• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, v idealnim svete by se o vypujcene zvire staral vypujcitel lepe nez o vlastni a kdyby se i delil o zisky z pujceneho konicka, tak panicek mohl mit kone za smesne nizkou cenu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tj. musíš zvažovat, jak moc je pronájem koně "výhodný" - nejen finančně, ale hlavně, jestli z koně nebudeš mít za tři měsíce buď vycukanou hromádku neštěstí, nebo ti neskončí s uhnilejma nohama, krvavejma ránama od obřišáku a rozervanou hubou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no ale kdyby páníček chodil, tak by se to nestalo, že.... což je další problém - a to jakékoliv půjčování / pronajímání koní... v okamžiku, kdy lidi to zvíře nevlastní, tak se tuplem nestarají.

Po třech letech pokusů, mám JEDNU osobu, které půjčuju Neda. Sice ho rozmazluje a dovoluje mu lumpárny typu chodit si při vyjížďkách žrát, kdy se mu zachce - ale aspoň je starostlivá a hlásí mi každou odřeninku a každou odchylku od chování (tj. když je kůň nervózní, nebo "divně chodí" a podobně)... ale to je JEDNA, z asi sedmi lidí...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No prohnile nohy byla jina kapitola zkracene 'pujcujeme si kone pro komercni ucely a nestarame se ani o ten zaklad a "podvozek" a kdyz se TO rozbije, tak TO zahodime a ztratime jakykoliv zajem'
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: hele, pastevko není samospásné (i když mnohem lepší než samotka v paddocku).... viz. třeba že má kůň prohnilé nohy....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No tak urcite, pokud se dostane do dobrych rukou a podminek. Zrovna tenhle netrpel ani nemagoril, stado slusne velke, sve misto i konske kamarady si nasel, akorat logicka uvaha - proc si drzet kone, kdyz ho videt za 2-3 mesice... To uz i jen placene hodiny vyjizdek prijdou mnohem levneji...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: hele, zase je asi lepší, že páneček rozumně uzná, že koni nemůže poskytnout dobrou péči a snaží se to řešit....
    Víš, co je u nás koní, co se nedostanou ven a tráví život v cca stometrovým (nebo menším) paddocku? :-( Takže za pár měsícu jsou zralí na blázinec a za rok tak akorát do salámu....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: vážně? Já myslela, že to, že se kůn nepřevalí je známkou nějakého problému.... ale je pravda, že Cashovi vylejzá už páteř a možná ho to bolí? Nedovi taky, ale jinak je sudovitej...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Plus ta omacka kolem, u ktery bych si myslela, ze bude spis duvod, nez podnikani.
    PES
    PES --- ---
    Tak bohužel, pro nedostatek času majitele (+ loňské špatné výsledky v podnikání, kdy dost klientů nezaplatilo všechno co mělo) se belgonorik bohužel prodává. Snad půjde do dobrých rukou.
    Belgonorik
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hele moje plnaska se neprevalila ani kdyz ji bylo osm. jedine kdyz byla brezi, tak se prekulila :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tím jsem chtěla říct, že kůň může být ve slušné kondici poměrně dlouho... Cash se teda nepřevalí, když se jde válet, tak na jedné straně a pak vstane a lehne si na druhou, a má dny, kdy je zatuhlejší (a má dny, kdy běhá sám od sebe a vyhazuje a blbne)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Cashovi bylo minulý týden 29... jako na pohled je vidět, že má prohnutý záda a je trochu kostnatější, ale imh je pořád v super kondici... majitelka na něm v dobré dny ještě pořád jezdí (krokem).

S Nedem jsou "kámoši" ve smyslu, že se více méně zdvořile ingorují... jako občas se očuchávají, ale pak si jdou každý po svým... Cash je submisivní, takže to s Nedem funguje....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Zda se, ze se docela kamaradi...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No prave... akorat skoda, takovy (kdysi) sportovni kun, zachovaly, jen "zahozeny". Trocha diety (na ten pupek) a kondicni prace (postupne dliuhe vychazky terenem - na ruce, neb na zada uz to fakt pro dospele moc neni, ani kdyby zada natrenoval) a byl by z nej opet vystavni " duchodce"...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    zase dáme nějaký koně... Ned a Cash

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak budu držet palce..... bohužel Vobluďák je ve věku, kdy to můžou být i jiné komplikace než pouhá alergická reakce...
    PES
    PES --- ---
    Veterinářka se na to doufám podívá po víkendu a případně poradí zda a co s tím dál...
    PES
    PES --- ---
    Dnes vykoupáno, řejžákem a šamponem vydrhnuto (tuna zimních chlupů se konečně pustila), koníček si to užíval, dokonce se i nastavoval kde prý přitlačit... Potom důkladní ždímání (přece jen trochu pofukuje, tak aby náhodou v tom vedru nenastydl) a sušení na sluníčku při pasení... A nakonec, až nasucho, vyválení v písku (labůžo). Nakonec ještě zklidňující mast na ten nateklý štípanec (to musí být ale nějaké hnusné hmyzí mrchy a kdo ví čím infikované, že se to tak zanítí) a rozetřít trochu repelentu, tak snad alespoň na ta místa hmyzáci nepolezou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jj, dostala... proto jsem se ptala - ale jsem ráda, že jsem odchytla veta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam