• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: A vcera jsem ho vypiskavala pistalkou, to bylo taky neco. Prijde mi, ze ho to bolelo do ousek, takze mu zkusim udelat z neceho spunty.
    PES
    PES --- ---
    Chce PODPÁLIT koníčkááá!!!!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nejaky treninky pred mesicem.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY:NYEMI: právě, že se najednou chová jako hříbě... ale chodí postávat k téhle kobyle (jsou teda přes hrazení). Stará kobyla je má za přístřeškem, normálně tam moc nechodí, ale teď s mladejma furt visí u plotu...

Kdo ví, co mají kobyly za sebou (přišly dvě, stejně staré, "kámošky"). Z běžných věcí vůbec nemají strach (deka, igelitové pytle, plachta). Na všechno jsou zvědavé, se vším si chtějí hrát. Když jsem přinesla kýbl s vodou, tak si v něm chodily ráchat hubu a různě ho okusovaly až ho překotily a pak ho postrkovaly dokola nosem.... Podobně deku hozenou přes hrazení - chodily jí očuchávat, občas jí zkusily vzít zubama - bylo jim jedno, že jí vytřepávám a dávám si jí na hlavu a tak.
    Ale něco se tam stalo, protože trenérka je přivezla k nám z nějakého záchranného centra pro koně - prý je chtěli utratit, že jsou nezvladatelný a agresivní. Tak mi přijde, že kobyly neměly moc zkušeností s lidma (nebo dekama, kýblama atd.) a jsou prostě zvědavé - ale třeba neumí chodit na ohlávce...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Klapani zubama je vyraz podrizenosti. Delaji to hribata a opravdu mladosi. Neco ve stylu “prosim neublizuj mi, jsem jeste mlade, nic ti nevezmu, neudelam...” a jinak si myslim ze je spis zvedava, ale mozna ji nekdo ublizil tak prekonava trauma a zaroven v ni vitezi zvedavost, protoze ji u vas mozna jeste nikdo poradne nezmlatil tak zjistuje ze to nemusi byt na dennim poradku, ale kdyz se k ni otocis, tak se predsi jen drzi na pozoru. To ze se nebavi s konma muze byt dusledek nedostatecne socializace a nebo ji mezi sebe neberou a je otloukanek
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Spis mi to prijde, ze ji nekdo "cvicil".
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    máme ve stájích dvě kobylky z nějakého rescue centra... 2,5 roku... a teď jsem viděla tu ryzku, jak klape zubama na sousední kobylu Tilly... Tilly se prý kdysi narodilo mrtvé hříbě... tak se teď kobyly přes plot utěšují (alespoň doufám).
    Ryzce by to asi prospělo, být chvíli kolem dospělého koně, přijde mi, že něco zmeškala v koňské škole - chodí za lidma jak ocásek, pomalu jim ani čistit nemůžu, protože ona mi pořád stojí s čumákem u lokte. Cokoliv dělám, tak mi do toho strká nos (třeba když se snažím trochu očistit její spolubydlící), přitom když se jí dotknu tak buď skočí nebo zkusí kousnout (už teda se nechá jemně jedním prstem drbat na tom zvědavém čumáku)... vůbec se nechová jako kůň, někdy mi přijde, že je jak pes, jindy mi zase přijde, že si myslí, že je člověk a chce dělat to, co já a hlava jí to nebere.... tak snad něco okouká od Tilly?
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Slunce, seno... vliv kulturniho prostredi na zvyseni dojivosti ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Troufam si tvrdit, ze svine utikaly jen proto, ze z toho meli naramnou prdel a moc dobre vedeli, kde maji ohradu a ze tam rozhodne zpatky nechteji...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kozy prý preferují šťastné lidi

No kidding! Goats prefer to interact with humans who look happy - The Irish News
    http://www.irishnews.com/.../no-kidding-goats-prefer-to-interact-with-humans-who-look-happy-1418729/

a máte se na kozy usmívat, když chcete zvýšit produkci mléka :-)
    Flash - Kid you not: Goats can read your face - France 24
    https://www.france24.com/en/20180829-kid-you-not-goats-can-read-face
    Farmers should 'smile' at their livestock to produce better meat
    https://www.telegraph.co.uk/science/2018/08/28/farmers-should-smile-livestock-produce-better-meat/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: no, pokud budou vědět, že největší šance na peletky je u tvého auta, tak nejspíš daleko nepoběží :-).... (ale zase se ti můžou dobývat do auta, haha)...

... jinak ono nikdy fakt nevíš - můj starý laxouš Ned, puštěný na své oblíbené loučce s kámošem (ještě starším a pomalejším QH), vlezli do křoví (jako proč, to nechápu) a něčeho se lekli (tipla bych si, že tam srna měla mladé) - a napřed klusali, ale pak se rozcválali (jak běží jeden, tak ten druhý běží o to rychleji) a vlítli tryskem do stájí.... a to jsem majitelce druhého koně tvrdila, že ho může pustit, že se koně z travičky nehnou... ještě, že to bylo dopoledne a ve stájích nikdo nebyl (žádný haranti na poníkách a podobně) - mohla z toho být ošklivá mela...
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: dobre, mam kybl.
    Jinak ja musela za nima jet, abych aspon vedela kam bezi a pripadne varovala jine auto, aby do nich nekdo nenapalil. Posledni co potrebuju, prejetej osel, zniceny nejaky hodne drahy sportak, tahanice po soudech.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    něco takovýho (já mám z TSC, ale oni mají něco na ten způsob všichni)
    Search Results for homer pail at The Home Depot
    https://www.homedepot.com/s/homer%20pail?NCNI-5&storeSelection=1861,6621,622,1009,642
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: AnJan to bude mít taky, akorát asi budou mít jen padesátilibrový... bude to chtít někde schovat, aby do toho nevlezly myši / veverky atd. - venku dávám do plechových popelnic (ty jsou ale docela drahý), uvnitř (garáž) by nejspíš stačil velký plastový kýbl s homáče (takový ten vysoký s víkem).
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: provedu, dole pod kopcem je AnJan, tam to budou mit taky. Dobry napad, dik.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: jo, občas rupne v bedně každýmu.... ale momentálně bych řekla, že oslům už nejede stará tráva a šli hledat něco onačejšího... no a když je honíš, tak o to víc budou utíkat - jsou lovná zvěř, tohle je jejich přirozený instinkt.
    Jakkoliv majitel nechce, abys je krmila, pořiď si pytel alfalfa pellets a nějakou větší pixlu (já mám takové ty od velkých jogurtů) a měj jí poloprázdnou v autě - a občas (tak jednou za týden) s ní zachrasti a pak vydej oslům peletky (tak hrst pro každýho). Uvidíš, že pak utíkat nebudou a když budou, tak přiběhnou na zachrastění...
    Vzhledem k tomu, že nemají vychování, ohlávky, ani nic jiného, čeho by ses mohla chytit, tak bych tohle považovala za rozumnou investici. V Tractor Supply mají čtyřicetilibrový pytel za 13 dolarů.

A nebo když mi to připomeneš, tak ti přivezu kyblík z mých zásob.
    MIST
    MIST --- ---
    Tak jsem vcera mela malem infarkt. Prijela jsem na parcelu osli byli nahore, opravdu daleko na kopci. Odemknu zamek, tahnu branu a vidim, jak se osli plnou parou zenou z kopce....a nezastavili, jak jsem ocekavala, normalne se kolem mne prohnali, prirazili mi k brane. Vbehli na silnici, radostne vyhodili zadky a mizeli dolu z kopce za zatackou.

Jezdi nam tu v kopcich idioti ve sportakach, sekaji zatacky ve velke rychlosti. Nevedela jsem co driv - bezet za oslama, telefonovat o pomoc (signal vesmes zadny), jet za oslama, s kazdou vterinou byli dal. No takze dlouhe story kratce - jezdila jsem za nima, vybihala z auta, blokovala je, hnala nakonec jinym smerem, aby ti hajzlove vyhodili zadkem, minuli branu a zas cvalali pro zmenu do zatacek na druhe strane, do kanyonu.

Zachrana prisla, kdyz uz na silnici stala snura aut a nahodou jel zdejsi statkar krmit bejky. Mel na korbe seno. Osli se nechali aspon zastavit a pak se mi vsichni bali - osli, sedlak, ridici, protoze jsem na ty osli blbce hnusne rvala, ze je zabiju a at tahnou domu, ze z nich udelam salam. Dela se osli salam?

Zahnali jsme je, ja z toho cvalani dostala astmaticky zachvat. Cert aby je spral. Tohle kone delaji taky? ze se seberou a jdou se probehnout?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Jsou to kříženky mléčných plemen (bílá - hnědá - anglonubijská) v různých poměrech, nádoj matek loni na trávě 4 litry, letos při suchu jen 3, vemena měkká, snadno dojitelná, mléko bez prku. Kozičky mají 5 měsíců, jsou ochočené, kontaktní, pěkně rostlé.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kamarádka chová kozy a letos s tou situací se senem nemůže vůbec udat kůzlata... kdybyste někdo věděl o někom, kdo by chtěl kozenku, aby neskončily holky na pekáči...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no Crimson to má nějak popletený s lidma, fakt chodí, strčí čumák až pod ruku a v okamžiku, kdy na ní sáhneš tak uši dozadu a trenérku i kousla. Byly v nějakém útulku, který se nakonec rozhodl je utratit, že jsou nezvladatelný.
    Tak si je vzala jedna taková zvláštní trenérka, tak jsem zvědavá, co z toho bude. Ne všechno, co s nima dělá mi přijde úplně srozumitelný (přijde mi, že některý věci jsou promyšlený a proplánovaný až moc)- ale kobči přišly před asi třema týdnama a přijde mi nepochopitelný, jak je někdo mohl označit za nezvladatelný. Mají svá specifika a Crimson (ryzka) je hodně zvláštní (opustí seno a chodí za člověkem, což mi přijde nepřirozený), Cream je víc dominantní (na ryzku, ale i na lidi), ale přijde mi víc "kůň".

Nevíme, kdy a jak přišly o mámy, ale jsou spolu už "dlouho", mají to mezi sebou srovnaný a jsou kámošky... asi by bylo potřeba, aby šly pak dál spolu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam