• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No, mladejch chce na blrigadu k cirkusakum a bude se tam asi i starat vo hajtry, tak mu davam skoleni s hrebcem. Docela mu to jde :)) U cirkusu jsou jen zlomeny, smutny zvirata, tak ho na to musim pripravit. A jako musim rict, ze mumon je velice hodnej a opatrnej, bezny kone jsou mnohem nebezpecnejsi, takovy ty vypsychovany trosky, co ti klidne ukopnou hlavu, kdyz se prudcejs pohnes... Nedelam si iluze :( Vlastne mne az prekvapilo, kdyz jsem videla, jak je mumisek opatrnej. Jeste pred mesicem byl... hrubejsi.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Uz jsi se dala i na zaucovani dalsich??? ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jo a nevim, jestli jsem to zminovala, ale mumonek na sebe nechal vylizt ciziho cloveka! Nejen, ze byl cizi, ale i nejezdec (takze ho notne okopal a ohekal a pak tam sedel jak zok a porad se nekam sunul), ale i chlap! A mumonek chlapy moc nemusi. A pak na americe jsem si pred sebe mohla posadit na chvili i dite. Fakt sikovnej konisek.
    A dneska na treninku jsme necvicili bezny ustupovani a zvedani nohou a ukroky do stran ale ucil se poslouchat ciziho cloveka, patnactiletyho kluka. Resp kluk se ucil zachazet s konem a kun se ucil poslouchat i jiny prikazy, nez ode mne. A obema jim to slo naramne dobre, dokonce i nohu si nechal zvednout (kun) a kluk ho dokazal i ustoupit zpet. Fakt super forma treninku, takova zmena, oproti normalnimu drilu.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak mě přijde poměrně nezodpovědný, ožrat se, když mám s sebou "závazek"... tak jako ožrat se, když mám s sebou třeba děti, že... jako jedna věc je dát si panáka nebo pivo, jiná věc je spát na poli....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tez jsme jezdivali pres pole na panaka, ale ne tak moc no :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tyjo... kolikrat mne Solinka uplne nametenou dovezla... Myslim, ze naposledy to bylo o poslednim Hubertu, kdy jsem zapomnela sedlo. A pak se ozrala kdyz nekdo cestou vytahl zasoby... Ale tak dve a pul promile to urcite nebyly :))
    PES
    PES --- ---
    S tímhle se snad ani nedá vyškrábat do sedla :-/ Nicméně asi nedostatečně "obětavý" koníček, který nalitého jezdce nedonese spolehlivě do stáje, kde by ho teprve složil... :-)))
    Osedlaný kůň běhal krajinou, opilý jezdec spal na poli - iDNES.cz
    https://ostrava.idnes.cz/...sedlany-kun-d8o-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180709_141520_ostrava-zpravy_jog
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: A jinak hnuj neni, protoze vsechno stoji na rostech bez podestylky. Slama se misto zviratum a do poli strka do biolplynek...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: No to je spis problem mechanizace ze se utuzuje puda. Ono par volu porad vazi min nez john deer, kterej na to neleze dvakrat rocne zorat jako ti voli, ale to mas orbu, seti, hnojeni buhvikolikrat, pesticidy, insekticidy, sklizen... :/ ale hluboka orba dneska uz je moc hluboka. Imho nejak neco neni uplne dobre kdyz na morave zacali vyoravat zkamenely morsky mekkyse a pisek
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Mně tedy expert (v pravém významu toho slova) tvrdil o té orbě, že se orá málo + nezaorává se hnůj (neb většinou ani není) a půda je čím dál tím více utužená (mimo jiné nevsakuje)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Naopak ora se moc hluboko :( podpora eroze jako prase a vsechny ziviny jdou do kopru,pac se bere a nepridava. 3 a 4 polni hospodarstvi se neudrzuje, protoze nechat pole lezet uhorem by zemedelce zruinovalo...
    PES
    PES --- ---
    Tahle mne tedy dnes svezla :-) (foto je ze před pár týdnů, kdy tam majitelka měla Dornovu masáž...)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To napůl sopečnou krajinu žeru :-) Ty "buttes" jsou super...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Na tohle už (kupodivu) u nás přicházejí i "eksperti" - prý se nevrací biohmota zpět do půdy a používají se umělá hnojiva (navíc když se sypou/polévají shora, tak rostliny dělají kořeny jen mělce a nic je nenutí hledat živiny do hloubky, kde by se natáhly i ke spodní vodě), ubylo až moc chovů (prasata, krávy atd.) produkujících biohmotu, fláká se orba jen mělce namísto hluboké, "odpad" jde spíš do bioplynky než zaorat na pole... Frantu, Pepu či Lojzu nikdo nebací po koulích, když orají po spádnici (je to přece lehčí)... No a o množství řepka/kukuřice ani nemluvě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    klima se ti nestěhuje, jen lidi poroučejí větru dešti a posouvají to... v půdě chybí organická složka, která by to držela všechno pohromadě, nejsou meze, záplavové louky, lesy které by zadržovaly vlhkost... voda se nestíhá vstřebat a utíká rovnou do moře...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    krajinově je to velmi vděčný
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE:
    tady zima

a tady léto
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tady u nás není poušť, ale dubová savana... pouště jsou kolem LA... a tam je sto stupňů příjemné jarní počasí :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: 100F would kill me!!! fuj :) a jeste v pousti :) fuj :))) ne ja jsem pro mirne pasmo, akorat se mi nejak stehuje pryc :(
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Mám příbuzné o něco jižněji, o nějakých 400km, širší oblast LA (poblíž Santa Ana) a tam nedaleko to řeší více...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam