• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jojo, navíc ho nemá nijak zaplé nic :) jen nahozené :) abych poslala obrázek paní co šila deku :) jsem na ní docela hrdá, dost zhubla, ale teda nojono tloustne ze vzduchu. ten kus poncla je v ní hodně znát
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: soudek je ňuňu - ale to sedlo je nějak divně, ne? Myslím obřišák? Nebo mu to tak dělá proto, že je soudek? že mu sedlo klouže dozadu a obřišák dopředu?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ano, já to tak beru a jsem moc ráda, že mě přišel zkontrolovat - dokonce opustil říjící kobylu, aby zjistil, co se děje... takže doufám, že pokud by mě někdy nešťastnou náhodou někde vyklopil, že by třeba zkusil, jestli bych se na něj nevyhrabala...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Ze bych sem taky jednou placla obrazek sudu? Vlastne proc ne. Mame novou deku. Je úplně naprd jen hezka no...takze soudek

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Koně jsou zvědaví a zvláště když uděláš něco vymykající se běžnému stereotypu, tak to obvykle přijdou prozkoumat (a co kdyby Ti náhodou něco bylo, že? - tak se na to můžeš podívat i tak, že Tě šel zkontrolovat, protože Tě bere za hodnou takové kontroly, co kdyby se Ti něco stalo, ne? :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem dneska byla hrozně unavená a líná a ve stájích nikdo nebyl, tak jsme se s Nedoušem flákali... já jsem seděla uprostřed jízdárny na schůdku a on normálně přestal obluzovat kobylu za hrazením a přišel zkoumat, co že to jako dělám.... furt mě očuchával a nechápal.... normálně když už sedím, tak třeba na hrazení, ale tohle jak jsem byla nízko, tak mu to asi přišlo divný (mě taky - když ke mě šel, tak instinkt byl zvednout se a s cizím koněm bych se asi zvedla).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ochocuju kone na ohen! :)) Tenhle zpusob fungoval skvele i u Solinky, je to super. Clovek si tak sedi u ohynku s kamaradama, opejka neco a ten kun je zvedavej a sam si prijde. Nejlepsi first contact! (teda.. tohle bylo jeste pred opejkanim, jsem akorat rozdelala ohen a nosila sklenicky a talirky)

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ne docela, ale doslova... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak mám přilbu, abych nebyla padlá na hlavu a ona mě praští, to je docela na palici, ne? :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Prostě praštěná... a je v tom nějaký rozdíl? :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak mám úraz ze stájí :-) jsem spěchala, hodila jsem přilbu na polici ve skříni, sehnula se pro něco dolů - a ta svině se skutálela a praštila mě štítkem do hlavy.... mám tam bouli jak kráva... prej bezpečnostní pomůcka :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kdyz ja nemuzu za pruvodem, prisel pruvod za mnou! Jedna jeho cast kolem mne dneska prosla, jen malicka, ale koni tam bylo aspon deset. A k mumonovu stesti se tu u nas i zastavili a davali si pauzu a konaci v pruvodu svolili, ze kone za nima muzu vzit.
    Takze mumon sel na voditko a ven z ohradky a mel dovoleno se cuchat a nufat s valaskem! Tak se nufali a riceli na sebe, ja byla na prasky, jezdkyne byla totalne v pohode, ostatni jezdci nas taky podporili. Bylo to super. Pak odesli, mumon mel trochu hysterak, nicmene opet jsem ho zvladla na ohlavce odvest. Zkusenost vyvazena zlatem!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ony jsou pry pracovitejsi nez osli a klidnejsi nez kone ;)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tak mě se taky líbí..... ale možná bych si mohla starou mulu vzít na důchod (od podzimu), tak přemýšlím, jestli je to blbý nápad nebo jo :-)) (manželovi to neříkejte, přeci jen rozvádět se na starý kolena nechci :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: v evrope se moc nedelaji, v americe je to daleko beznejsi, ale me se moc libi :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    máte někdo zkušenost s mulama? Tak nějak obecně, ve srovnání s koněm? Lepší, horší, pracnější, tvrdohlavější? Kovář má muly a tvrdí, že je to s nimi jednodušší, že můžou být bosky a že za ním chodí bez udidla (vozí lidi na traily), takže se nemusí nervovat, kdo mu rve za koně.... na druhou stranu on je má doma, tj. fakt v režimu "psík" - tím, že je na volný noze (viz. kovář), tak je doma asi více něž běžný člověk....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: je.... já jsem se bála, aby mi tam na tý kruhovce nechcípla :-))

SIRRIL_NEMESIS: vředy by se projevili jak? Dneska se cpala bez problémů... jako ve stájích je celou tu dobu, co tam chodím, není moc vytížená (majitelka má čas tak maximálně o víkendech)... vcelku jsou (má tam synka) více méně ponechaní osudu - jsou bosky, nohy jim strouhají jednou za uherskej rok, mají relativně velké pastevko, ale přístřešek mini (původně jsem ho dávala dohromady já pro Neda - tj. pro jednoho koně) a to je tak všechno.
    Synek je pošuk, relativně mladej (sedm, osm?), plašan, sice obsednutej, ale ne moc trénovanej...
    Osp je mazácká kobyla, naprosto nelekavá, občas zarytá... občas něco zkouší (dneska projít skrz mě brankou), ale když jí to neprojde, tak toho nechá (to je zase dobrý, že když jí něco neprojde, tak uzná že to nepůjde a vyčkává až vymyslí něco jinýho - ale je rychle poučitelná). Prostě klasickej poncl, navíc teda kobyla...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no, je uz starsi, babca :]
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: já toho o ní moc nevím.... pronajímám jí pro dceru cca od února jednou týdně... vím, že je jí pětadvacet a to je tak všechno.... že má zákaz dobrotek, protože je islanďák a přibírá i ze vzduchu...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    LIENEN: presne tak, Spring mel take vzdy podobne priznaky, zadne valeni a kopani do bricha, ale apatie a lezeni, pripadne snaha si lehnout. Spis nezral, nez jo.. ale typicke kolikove projevy to nebyly.
    Carolian, vredy by mit nemohla?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    takže - ponička se ráno futrovala senem, na volno na jízdárně se jen tak courala (a zkoumala, kde by co sežrala - jestli by nedosáhla skrz hrazení na trávu). Se svolením majitelky jsem oba islanďáky osprchovala, valášek se promptně vyválel, Osp ne - ale sprcha se jí asi líbila, vysloveně se nastavovala... takže asi fakt přehřátí???
    V poledne se zvednul větřík, tak snad už to zvládnou....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam