnosti
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, v idealnim svete by se o vypujcene zvire staral vypujcitel lepe nez o vlastni a kdyby se i delil o zisky z pujceneho konicka, tak panicek mohl mit kone za smesne nizkou cenu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tj. musíš zvažovat, jak moc je pronájem koně "výhodný" - nejen finančně, ale hlavně, jestli z koně nebudeš mít za tři měsíce buď vycukanou hromádku neštěstí, nebo ti neskončí s uhnilejma nohama, krvavejma ránama od obřišáku a rozervanou hubou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no ale kdyby páníček chodil, tak by se to nestalo, že.... což je další problém - a to jakékoliv půjčování / pronajímání koní... v okamžiku, kdy lidi to zvíře nevlastní, tak se tuplem nestarají.

Po třech letech pokusů, mám JEDNU osobu, které půjčuju Neda. Sice ho rozmazluje a dovoluje mu lumpárny typu chodit si při vyjížďkách žrát, kdy se mu zachce - ale aspoň je starostlivá a hlásí mi každou odřeninku a každou odchylku od chování (tj. když je kůň nervózní, nebo "divně chodí" a podobně)... ale to je JEDNA, z asi sedmi lidí...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No prohnile nohy byla jina kapitola zkracene 'pujcujeme si kone pro komercni ucely a nestarame se ani o ten zaklad a "podvozek" a kdyz se TO rozbije, tak TO zahodime a ztratime jakykoliv zajem'
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam