• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no, je uz starsi, babca :]
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: já toho o ní moc nevím.... pronajímám jí pro dceru cca od února jednou týdně... vím, že je jí pětadvacet a to je tak všechno.... že má zákaz dobrotek, protože je islanďák a přibírá i ze vzduchu...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    LIENEN: presne tak, Spring mel take vzdy podobne priznaky, zadne valeni a kopani do bricha, ale apatie a lezeni, pripadne snaha si lehnout. Spis nezral, nez jo.. ale typicke kolikove projevy to nebyly.
    Carolian, vredy by mit nemohla?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    takže - ponička se ráno futrovala senem, na volno na jízdárně se jen tak courala (a zkoumala, kde by co sežrala - jestli by nedosáhla skrz hrazení na trávu). Se svolením majitelky jsem oba islanďáky osprchovala, valášek se promptně vyválel, Osp ne - ale sprcha se jí asi líbila, vysloveně se nastavovala... takže asi fakt přehřátí???
    V poledne se zvednul větřík, tak snad už to zvládnou....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Beru to tak, ze jsem udelal co jsem mohl a dokopal (ne)zodpovedne lidi k tomu, aby se to resilo a pokud mozno vyresilo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jj, u cizích koní můžeme jen doufat.... u Cowboye na ten Cushing přišli teď, z krevních testů.... příznaky typu že by měl hodně srsti, (zatím?) nemá....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Byl na Veterině - projeli sonem, vzali stříkačkou... Tak snad v profi zařízení udělali profi diagnózu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no doufejte, že je to "jen" ten zánět.... u nás se prodává krmení pro seniory, které má asi kousek té melasy, koně se po tom můžou utlouct. Právě ta varianta s melasou je trochu lepivá, takže se z ní nedá prášek "odfouknout".... Ale je pravda, že Ned by sežral všechno :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jo, jsem optimista, přece jen je lepší léčit 'jen zanícený otok' než něco vážnějšího... Snad jen vymyslet čím mu to ochutit, aby to zblajznul. Snad trochu melasy nebo tak něco.
    To kobyly okolo (shirka, mlaďoška) se tlačily okolo, že by to za něj sežraly ve vteřině...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a abych byla zase "optimista" trochu já, tak Cowboy, který měl oteklý přirození, má Cushinga. To už je druhej kůň, u kterýho se to začalo projevovat takhle. K tomu si teda uhnal tu laminitidu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: bohužel, stín nemáme.... máme co si kdo pro koně vybuduje...tím, že přes zimu není nijak extrémně hnusně, tak vlastně ta potřeba mít boxy nebo uzavřené stodoly je v podstatě nulová (seno je pod přístřeškem)... ale za chvíli jedu, tak to obhlídnu....

LIENEN: u nás takhle začala u jiného koně brutus laminitida, takže.... prostě divnej kůň by se imho měl nějak opečovávat... já můžu udělat maximálně to, že přijdu pozorovat a budu se případně snažit prudit majitelku, uf....
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    CAROLIAN: Přesně tahle začala u mého hucula fatální kolika. Rozhodně bych byla v pozoru. Stejnými stavy "divnosti" se u nás projevuje jedna kobyla co trpí na záněty dělohy. Těch důvodů může být spousta, ale nepodceňovala bych to.

A kadit prý kůň může ještě hodiny po začátku problému ve střevech, prostě vylučuje to je za tím problémem.
    PES
    PES --- ---
    Ten 22 lety Vobludak je horsi nez maly dite... Nacpat do nej leky - krmit z ruky, aby to milostive dozral (no asi by to chtelo trochu melasy, ten prasek je pry trochu horky)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    BRrr, jakmile by mi kun nezral, tak mam hysterak. Drzim palce koni i tobe!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: mozna je horko i v tom stinu a ona uz to nedava. nemate tam moznost toho kone pres poledne zavrit do chladu a stinu? treba by ji pomohlo kdyby si trochu odpocinula. moje baba to horko taky nedava, ale ja mam chladnou stodolu k dispozici no
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    houbou jí zítra vzít můžu.... vodu máme (z potoka), Neda asi osprchuju (když má být takový vedro), snažím se vybavit si, jestli tam mají islanďáci stín... Ned má veliký strom a má přístřešek sám pro sebe... poníci mají přístřešek tak na jednoho menšího koně a vzadu za výběhem stromy, tak mrknu, jestli jim tam stíní... ještě jim můžu vyměnit / natočit čerstvou vodu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: pravdu díš, není to můj kůň... :-( moc toho pro ní udělat nemůžu, maximálně vzburcovat paničku....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: nebo proste jen jeji imunita s necim bojuje, s nejakou infekci, a tohorko ji teba nepridava. obecne horko je pro kone daleko horsi nez chlad, zatimco zahrat se umi efektivne, sami se neochladi a maj pomerne dost velkou hmotu k malemu povrchu tela, takze se nestihaji ochlazovat
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: kdyz si ten kun jen lehne a neprojevuje ty bolestive stereotypu, je to spis unava, skleslost a slabost
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no klíšťat máme čtyři prdele :-( Tuhle jsem jich Nedovi z čumáku sklepla sedm...

PES: nestraš...

... každopádně ráno tam půjdu za Nedem, tak jí můžu překontrolovat... zítra má být pětatřicet, to tam všichni padneme...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam