koňský problém.... jestli máte někdo nějaký nápad, tak sem s ním... cca v červenci přišly do stájí dvě kobyly. 2,5 roku, "útulkářky" (nevím jak se česky říká centrům pro zachráněné koně) - o jejich minulosti toho nikdo moc neví. Ofiko pořád patří "útulku", trenérka je má připravit k adopci / prodeji.
Dvakrát týdně se o ně starám, trochu jim poklidím atd... Měly by chodit ven, alespoň na chvilku. Cream (palomino) má asi nějaký zdravotní problém, opakované průjmy, teď má cosi s jakousi šlachou na přední, takže má zákaz běhat, měla by být ale každý den voděná na procházku. Vcelku OK kůň, občas šmejdí po dobrotkách, dneska jsem jí učila na vodítku základy - zastavit, otočit atd... plus uhnout, když potřebuju (např. od vrátek, když potřebuju projít s druhou kobčou).
Problém je s Crimson, ryzkou... Je šíleně upnutá na Cream, jak je oddělím, tak vyvádí, běhá, hrabe, řehtá... dneska jsem je obě měla na kruhovce (jen tak, se poflakovat), pak jsem vzala Cream vedle na jízdárnu, abychom odchodily, co je potřeba - jízdárna a kruhovka mají mezi sebou cca metr mezeru - a Crimson děsně vyváděla (ačkoliv před tím, když jsem vodila Cream kolem kruhovky, tak nevyváděla tolik).
Pak jsem odvedla Cream do jejich paddocku (na který je vidět z kruhovky) a šla jsem pro Crimson - a ta celou cestu (50 metrů?) děsně vyváděla, škubala se, běhala, vzpínala, prostě jak magor (přitom opět - před tím se klidně courala po cestě domů, uždibovala seno vytroušené na cestě).
Prostě mi Crimson přijde docela magor, když nemůže být ani chvilku v místě, kde nemá Cream na dosah - že šílela i z toho, že jsou metr od sebe (za dvojitým hrazením). Že se pak chtěla řítit domů a nedbala ani na to seno. K nám přišla s nálepkou agresivního koně - kousala, kopala. Natahovala hlavu k lidem jakoby na pohlazení, a když na ní člověk sáhnul, tak rafla. To přestala dělat, přestala zatlačovat lidi do kouta zadkem a dneska byť vyváděla, tak vše "mimo" mě - nic nebylo mířené na mě, ale ani mi třeba nešlápla na nohu, nestrčila do mě, nic... a když byla doma, tak se nechala pohladit atd.... ale ta její závislost na kámošce mi přijde ujetá. Taky jsem jí viděla cvakat zubama na starší kobylu - to jsem myslela, že dělají hlavně hříboši, že už by na tohle měla být docela stará... prostě "něco" s ní není v pořádku... Cream je prostě jen netrénovaný kůň, ale Crimson má problém....
Takže - jak byste "odvykaly" koně od přílišné závislosti - jestli bude takhle vyvádět, tak vlastně nikdy nebude moc mít "svůj" trénink a když nebude nijak trénovaná a bude takhle blbnout, tak skončí v salámu. Přitom je inteligentní, učenlivá - ale někde se něco nepovedlo....