• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Asi neco dostaval, ale jak dopadl je videt. Teda, ted uz ne, ted uz zebra zmizela.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no tak já jsem předpokládala, že seno tam měl.... a že zhubnul proto, že mu chybělo něco trochu extra...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak nejak si s kamaradem myslime, ze se to stane :( Ja jsem rada, ze mam seno na zimu zajisteny, i kdyz drahy je absurdne. Ale lepsi jistota, nez konokostra.
    PES
    PES --- ---
    No to bude "strašná legrace", pokud se víc plošně neurodí ani příští rok...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jadrem moc vykrmovat nejde, a seno je proste pekelne drahe no... situace je vazna
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Diky za radu. Rozhodne by mne to nenapadlo, a ocekavam dalsi tunu strasne skvele minenejch rad.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    you got what you paid for...... možná by bývalo neškodilo naklusat tam s pytlem jádra...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Byl ustajenej u znamyho, kterej byl natolik slusnej, ze si nevzal ani korunu a jeste ho jakz takz zivil ze svyho.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: A cos delala v tom mezicase s konem ze tak zhubnul? Nejaky superlevny pastviny v horni dolni se nekonaly?
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale tak u ustájení to chápu... to i já nechal během těch 20 let s koňmi různě plno času a práce, kterou jsem si nemohl nikdy vzít s sebou či nechat zaplatit. Ale nejsem prostě z generace "pronájmistů bydlení" a tak právě s tou prací na bydlení mi to přišlo už moc.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Update - ctvrty den po podavani jadra dvakrat denne a zeleny pastve a kritickym okem muzu rict, ze zebra jsou o neco min videt!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: někdy člověk jde do určitého rizika... když jsem potřebovala ze dne na den odstěhovat kozy s kůzlatama, tak jsem vzala nabídku sousedních stájí - majitelka dodala materiál na nový chlívek, já dodala "práci"... na první pohled je to fifty fifty, na druhý pohled - majitelce tam chlívek zůstane, protože "práci" si neodnesu... na třetí pohled - kozenky tam mám rok a půl, za minimální ustájení a mají tam základní péči (otevřít, nakrmit, zkontrolovat vodu a večer zavřít do chlívku, aby je něco nesežralo) a je to funkční... když ty náklady na budování chlívku a výběhu vydělím počtem měsíců co tam už jsou, tak už se to zdá OK....
    Teď stěhuju koně do jiného výběhu, a dneska mám sraz s manažerkou - chci vyřešit podložky do stání (v novém nic není), protože se mi nechce stěhovat ty z původního výběhu (navíc oba přístřešky mají nestandardní rozměr, takže původní podložky do nového pasovat nebudou ani smykem), ale protože jsem je kdysi koupila, tak chci, aby mi managorka "našla" jiné.... vím, že tím ty původní "ztratím", ale zase po těch x letech...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Zpětně to obvykle změnit nejde, ale snad to do příště bude jen lepší...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Nelituju niceho a svuj zivot bych nemenila :) A s konikem jsem porad, coz mi dela dobre. Za tyden bude zase zakulacenej! A pak hura hrebec, do pruvodu a na paradu! A na mazleni a za konikama.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Záleží na tom jak se to "rentuje", ale když to vidíš takto, tak asi ano...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ne, nebyla. Byla bych ve skarpe, bez kone, kteryho bych si nemohla dovolit, protoze si nemuzu dovolit platit ustajeni a najem. Nikdy jsem nemohla. To, ze jsem za tri roky vyhodila 100k za bydleni mi prijde ok.
    PES
    PES --- ---
    No bez papíru by sice nedal, ale neprotekla bys těch zmíněných 100k v materiálech a práci (+ ten čas) a nejspíš bys byla jinde, stabilněji a se slušnou perspektivou... No ale to je jako když se malé dítě musí spálit o ta kamna, že? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ani ne, jak rikam, tak nejak to bylo ve hre, uz kdyz jsem do toho sla. Kdybych na zacatku chtela papir, tak to zmrdecek vubec neda, protoze by vedel, ze mne pak na tom nemuze zdimat.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Njn, tvrdá cesta k poučení a naučení se, jak je třeba být paranoidní a čím vším se jistit...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Obcas ani ten papir nen smerodatnej.

Prisel typek a rekl "hej, mam letni pastvinu, je tam maringotka muzes tam bejt v lete"
    "kdyz ji zrekostruuju, muzu tam bejt dlouhodobe?"
    "jasne"
    A tak Nyemi prichazi o sto tisic na praci a materialech, zatimco typek bere dotace na prostor, co jsem mu obhospodarila a pak chce jeste dost hustej najem (zatimco on sam plati za prostor tu castku, co ode mne pozaduje za mesic, za rok).
    No, v zaveru jsem se musela odstehovat. Vtipny je, ze prede mnou tam byla ctrnact let neobhospodarena dira a ted se to zase stane, protoze typek chtel dojit, ale tezko najdou lepsiho spravce (hejla) co by tam do diry v lese sypal svuj cas a prachy a jeste solil.

Nebudu lhat, uz kdyz jsem do toho sla, tusila jsem to, nicmene kdybych v zivote nic nezkusila, tak bych mohla nedelat nic. Dalo mi to nejkrasnejsi roky se Sol a uvedomeni, ze kdz dokazu z hoven postavit jeden barak, zvladnu to i s dalsim (coz se ted deje).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jsme zvedavi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam