• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: jo, občas rupne v bedně každýmu.... ale momentálně bych řekla, že oslům už nejede stará tráva a šli hledat něco onačejšího... no a když je honíš, tak o to víc budou utíkat - jsou lovná zvěř, tohle je jejich přirozený instinkt.
    Jakkoliv majitel nechce, abys je krmila, pořiď si pytel alfalfa pellets a nějakou větší pixlu (já mám takové ty od velkých jogurtů) a měj jí poloprázdnou v autě - a občas (tak jednou za týden) s ní zachrasti a pak vydej oslům peletky (tak hrst pro každýho). Uvidíš, že pak utíkat nebudou a když budou, tak přiběhnou na zachrastění...
    Vzhledem k tomu, že nemají vychování, ohlávky, ani nic jiného, čeho by ses mohla chytit, tak bych tohle považovala za rozumnou investici. V Tractor Supply mají čtyřicetilibrový pytel za 13 dolarů.

A nebo když mi to připomeneš, tak ti přivezu kyblík z mých zásob.
    MIST
    MIST --- ---
    Tak jsem vcera mela malem infarkt. Prijela jsem na parcelu osli byli nahore, opravdu daleko na kopci. Odemknu zamek, tahnu branu a vidim, jak se osli plnou parou zenou z kopce....a nezastavili, jak jsem ocekavala, normalne se kolem mne prohnali, prirazili mi k brane. Vbehli na silnici, radostne vyhodili zadky a mizeli dolu z kopce za zatackou.

Jezdi nam tu v kopcich idioti ve sportakach, sekaji zatacky ve velke rychlosti. Nevedela jsem co driv - bezet za oslama, telefonovat o pomoc (signal vesmes zadny), jet za oslama, s kazdou vterinou byli dal. No takze dlouhe story kratce - jezdila jsem za nima, vybihala z auta, blokovala je, hnala nakonec jinym smerem, aby ti hajzlove vyhodili zadkem, minuli branu a zas cvalali pro zmenu do zatacek na druhe strane, do kanyonu.

Zachrana prisla, kdyz uz na silnici stala snura aut a nahodou jel zdejsi statkar krmit bejky. Mel na korbe seno. Osli se nechali aspon zastavit a pak se mi vsichni bali - osli, sedlak, ridici, protoze jsem na ty osli blbce hnusne rvala, ze je zabiju a at tahnou domu, ze z nich udelam salam. Dela se osli salam?

Zahnali jsme je, ja z toho cvalani dostala astmaticky zachvat. Cert aby je spral. Tohle kone delaji taky? ze se seberou a jdou se probehnout?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Jsou to kříženky mléčných plemen (bílá - hnědá - anglonubijská) v různých poměrech, nádoj matek loni na trávě 4 litry, letos při suchu jen 3, vemena měkká, snadno dojitelná, mléko bez prku. Kozičky mají 5 měsíců, jsou ochočené, kontaktní, pěkně rostlé.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kamarádka chová kozy a letos s tou situací se senem nemůže vůbec udat kůzlata... kdybyste někdo věděl o někom, kdo by chtěl kozenku, aby neskončily holky na pekáči...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no Crimson to má nějak popletený s lidma, fakt chodí, strčí čumák až pod ruku a v okamžiku, kdy na ní sáhneš tak uši dozadu a trenérku i kousla. Byly v nějakém útulku, který se nakonec rozhodl je utratit, že jsou nezvladatelný.
    Tak si je vzala jedna taková zvláštní trenérka, tak jsem zvědavá, co z toho bude. Ne všechno, co s nima dělá mi přijde úplně srozumitelný (přijde mi, že některý věci jsou promyšlený a proplánovaný až moc)- ale kobči přišly před asi třema týdnama a přijde mi nepochopitelný, jak je někdo mohl označit za nezvladatelný. Mají svá specifika a Crimson (ryzka) je hodně zvláštní (opustí seno a chodí za člověkem, což mi přijde nepřirozený), Cream je víc dominantní (na ryzku, ale i na lidi), ale přijde mi víc "kůň".

Nevíme, kdy a jak přišly o mámy, ale jsou spolu už "dlouho", mají to mezi sebou srovnaný a jsou kámošky... asi by bylo potřeba, aby šly pak dál spolu...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ta co prý kouše možná už má..
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Treba jeste nemaji zadny spatny zkusenosti.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    máme ve stájích dvě mladé kobči, Cream a Crimson - s relativně neznámou minulostí... cca 2,5 roku... a abych se bez Nedouše nenudila, tak za nima občas chodím. Zatím teda jsou ve fázi, že si zvykají na lidi a podobně, ale docela mě fascinuje, že se nebojí... když jsem jim sypala z velkého igelitového pytle písek na vysušení paddocku, tak byly jen zvědavé... když jsem si sedla na hrazení, tak se přišly podívat, Cream se vysloveně vnucovala, že chce drbat. Crimson je imho na tom hůř, trochu to má popletený - chodí za člověkem (jako celé čištění padoocku mě pečlivě sledovala, chodila se mnou sem a tam) - ale hrozně se děsí, pokud na ní chce někdo sáhnout - prý i kouše a tak...
    Dneska jsem jim přinesla deku - když jsem jí hodila přes plot, tak se na ní chodily dívat a očuchávat a vůbec jim nevadilo, že se plácá ve větru. Jsou neuvěřitelně zvědavé a fakt se nebojí... pak jsem deku vytřepávala, nakonec jsem si jí dávala na hlavu a mávala s ní - a nic... Cream jsem nakonec dala cíp deky na záda - nepřehodila jsem jí úplně, jen položila a když jí to přestalo bavit a poodešla, tak mi deka zůstala v ruce...

PES
    PES --- ---
    Tak už vyschl nejen menší potok (nepamatuji za více než čtyři dekády, že by v něm nebylo alespoň po lýtka vody i v nejsušším létě), ale dnes už se dá za vyschlou prohlásit i mnohem větší říčka přitékající do Svratky z druhé strany než je ten vyschlý potok.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To tam skoro vsechny kobyly a vetsina valachu ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Uz je brezi, jo?
    PES
    PES --- ---
    Lehce zapršelo, na zemi to vidět prakticky nebylo (snad jen ráno trochu vlhkosti), ale čuně andaluské nevynechala příležitost a tak vypadala jak vypadala :-/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Muj potucek se taky znacne ztencil...
    PES
    PES --- ---
    No na plavení už to není... vlastně místy se sotva smočí kopyta při přechodu z břehu na břeh :-/
    Směrem po proudu (na obrázku vlevo) je naštěstí splav, kde hráz alespoň nějakou "louži" vody udrží...
    PES
    PES --- ---
    Tak zase jednu nesportovní momentku :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Hm mozna je to fotkou. Vypada to, ze je presne na lince.ale buh vi. Kun vyfoukl. Povolil se a prd blba fotka. Ja se nemuzu vynadivat na fotky bileho hrebcaka ze zavodu. Krasny kun.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Videla jsem fotky z drezury a bylo mi trochu smutno. At uz co se tyce prohnutych koni na nakrcaku tak co se tyce zarolovanych koni na hackamore.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Nevim, zajed jim poradit na pristi mistrovstvi osobne.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Jako hezky...akorat zda se mi to, nebo ma blbe nasedlano? Mozna jsem jenom hnidopich, ale prijde mi to sedlo priserne vepredu
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    O vikendu prpobehlo mistrovstvi cr v bezudidlovym jezdeni, a onehda tu nekdo frflal neco o krizkach, tak sem sdilim jednu fotku, ktera uz je myslim od krizku nekde jinde.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam