• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To tam skoro vsechny kobyly a vetsina valachu ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Uz je brezi, jo?
    PES
    PES --- ---
    Lehce zapršelo, na zemi to vidět prakticky nebylo (snad jen ráno trochu vlhkosti), ale čuně andaluské nevynechala příležitost a tak vypadala jak vypadala :-/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Muj potucek se taky znacne ztencil...
    PES
    PES --- ---
    No na plavení už to není... vlastně místy se sotva smočí kopyta při přechodu z břehu na břeh :-/
    Směrem po proudu (na obrázku vlevo) je naštěstí splav, kde hráz alespoň nějakou "louži" vody udrží...
    PES
    PES --- ---
    Tak zase jednu nesportovní momentku :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Hm mozna je to fotkou. Vypada to, ze je presne na lince.ale buh vi. Kun vyfoukl. Povolil se a prd blba fotka. Ja se nemuzu vynadivat na fotky bileho hrebcaka ze zavodu. Krasny kun.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Videla jsem fotky z drezury a bylo mi trochu smutno. At uz co se tyce prohnutych koni na nakrcaku tak co se tyce zarolovanych koni na hackamore.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Nevim, zajed jim poradit na pristi mistrovstvi osobne.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Jako hezky...akorat zda se mi to, nebo ma blbe nasedlano? Mozna jsem jenom hnidopich, ale prijde mi to sedlo priserne vepredu
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    O vikendu prpobehlo mistrovstvi cr v bezudidlovym jezdeni, a onehda tu nekdo frflal neco o krizkach, tak sem sdilim jednu fotku, ktera uz je myslim od krizku nekde jinde.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: ♥
    PES
    PES --- ---
    Tak neco do veder
    Koně vozící pivo pitný režim ve vedrech zvládají – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/479173-kone-vozici-pivo-pitny-rezim-ve-vedrech-zvladaji.html
    PES
    PES --- ---
    Dnes byl zajímavý pátek (13.)... Mírně katastrofický pro majitelku andalušanky+shirky+valacha tak, že se nemohla včas dostat na strouhání, takže byla ráda, že jsem se celkem náhodou dnes byl podívat na ranči a zaskočit při držení a umravňování zmíněných koní...

Andalušanka - vždy kovářem obávaná - dnes stála jak socha a snad jen jedenkrát zkusila vytáhnout nohu. Potom, jelikož v tu chvíli celkem pofukovalo a venku bylo plno "bubáků" pro horkokrevné koně (komíhající a šumící se větve, skučící vítr pod okrajem střechy, vlající kraj markýzy nad okny) chodili jsme pak chvíli kolem stájí. Andalušanka byla skvělá, bylo vidět, že má místy strach, ale jak se na druhou stranu snaží to překonat, má důvěru v to, že se jí nic špatného nestane a že se nechá v klidu přivést a podívat se (když má vedle sebe někoho, kdo se bubáků nebojí). Chtělo by to, aby majitelé měli opravu hodně času a vychovali ji jako "další dítě", všechno projít, všechno ukázat. Navíc, když se jí něco povede a dostane pochvalu, tak se doslova celá rozzáří a trošičku povyroste a dělá takové to "Vidíte vy všichni okolo jak jsem skvělá?" :-)

Shirka je sice hodná, ale nějak stále i po 7 letech nedává balanc při strouhání předních a ono těch cca 850kg když se začne kolébat a když se navíc ještě snaží dívat z blízka na to co se děje a otočí tu velkou hlavu a krčisko, tak se drží blbě. Zadní úplně v pohodě (i když na ty má natrénováno, když se chce podrbat zuby a umí se rozkročit na zbylých třech a otočit se hlavou až pod tu zbylou zadní). Asi by to chtělo začít trénovat nějaké cviky na rovnováhu s balanc (anebo kdyby se začala trénovat sama, kdyby se chtěla podrbat zadní někde za uchem, ale s těmi "talíři" kopyt to asi není nic moc a uši si umí podrbat o něco statického jako strom či přístřešek apod. :-)).

Valach má ve svých 23 už docela artrózu, ale dával a držel nohy statečně, takže byl asi nejrychleji.
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: prave..a imho zrovna kun je ten druh zvirete, ktery by v cirkusu zustal klidne mohl, vzhledem k sve historii a schopnostem... jsou jine druhy, ktere tam podle me skutecne nemaji co delat, predevsim selmy.
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: ac bych s tebou driv souhlasila, protoze cirkusy nesnasim, deti jsou jineho nazoru a chtely to videt, tak jsem ted nekolikrat do par techto instituci zavitala. a rozhodne to neni pravidlem, zlomenych a smutnych zvirt jsem moc nevidela. coz neznamena, ze s tim souhlasim.. ale tak pohodoveho africkeho (!!!) slona, co jsem tam videla, navolno i v ustajeni, chodiciho po meste jen s panem, ktery nemel zadnx nastroj a septal na nej, tojsem fakt valila oci. slon byl naprosto vyzivany, nezlomeny, a pan opravdu snad jen myslel a to zvire fungovalo stoprocentne, navic k nemu vysilalo velmi pozitivni odezvu..

moc mne to prekvapilo, stala jsem a koukala, ale jak rikam, mym salkem caje tenhle druh chovu rozhodne neni.. jen jsem je prestala smahem plosne odsuzovat..

a pridavam se k lienen, to skatulkovani vsech ostatnich do pozice nebezpecnych debilu neni hezke.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    určitě je dobře, že dotyčný mládenec o koních něco zjistí předem - nekompetentní lidi jsou často velký průšvih... zažila jsem i u lidí, kteří se považují za špičkové jezdce - na jízdárně po koni vyžadují totální poslušnost, ale pak se s koněm postrkují v brance z paddocku, řeší pořád dokola, kdy jim kůň šlápnul na nohu, případně se nechají koněm na vodítku vláčet.... :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: nevím jak ostatní zvířata, ale koně imho u cirkusu vůbec nemusí být zlomený a smutný. Všechno záleží na konkrétních lidech a konkrétní situaci.

Třeba Nedův outfit by mohl být pěkný neštěstí - koně dřou v horách, klidně 12 -16 hodin denně, s turistama (kteří neumí jezdit a neumí se hýbat) na zádech, případně s báglama, v šíleným terénu. A jsou to koně, kteří se dožívají 30-35 let, někteří za život nevidí veterináře (natož výživové poradce a maséry a jánevímco ještě). Očkování jim napíchají kovbojové, mají svého kováře a nazdar. Žádné dečky a sračky a máčky. Když přijdu na návštěvu za Nedoušem, tak jako jo, přijde si laskavě pro pamlsek, ale jinak se tam promenuje jak paša.
    Ty koně jsou VŠICHNI naprosto úžasní - důvod, proč jsem si v klidu pronajala tenkrát Foxy - jsem vůbec ani netušila, že by kůň mohl být neochotný, nevlídný a prudivý...

V Nedových stájích - je tam magorská klika, co honí koně s igelitovejma pytlíkama a pro přetáhnutí bičíkem (třeba když kůň uklouzne na prudkém svahu, kde je mu bahno po spěnky) nejdou daleko a učí je věci "na sílu" (takže koně jsou pak agresivní) - těch je tak 10, bohužel mají v péči celkem cca dvacet koní - pak je tam velká skupina lidí, kteří mi přijdou nekompetentní nebo nekonzistentní, ale jejich koně nejsou vysloveně špatní (případně jde si s nimi věci vysvětlit velmi rychle). Pak je tam cca deset koní, kteří jsou fajn a "hodní".
    VYsloveně agresivní magor je tam jeden - takový ten co kope a kouše a na mě taky jednou vyběhnul.

Ve stájích, kde mám kozy, jsou jednak provozáci, vesměs důchodci (Danny bez jednoho oka, Danae která má po úrazu problémy s lymfou v levé zadní, takže jí má pořád oteklou, teď jim asi přibyde Tyler s Cushingem) - a pak teda parta ambiciózních závodníků (skokani a drezúra) - nelíbí se mi, že tihle koně mají box + paddock o celkové ploše 4x8 metrů a ven se dostanou jen na tréninky. Nicméně ani mezi nimi není žádná "vypsychovaná troska" - pár jsem jich občas vypouštěla ven a nebyl problém.

Voltižáci (další stáje), což beru jako alternativu těch cirkusových koní - si vůbec nemůžou dovolit být vypsychovaní. Naopak musí být ve velmi dobré kondici psychicky i fyzicky. Voltiž dělají 2x týdně cca hodinu, zbytek klub platí za to, aby se dostali na vyjížďky, drezúru, jeden skáče - ale musí se to střídat, aby se koně udrželi fit. Kupodivu třeba Soda dělá raději voltiž než vyjížďky. Podobně kůň, který přišel do stájí jako drezurní skončil na voltiži, protože ho drezura nebavila.

Tím chtěl básník říct to, že cirkus si nemůže dovolit mít vypsychované koně, ti koně vystupují ve velmi náročných podmínkách (hluk, světla, spousta lidí), v kterých musí předvádět špičkové výkony (voltižový kůň musí mít pravidelný krok a musí ho udržet po cca pět minut, nemůže poskakovat, měnit tempo a už vůbec ne kulhat) a do toho imho koně "nenatlučeš", do toho ho musíš uvést. A nejspíš si musíš i ty koně pečlivě vybírat - u Neda byl loni arab s čímsi a nebyl schopný chodit do lesa, tak skončil taky jako drezurak někde na jihu Kalifornie (u majitelovy sestřenice) a je spokojenější. V okamžiku, kdy máš ty koně za nějakým účelem (ať už jsou packers nebo voltiž, nebo drezura), tak si ti majitelé vybírají, protože dlouhodobě je výhodnější mít koně, kterého dotyčná disciplína baví (a samozřejmě, musí mít na to nějaké fyzické předpoklady), než to snažit z něj vytlouct.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Vidim to dnes a denne. Moc rada si necham ukazat neco, co zmeni muj nazor.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Tvoje představa o "běžném" koni je úsměvná.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No, mladejch chce na blrigadu k cirkusakum a bude se tam asi i starat vo hajtry, tak mu davam skoleni s hrebcem. Docela mu to jde :)) U cirkusu jsou jen zlomeny, smutny zvirata, tak ho na to musim pripravit. A jako musim rict, ze mumon je velice hodnej a opatrnej, bezny kone jsou mnohem nebezpecnejsi, takovy ty vypsychovany trosky, co ti klidne ukopnou hlavu, kdyz se prudcejs pohnes... Nedelam si iluze :( Vlastne mne az prekvapilo, kdyz jsem videla, jak je mumisek opatrnej. Jeste pred mesicem byl... hrubejsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam