• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To mne vždy udivovalo, že ty "šeky" přežily celou tu dobu vlastně zadarmo, když už jen s tím přesunem, digitalizací (přeposíláním do inkasního centra - tuším, že jsem někde četl, že to banky nedělají samy, ale jsou na to specializované zpracovatelské firmy) a zaúčtování...
    Platí se ta režie z čeho? Z jiných poplatků bance?

Pochopitelně tu stejnou "chybu" už v modernějším provedení (platební karty) neudělali a tam si svoje uloupne jak VISA/MC, tak zainteresované banky (minimálně ty dvě - plátce a příjemce)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no to bych prostě dotyčnému řekla, ať ten šek zruší a vypíše mi novej.... je to pakárna, no....
    Vzhledem k tomu, že ho Brownie sežral okamžitě a kompletně, tak ani nemusím jednat s bankou, aby ho zrušili, jako kdybych ho třeba ztratila :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: už se na ně nejede v krámech a podobně - ale třeba takhle na placení ustájení jsou zlatý... pže se to tam hází jen do krabice ve stodole - dávat tam peníze by bylo riziko (a různé mrzutosti, kdo tam kolik doopravdy dal), takhle máme od toho všichni doklad (mě banka pošle obrázek šeku, který proplatili) a je tam jasně daný kdo komu co a kdy.
    A narozdíl od kreditek nebo převodů a paypallů je to "zadarmo" - banka si nic nikde nestrhává a nepřipočítává... prostě "čisté" peníze....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: v ju es ej se porad jede na tyhlety seky, ja to vzdycky akorat videla ve filmu :)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale pozitivní je, že o byl šek co jsi jím platila a ne šek, kterým by jsi měla inkasovat :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: V seriálu *M*A*S*H* to je to zápletka na jeden celý díl (MASH S10E21 - That Darn Kid), kde koza sežere armádní výplatní peníze...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak jsem dneska byla ve stájích u kozenek, vyklidila jsem jim, a protože je jednatřicátého, tak jsem vypsala šek za ustájení na příští měsíc, zavolala jsem kozenky, že půjdeme šek odnést do schránky majitelce - načež hňupík Brownie se přiřítil, šek mi vyrval a během vteřiny pohltil..... Nestihla jsem ani zařvat...
    Já myslela, že tyhle věci se stávají jen ve filmu
    PES
    PES --- ---
    Otázkou je, zda by v zimě, kdy je pravděpodobnost zatažených a pošmourných dní vyšší, ta tma do skoro 9h ráno nějak významně vadila. Stejně většina lidí i do těch "standardních" 8h zaleze ve všední dny do práce a pak stejně dřív než v těch "standardních" 16h z práce moc nevyleze, takže světelný den stráví v práci a z/do práce + cokoliv ostatního zůstává na tu "tmavou" část dne (resp. ty 2/3 dne, kdy je vlastně NOC !)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Při zrušení bych preferoval též ten letní, jinak zachovat střídání...

Přeci jen nechat "standardní" čas znamená východ Slunce kolem letního slunovratu (= před začátkem prázdnin) už kolem 3:51 ráno (pro Prahu, v rámci ČR je rozptyl pro různá místa kolem 20 minut) a západ Slunce již kolem 20:14 večer.

Jistě, trvale letní to má zase naopak v zimě, kdy Slunce vychází Nového roku standardně v 8:00 a bylo by "letních" 9:00 při západu Slunce kolem 16:00 (tohle díky vlivu součtu rotace a oběhu Země kolem Slunce je nejhorší v půli prosince :-)) by bylo "letních" 17:00...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ty hejtere :P Ja bych brala pord ten letni.
    PES
    PES --- ---
    Noc byla virtuálně o hodinu delší :-) I když tyhle "legrácky" €U možná příští rok zatrhne (resp. přesněji přestane se do toho částečně srát a státy si budou moci - milostivě - rozhodnout z variant #1 stále standardní (nesprávně zimní) čas, #2 stále letní čas a #3 zachovat střídání... i když aby toho sraní zase neubylo tolik, tak je "milostivě" povolena bude jedna změna z tohoto výběru na konci příštího léta a pak to v takovém stavu "zamrzne" - tedy pokud ta "iniciativa" v €U projde + jako obvykle "co se bude více hodit Německu" a tím pádem se to z Říše nejspíš přenese i na jeho ekonomické vazaly...)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tyjo, de factko devet hodin a nikdo si se mnou nepovida :(
    Ale zase se cejtim krasne vyspinkana.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Celkem klika na dobře krmitelného koně, že to jde tak rychle...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dukaz misto slibu. Ale je z jinyho uhle a tak. Jeste trochu videt jsou, ale je to mnohem lepsi.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: bohužel nemám něco, kde by se dala "zavřít mezi koně" - ale zkusím to trenérce nadhodit, jestli by něco nevymyslela... ale myslím, že tam bude spousta věcí... Ona třeba klapala zubama na jednu naší velmi starou kobylu, vedle který chvilku byli - na takhle hříběcí chování mi přijde docela stará.
    Plus to má pomotaný s lidma - nesnáší hlazení a doteky - to naprosto šílí, kouše, kope - přitom "pracovní" doteky (nandavání ohlávky - ale klidně i to, že když jí potřebuju "odšoupnout", tak se o ní opřu ramenem, že jí sahám na hrudník, když potřebuju aby couvla - na to reaguje v klidu a "po koňsku").
    Je strašně chytrá, třeba když jsem odváděla Cream, tak ona začala čumákem šťouchat do svého vodítka, které viselo na hrazení. Dělala to v různých místech - zjevně má spojený "když chci ven, potřebuju vodítko".

Ale chybí jí imho "koňské vychování" - ona se chová jako pes, snaží se chovat jako člověk (u všeho asistuje a zkouší to dělat), přitom se bojí hlazení a dotyků.... moje teorie je, že přišla příliš brzy o mámu a že byla s lidma, kteří o koních nic nevěděli (nenechá se hladit a dotýkat, čistit, zvedat nohy - přitom "nové" věci - ohlávku, protimuší masku si nasazovat nechá, nechá si přes sebe přehodit deku atd. zvládá naprosto beze strachu).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: a nesel by ji po dobu odchodu kolegyne tam dat nejaky spolecnik na chvili? nebo ji zavrit nekam mezi kone?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no to právě nevím.... :-(
    Dneska to bylo v pohodě, ale vzala jsem je najednou, a pak jsem odvedla z round pen jen tu bázlivou - to jí nevadilo, být sama bez kámošky s člověkem - jí vadí, když jí člověk odvede kámošku... psala jsem trenérce, tak slibovala, že s tím začne něco dělat... no nevím, no... já na to nemám ani pravomoce, ani čas a prostor...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: pises ze ruzne zasakakujete, nevodil ji nekdo jiny, kdo treba mohl kobylu necitlive odvest moc daleko na moc dlouho a ona je ted z toho vystresovana? nebot ak neco
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LIENEN: jj souhlas. postupne oddelovani, pozitivni motivace a zabaveni oddeleneho kone nejakou formou prace ze zeme, kdy posilujes sebeduveru toho kone, to, ze neco udela dobre a je za to prijemne odmenen (v jejim pripade treba navratem ke kamosce)
    PES
    PES --- ---
    Kdyby to někoho zajímalo, tak jizva po operaci andalušanky. Nakonec to provedli laparoskopicky laserem vyřízli (to má tu výhodu, že laser rovnou kauterizuje cévy, takže to nekrvácí) a až věděli přesný rozměr vyříznutého vaječníku s nádorem, tak teprve udělali co nejmenší řez pro vytažení ven...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam