• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    GIO
    GIO --- ---
    aha tak moje chyba, omlouvam se.)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    To je nejlepsi, kdyz pribehne nejakej velechytrak a zacne mit premoudrely kecy k vecem, vo kterejch vi tuzku. Well done.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: to byla Sol, Sara byla jinej kun
    GIO
    GIO --- ---
    neni to moc LOL
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Lol, coze?
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: Sara ale umrela mlada a nahle, tohle je treba postupny proces starnuti, a najit odvahu rozhodnout se a zahrat si na Boha ma kazdy nastaveno navic trochu jinak. je to dost nesrovnatelne s akutni situaci a neresitelnou k tomu...

mame ve vesnici lidi, kteri maji kone jako deti, ti maji neskutecnou peci a jsou to dedci, jednoho jim byli onehda zvedat hasici, ale ten kun stale zije, a prestoze ma pohybove poblemy, jeste nenastal cas, verim tem lidem, ze to poznaji... mam to stejne, zazila jsem to bohuzel uz nekolikrat a jak rika pes, je to peklo, hrat si na Boha, ale nikdy nesud nekoho, kdo ma snahu bojovat, protoze nekdy ten, kdo to zvire ma, vi, ze jeste ten cas neprisel....a bohuzel je prede mnou v brzke dobe opet toto rozhodnuti, .. sbiram sily, abych na to byla pripravena...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: No to je jedno z těch nejtěžších a nejdůležitějších rozhodnutí najít správný čas kdy to je jen prodlužování čekání na nevyhnutelné...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Kdyz tohle vidim, fakt jsem rada, ze jsem Blahe pameti nechala Saru zabit, nez aby se dozila tohodle.
    PES
    PES --- ---
    Dnes infarktový pozdní odpoledne na ranči, po příjezdu místní hned požádali o pomoc se zvedáním ležícího staršího valacha. Naneštěstí bez mechanizované pomoci to nešlo a on je to stále kus velkého a dost těžkého koně, který bohužel neměl sílu moc spolupracovat. Sice bez mechanizace se podařilo ho dostat do sedu, nebyl schopen se zadními nadzvednout...
    Další pokus byl posléze co dorazila mechanizace (hmotnost koně systém kladek "vydělí" 18 krát, ale i tak je to o zvedání (přitahování) v tomto případě téměř 40kg. To již bylo zvedání úspěšné a po zvednutí a ověření, že se kůň udrží sám na nohou, tak trochu rozhozený kůň (zjevně s jedinou touhou připojit se ke svým parťákům ze stáda) po svých krokem do stáje...

SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Tak jsme s kobylou na dovce a sice dovca naprd, ale mame preuzdeno na malilinke hackamore. Jsem zvedava jak to klapne. Pozitri jdeme prvne testovat v terenu. Drzte palec
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Delal na nej hrebci krk a jednou na nej vycenil zuby. Opravdu v nem videl trochu kone :D
    PES
    PES --- ---
    No asi si zvykne na kdejakého bubáka...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A hracka pro kone!

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES
    PES --- ---
    GIO: Mne by jen potěšilo, kdyby se dlouhé a horké léto využilo k přípravě na podzim-zimu-jaro, aby se nezopakovala situace z minulé zimy :-/
    PES
    PES --- ---
    GIO: Náhodou i v TV konstatovali, že až na výjimky prší sice hodně (J.Morava dosáhla téměř 100mm), ale ve větším časovém horizontu, takže (opět až na výjimky + místa s naprosto debilně nepodchycenými plochami polí bez přerušení spádu odtoku po povrchu) se to stíhá vsakovat...

Na zahradě se tráva zazelenala hned v sobotu (po prvním dešti), ovšem tam nebyla tak na ráně, protože ovocné stromy přece jen zahradu během dne stínily... V neděli byla na pohled mnohem zelenější i ta předtím "na troud suchá pastvina"...
    GIO
    GIO --- ---
    PES: no hlavne ze par dni zpatky si vsichni stezovali jak neprsi neprsi neprsi))))

budme radi, treba se spon neco ze t travy jeste vzpamatuje a prestanme furt zehrat na pocasi)
    CAROLIAN: tady prave tay co nelehlo popelen, to spalilo slunce az na hlinu, takze zehrat na dest je aktualne trochu rouhani, si myslim.))
    PES
    PES --- ---
    Takto to dnes od noci vypadá...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tady jsem foto snad dával - řeka kolem ranče i přítok potok kousek po proudu předminulý týden komplet suché... Včera už tam voda tekla, v potoce dokonce relativně hodně - což, jak jsem tuším již také zmiňoval, signalizuje nedostatečnou kapacitu vsakování půdy. protože až na pár místních výjimek s lokálními silnými bouřkami tak přívalově nepršelo (u nás na zahradě v pohodě vsakuje i to, co přetéká z barelů plněných okapy ze střechy)... i proto teď mnozí čerpají zatopené sklepy a vytahují bahno... Dnes v noci tady průběžně hřmělo snad 3 hodiny (někdy od 2 do 5 ráno) a za úsvitu stále prší a prší...

Včera jsem ještě později odpoledne vyhrábl přístřešek, ale celé to suché léto se nikdo nedostal k tomu vyspravit podlahu přístřešku a opravit přístřešek (sesedl, takže má střecha špatný sklon) a okapy no a ani odklonění trasy vody/bahna ve svahu, aby šlo bokem se jaksi neudělalo... O zpevnění a odvodnění alespoň základních cestiček (od vchodu k napaječce, k přístřešku a ke krmišti si mohou lidé i koně nechat jen zdát. Takže s nástupem podzimu a zimy to nejspíš bude "jako loni" (jediný kůň ze stáda u Vobluďáka, který nechytil tun hnus na kůži dole na nohou, byla ta "malé béžová" kobylka a to jen proto, že na noc chodila do boxu a obden tam byla večer majitelka a před cestou do boxu jí ty nohy umyla a ostříkala hadicí)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to nevíš, čím jsem jela nahoru... západní svahy jedno obrovské spáleniště... známý resort lehnul popelem, ostatní tábořiště atd., všechno fuč.... azuro mě taky příjemně překvapilo.. .přijela jsem domů do šedě a už zase kašlu a dusím se.... sucho je tu taky - protože prý ani v horách nepršelo (běžné tam bývají odpolední bouřky, letos prý nic) - takže voda v řekách a potocích a vodopádech je - ale jinak je sucho).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam