• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES
    PES --- ---
    GIO: Mne by jen potěšilo, kdyby se dlouhé a horké léto využilo k přípravě na podzim-zimu-jaro, aby se nezopakovala situace z minulé zimy :-/
    PES
    PES --- ---
    GIO: Náhodou i v TV konstatovali, že až na výjimky prší sice hodně (J.Morava dosáhla téměř 100mm), ale ve větším časovém horizontu, takže (opět až na výjimky + místa s naprosto debilně nepodchycenými plochami polí bez přerušení spádu odtoku po povrchu) se to stíhá vsakovat...

Na zahradě se tráva zazelenala hned v sobotu (po prvním dešti), ovšem tam nebyla tak na ráně, protože ovocné stromy přece jen zahradu během dne stínily... V neděli byla na pohled mnohem zelenější i ta předtím "na troud suchá pastvina"...
    GIO
    GIO --- ---
    PES: no hlavne ze par dni zpatky si vsichni stezovali jak neprsi neprsi neprsi))))

budme radi, treba se spon neco ze t travy jeste vzpamatuje a prestanme furt zehrat na pocasi)
    CAROLIAN: tady prave tay co nelehlo popelen, to spalilo slunce az na hlinu, takze zehrat na dest je aktualne trochu rouhani, si myslim.))
    PES
    PES --- ---
    Takto to dnes od noci vypadá...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tady jsem foto snad dával - řeka kolem ranče i přítok potok kousek po proudu předminulý týden komplet suché... Včera už tam voda tekla, v potoce dokonce relativně hodně - což, jak jsem tuším již také zmiňoval, signalizuje nedostatečnou kapacitu vsakování půdy. protože až na pár místních výjimek s lokálními silnými bouřkami tak přívalově nepršelo (u nás na zahradě v pohodě vsakuje i to, co přetéká z barelů plněných okapy ze střechy)... i proto teď mnozí čerpají zatopené sklepy a vytahují bahno... Dnes v noci tady průběžně hřmělo snad 3 hodiny (někdy od 2 do 5 ráno) a za úsvitu stále prší a prší...

Včera jsem ještě později odpoledne vyhrábl přístřešek, ale celé to suché léto se nikdo nedostal k tomu vyspravit podlahu přístřešku a opravit přístřešek (sesedl, takže má střecha špatný sklon) a okapy no a ani odklonění trasy vody/bahna ve svahu, aby šlo bokem se jaksi neudělalo... O zpevnění a odvodnění alespoň základních cestiček (od vchodu k napaječce, k přístřešku a ke krmišti si mohou lidé i koně nechat jen zdát. Takže s nástupem podzimu a zimy to nejspíš bude "jako loni" (jediný kůň ze stáda u Vobluďáka, který nechytil tun hnus na kůži dole na nohou, byla ta "malé béžová" kobylka a to jen proto, že na noc chodila do boxu a obden tam byla večer majitelka a před cestou do boxu jí ty nohy umyla a ostříkala hadicí)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to nevíš, čím jsem jela nahoru... západní svahy jedno obrovské spáleniště... známý resort lehnul popelem, ostatní tábořiště atd., všechno fuč.... azuro mě taky příjemně překvapilo.. .přijela jsem domů do šedě a už zase kašlu a dusím se.... sucho je tu taky - protože prý ani v horách nepršelo (běžné tam bývají odpolední bouřky, letos prý nic) - takže voda v řekách a potocích a vodopádech je - ale jinak je sucho).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Moc pěkně to v Leavittu vypadá, azuro... (tady prší, prší, prší... vytrvale už třetí noc/den za sebou - někteří tahají po každém dešti z domu/zahrady/garáže tuny bláta - a ne, nemají na blízkém poli alespoň po okraji projeto hlubokou radlicí a rozoraný okraj, naopak celé mírně svažité pole je sklizené, holé a rovné jako deska...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska mi majitel řekl, že nemá žádného koně (všichni byli pryč), ale že jestli chci, tak mi půjčí novou kobylu, kterou od někoho dostal... že prej je hodná... (majitele poslouchají na slovo všichni koně i lidi, takže to mě příliš neuklidnilo :-))... ale kobča dobrá - sice byla celou vyjížďku trochu nervózní (s cizí ženskou, s cizíma koněma, cizíma lidma), navíc nás na vyjížďku vzala babice, která tam jezdila zamlada a brala to prostě terénem, kam jí oči vedly... takže jsme se i museli vracet, když nám koně začali zapadat do bažiny a tak.
    Ale asi to bylo užitečný, asi desetkrá jsme brodili řeku (meandruje loukou), a při prvních dvou brodech byla Sunny taková nejsitá a hlásila, že přeci jen by raději nešla, ale pak už chodila docela dobře... i místo, kde jí byla voda po břicho (jsem si nabrala do bot) zvládla... zjevně nemá fyzičku, po dvou hoďkách chůze na louce byla zjevně unavená... jako jo, byla v tom ta řeka a několik prodírání se houštinama (to ani okem nemrkla a ani mě neorvala o strom) a ta bažinka, ale bylo to více méně po rovince... Sunny jsem jí pojmenovala já, protože je oranžová a kulatá :-))

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak já jsem se v sobotu odpoledne sebrala a zajela jsem se podívat za Nedouškem (300km)... ten na mě prděl, prej má svoje kámoše

GIO
    GIO --- ---
    MIST: no popravde by mi bylo divne, kdyby zpusobne vypasaly a nic neprovedly, zrovna kozy.)
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: No jo, řeší... sice relativně pozdě, ale řeší... Naneštěstí to zduřelé už možná zůstane (dle vetky velká šance, že to tam zvazivovalo, když se to objevilo poprvé někdy v květnu) a ty "kapsy" na břiše možná také (akorát se to bude muset hlídat, zda se to nestalo opět aktivní)... Řezat do postaršího koně se nikomu nechce, pokud by to nebylo akutní...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Jenze pes s tim stejne hovno zmuze :( musi majitel. Jediny co by slo udat to na kvs pokud se to opravdu nijak neresi :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja uz jsem ti k tomu svoje rekla, ale na to se neda mlcet. Na to, ze se mu to tahne pres mesic a vsichni, krome tebe, nemajitele, na to mrdaji... Slusny :/
    PES
    PES --- ---
    Koníček má stále oteklé a ještě citlivou oblast směrem po břiše (červeně vyznačeno) :-/ Je to nějaké nezdolné :-(
    MIST
    MIST --- ---
    GIO: zanechaly skodu......krom travy spasly i palmy, zlomily merunku, jenze to bylo pod kopcem a to uz zalevajici sousedi nevideli, ti byli jen ucarovani pohledem na stale posekany travnik.
    GIO
    GIO --- ---
    MIST: nezanechavaly-li skodu i na jine zeleni, pak je to skvela sekacka, treba Andula od judity umi dokonaly green, jak na golfaku, ale neni to koza, je to A1/1.))
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: je fakt, ze vlastni zkusenost taky rika, ze samec je nejaky pristupnejsi vychove, samica spis toleruje, ze se ji snazime neco vmacknout do hlavy, ale ocivine to ma podstatne vic na salamu)
    PES
    PES --- ---
    MIST: Zjevně skvěle vychované... přišly, upravily, odešly...
    MIST
    MIST --- ---
    GIO:nestesti ciziho vzdycky tak potesi :D.....vlastne jsem si vzpomnela, jak jsme jednou byli v Evrope a chodili mi sem zalevat kytky sousedi.
    A nemohli prijit na to, co to mame za uzasny travnik, protoze jsme 6 nedel pryc a porad mame posekano. Az jedno odpoledne prisli a na travniku, jedina zelena oaza siroko daleko, bylo stado asi 50 koz. Vzdycky se prisly napast a pak sly domu, sekaly to poctive.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam