• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LIENEN: jj souhlas. postupne oddelovani, pozitivni motivace a zabaveni oddeleneho kone nejakou formou prace ze zeme, kdy posilujes sebeduveru toho kone, to, ze neco udela dobre a je za to prijemne odmenen (v jejim pripade treba navratem ke kamosce)
    PES
    PES --- ---
    Kdyby to někoho zajímalo, tak jizva po operaci andalušanky. Nakonec to provedli laparoskopicky laserem vyřízli (to má tu výhodu, že laser rovnou kauterizuje cévy, takže to nekrvácí) a až věděli přesný rozměr vyříznutého vaječníku s nádorem, tak teprve udělali co nejmenší řez pro vytažení ven...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: já vím, že nezlobí - že se fakt bála....
    Minulý týden to fungovalo docela dobře (když jsem jí vedla domů, tak jakmile jsem jí měla na vodítku a směřovala k domovu, tak byla v pohodě a naopak se zastavovala u sena a podobně) - takže mi přijde, že včera to bylo mnohem horší... bohužel trenérka je v čoudu - to že ona týden je a týden není, a ten týden, co není, tak různě zaskakujeme, není ideální...
    Budu muset dneska dát zpátečku a začít zase od jejich paddocku....
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    CAROLIAN: Pro začátek je dobrý si uvědomit, že ten kůň nezlobí, ale strašně se bojí. I těch 50 metrů odloučení pro ní znamená ohrožení a strach o život. Zažila jsem jednoho takového koně, byl z dvojčat a celoživotně si vytvářel velmi silná pouta s vhodnými kamarády.

Postup je jednoduchý, ale zdlouhavý. Odděluj je jen na takovou vzdálenost aby byla v pohodě. Najdi tu hranici kde to už začíná být moc a postupně, krok za krokem jí zvětšuj. Plus je potřeba toho koně přesvědčit, že může důvěřovat i lidem a najít jistotu v nich. Je to běh na dlouhou trať a chce to člověka se sebejistotou a zároveň empatii.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    koňský problém.... jestli máte někdo nějaký nápad, tak sem s ním... cca v červenci přišly do stájí dvě kobyly. 2,5 roku, "útulkářky" (nevím jak se česky říká centrům pro zachráněné koně) - o jejich minulosti toho nikdo moc neví. Ofiko pořád patří "útulku", trenérka je má připravit k adopci / prodeji.

Dvakrát týdně se o ně starám, trochu jim poklidím atd... Měly by chodit ven, alespoň na chvilku. Cream (palomino) má asi nějaký zdravotní problém, opakované průjmy, teď má cosi s jakousi šlachou na přední, takže má zákaz běhat, měla by být ale každý den voděná na procházku. Vcelku OK kůň, občas šmejdí po dobrotkách, dneska jsem jí učila na vodítku základy - zastavit, otočit atd... plus uhnout, když potřebuju (např. od vrátek, když potřebuju projít s druhou kobčou).

Problém je s Crimson, ryzkou... Je šíleně upnutá na Cream, jak je oddělím, tak vyvádí, běhá, hrabe, řehtá... dneska jsem je obě měla na kruhovce (jen tak, se poflakovat), pak jsem vzala Cream vedle na jízdárnu, abychom odchodily, co je potřeba - jízdárna a kruhovka mají mezi sebou cca metr mezeru - a Crimson děsně vyváděla (ačkoliv před tím, když jsem vodila Cream kolem kruhovky, tak nevyváděla tolik).
    Pak jsem odvedla Cream do jejich paddocku (na který je vidět z kruhovky) a šla jsem pro Crimson - a ta celou cestu (50 metrů?) děsně vyváděla, škubala se, běhala, vzpínala, prostě jak magor (přitom opět - před tím se klidně courala po cestě domů, uždibovala seno vytroušené na cestě).

Prostě mi Crimson přijde docela magor, když nemůže být ani chvilku v místě, kde nemá Cream na dosah - že šílela i z toho, že jsou metr od sebe (za dvojitým hrazením). Že se pak chtěla řítit domů a nedbala ani na to seno. K nám přišla s nálepkou agresivního koně - kousala, kopala. Natahovala hlavu k lidem jakoby na pohlazení, a když na ní člověk sáhnul, tak rafla. To přestala dělat, přestala zatlačovat lidi do kouta zadkem a dneska byť vyváděla, tak vše "mimo" mě - nic nebylo mířené na mě, ale ani mi třeba nešlápla na nohu, nestrčila do mě, nic... a když byla doma, tak se nechala pohladit atd.... ale ta její závislost na kámošce mi přijde ujetá. Taky jsem jí viděla cvakat zubama na starší kobylu - to jsem myslela, že dělají hlavně hříboši, že už by na tohle měla být docela stará... prostě "něco" s ní není v pořádku... Cream je prostě jen netrénovaný kůň, ale Crimson má problém....

Takže - jak byste "odvykaly" koně od přílišné závislosti - jestli bude takhle vyvádět, tak vlastně nikdy nebude moc mít "svůj" trénink a když nebude nijak trénovaná a bude takhle blbnout, tak skončí v salámu. Přitom je inteligentní, učenlivá - ale někde se něco nepovedlo....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak pri chuti je, pohyb ma, je to chladas, tak mu verim :) Zejtra poridim dukazni foto!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak hlavně že to jde takhle snadno dohnat...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Asi neco dostaval, ale jak dopadl je videt. Teda, ted uz ne, ted uz zebra zmizela.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no tak já jsem předpokládala, že seno tam měl.... a že zhubnul proto, že mu chybělo něco trochu extra...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak nejak si s kamaradem myslime, ze se to stane :( Ja jsem rada, ze mam seno na zimu zajisteny, i kdyz drahy je absurdne. Ale lepsi jistota, nez konokostra.
    PES
    PES --- ---
    No to bude "strašná legrace", pokud se víc plošně neurodí ani příští rok...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jadrem moc vykrmovat nejde, a seno je proste pekelne drahe no... situace je vazna
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Diky za radu. Rozhodne by mne to nenapadlo, a ocekavam dalsi tunu strasne skvele minenejch rad.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    you got what you paid for...... možná by bývalo neškodilo naklusat tam s pytlem jádra...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Byl ustajenej u znamyho, kterej byl natolik slusnej, ze si nevzal ani korunu a jeste ho jakz takz zivil ze svyho.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: A cos delala v tom mezicase s konem ze tak zhubnul? Nejaky superlevny pastviny v horni dolni se nekonaly?
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale tak u ustájení to chápu... to i já nechal během těch 20 let s koňmi různě plno času a práce, kterou jsem si nemohl nikdy vzít s sebou či nechat zaplatit. Ale nejsem prostě z generace "pronájmistů bydlení" a tak právě s tou prací na bydlení mi to přišlo už moc.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Update - ctvrty den po podavani jadra dvakrat denne a zeleny pastve a kritickym okem muzu rict, ze zebra jsou o neco min videt!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: někdy člověk jde do určitého rizika... když jsem potřebovala ze dne na den odstěhovat kozy s kůzlatama, tak jsem vzala nabídku sousedních stájí - majitelka dodala materiál na nový chlívek, já dodala "práci"... na první pohled je to fifty fifty, na druhý pohled - majitelce tam chlívek zůstane, protože "práci" si neodnesu... na třetí pohled - kozenky tam mám rok a půl, za minimální ustájení a mají tam základní péči (otevřít, nakrmit, zkontrolovat vodu a večer zavřít do chlívku, aby je něco nesežralo) a je to funkční... když ty náklady na budování chlívku a výběhu vydělím počtem měsíců co tam už jsou, tak už se to zdá OK....
    Teď stěhuju koně do jiného výběhu, a dneska mám sraz s manažerkou - chci vyřešit podložky do stání (v novém nic není), protože se mi nechce stěhovat ty z původního výběhu (navíc oba přístřešky mají nestandardní rozměr, takže původní podložky do nového pasovat nebudou ani smykem), ale protože jsem je kdysi koupila, tak chci, aby mi managorka "našla" jiné.... vím, že tím ty původní "ztratím", ale zase po těch x letech...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Zpětně to obvykle změnit nejde, ale snad to do příště bude jen lepší...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam