• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no tak kdyz mas kovare za rohem, je to asi mozne, ale ten nas jezdi pomerne z daleka. jako tahle kobyla ma fakt slozite nohy a hlavne uz se na ni nejezdi, tak to neni takovy problem, ze par dnu chodi jen po trave.Otlaky neresim, ty se nedelaji. ono kdyby to byl kun v pracovni zatezi, tak ho taky strouha jinak, nez starou babu, u ktere je hlavni cil, aby ji ty nohy dlouhodobe nebolely. nicmene, ten shampooin kovar to treba nemusel odhadnout, ale je dobry se s tim o tom pobavit, dat mu zpetnou vazbu, treba aby tohohle kone priste tolik nebral.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Není v takovém případě lepší a citlivější "rovnat" pomaleji při častějších korekturách než to fiknout naráz víc (a pak třeba řešit otlaky a kulhání)?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: treba pro to mel terapeuticky duvod, mluvila jsi s nim o tom? me taky obcas kobyla po strouhani na kaminkach zakulha, ale ma strasne krive predky a holt je to treba vic vzit po stranach aby se to kompenzovalo... tak jestli nedelal nejaky vetsi zasah tentokrat
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    to je dobrej masakr :(

mě teď naštval kovářskej, měla jsem za to jak je supr a odřezal mi u kobyly patky dement, prakticky nemohla šlápnout na kamínek, konečně to začíná být ok
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: De-facto vyhozený materiál, minimálně ten štěrk bez podložení (oddělení od hlíny) a zhutnění... A to "pracovní nasazení" zjevně nebylo moc naplánované a hlavně na to zjevně nebylo poskytnuto dost času (jistě, na podzim, bláto/déšť mnohem pravděpodobnější než v létě, kdy by se to dalo bezproblémově uzavřít dokud by nebyla podlaha hotová celá)...

Prostě zopakuji - příklad jak se to dělat NEMÁ. Více se k tomu říct nedá :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no hlavně mi to příjde šílené mrhání materiálem a pracovním nasazením, na něco, co je HORŠÍ (pro koně) než to bylo "neopravené"...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To se ani nedá komentovat... prostě odstrašující příklad jak se to dělat NEMÁ.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    autora nápadu bych po tomto povrchu honila bosého bičíkem....
    PES
    PES --- ---
    Jen jeden smutný příklad jak se to nemá dělat :-/ aneb práce nenaplánovaná a práce kvapná je málo platná a spíš uškodí než pomůže.
    V tomto případě na holou zem bez podložení geotextílií (tedy postupně se propadající se do té hlíny) je nasypaný a nezhutněný štěrk bez upraveného povrchu či podlahy prostě nevyčistitelný, koním na tom stojícím se vtlačují do kopyt štěrko-sračky a i kdyby se na to ještě nějaká podlaha položila, tak bez odebrání a vyprání toho podělaného štěrku to pod ní bude úžasná živná půda pro všemožné hniloby apod.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska jsem konickovi byla privezt domecek, ktery jsem dostala od znameho za odvoz. A musela jsem si ho teda rozebrat. A jeste mne ceka ho slozit. Kone mi tam vydatne asistovali, a ja uz planuju, jak mu z toho udelam haciendu s verandou :D

NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Vychovavat jako deti, pripravovat je na to, ze budou chvile, kdy se budou muset zachovat podle svyho usudku.. mno. Prijde mi to podobne futile, jako u tech deti :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: někdy se to semele tak rychle, že člověk nestíhá. Jako to, že by neměli lézt do toho křoví a že to bude průšvih, mi bylo jasný - ale nestihla jsem jim v tom zabránit a pak už bylo pozdě... Oni mají mnohem rychlejší reakce než lidi... A na tý louce jsme byli "tisíckrát" a Nedoušek se tam vždycky pásl a zajímal se jen o trávu. Proč lezl do křoví fakt nechápu - asi machroval před Cashem :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Je mi to jasny, kazdej z nas se nekdy podesi. I ta ostrilena Sol ve svejch sedmi letech se obcas lekla. A od toho tu pak ma byt predvidavej clovek, mno :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ráda vidím, že se snadno vykrmil.....

Jinak bych ráda připoměla historku, kdy mi dva obstarší, líní, laxní, trénovaní QH valaši, kteří dobrovolně neudělají rychlejší krok odtryskali z loučky do stájí - a my tam s druhou majitelkou stály jak dvě trubky :-)).
    Vzhledem k tomu, že ve stájích nikdo nebyl (tj. žádní haranti na poníkách, žádné zajíždění mladých koní, žádné výpravy chystající se s tetičkou Máňou do lesa), tak nesplašili nikoho jinýho a můžu na to dneska vzpomínat jako na vtipnou historku (protože ti dva blbci byli zvědaví a vlezli do křoví - proč lezli do křoví nechápu, když tam byla louka - a můj odhad je, že v křoví byla srna s mladým - chodí nám rodit ke stájím a drží se tam, zřejmě vykoumala, že tam je bezpečno - která na ně vyběhla). KOně se splašili navzájem, Ned vycouval z křoví, Cash trochu skočil, Ned skočil víc, protože skočil Cash a otočil se a začal klusat k nám, Cash se bál, že tam zůstane sám a snažil se Neda předběhnout - a najednou tryskali do stájí :-))

Tím chtěl básník říct, že stát se může lecos (i když tady to bylo zjevně přiživené tím, že tam byli dva koně a eskalovalo to právě tím, že tam byli dva).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Chtela jsem napsat ze chladnokrevnik je mouchy snazte si mne az doted
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Tak kdyz sis neodpustila tu jedovatou poznamku o chladnokrevnikovi, tak ja jelikoz mam dneska prujem=v dobe stravenem na zachode cas cucet na nyx , bych spis rekla, ackoliv to co pises je to uzasnej progres, porad jeste neni v puberte, natoz po ni a to se muze jeste ledacos zmenit, protoze az tehdy ziska odvahu a vlastni usudek vcetne schopnosti se na vsechno vysrat a jit si delat neco jinyho. Z me zkusenosti zatim vsechny remonty ktery jsem potkala bez ohledu na ne/slunickovost vycviku byly milionove a zacalo se to kazit az pozdejc. Krome chladnokrevnika :D ten je mouchy snezte si mne od zacatku.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nevim, jestli to bylo na videu dost videt, ale vyzivove problemy jsou zdarne zazehnany. Nastava doba financniho krvaceni na balicich sena. Myslela jsem, ze mesicne "jen" za 3400, ale spis se zda, ze to bude 4800 JEN za seno. Docela hukot. Konicek si bude muset velmi brzo na sebe zacit vydelavat.
    A tahle fotka je z prochazky ze soboty, kdy jsme videli a zazili mnohe ukazy. Mimojine projiti ulickou mezi dvema kopajicima bagrama, projiti po schodech do superspooky tunylku pro pesi pod zeleznici, mraky civilistu a kocarku a pejsku, chuze po uzkem chodnicku po superfrekventovane silnici, vcetne nakladaku (trochu se sice u prvniho polekal, a zacal tahat za voditko, ale stacilo pohladit a zabrucet a konicek se zastavil). Ma oblibena aktivita, uklizeni hovna lopatkou do tasky uprostred vesnice (protoze chceme, aby nas vidlaci meli radi) a zaverecny supky dupky domu. Taky probehl prvni cval venku! Samozrejme, ze po mekkoucke, velke louce se mu nechtelo, ale na asfaltu ano. Apropos, zvladl cvalat velmi sporadane u kraje, zatimco kolem nas jel vlak z jedny strany a cyklista s autem ze druhe. Musim to vyzdvihnout, abych si sama uvedomila, jak je tohle super milnik, a ze to vubec neni samozrejmost, dopracovat to na takhle vyrovnany zvire.
    ...ale ja zapomnela, je to tim, ze je to chladas a ja samozrejme na nejakem cvycviku nenesu zadnou zasluhu. A stejne to byla jen nahoda :))
    Jinak myslim, ze uz bych kone oznacila za vicemene obsednuteho, sice jeste musim sem tam slezt a mumone provest, nebo mu u neceho ukazat, ze to kone nezere, ale tech pripadu ubyva. A nakonec tohle slezani, kdyz se neceho boji, budu delat vzdycky a kdykoliv to kun bude potrebovat, at bude sebeobsedlejsi nebo starsi.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ustupovani do strany, tadaaa. Tohle je prosim pekne druha lekce, mela asi pet minut. Minula pred par dnama mela minuty tri, vicemene jsme prestali ve chvili kdy to udelal a zopakoval. Jako uz jsem zkusenejsi a tak, nicmene bych rada rekla, ze Sol to na tuhle uroven trvalo dva tydny. Hrebec je proste Maybach!

Chozeni do strany
    http://www.youtube.com/watch?v=sZDQ1BCMgwM
    MIST
    MIST --- ---
    PES: hmmm, to je to same, na co ja jsem ted narazila s oleandrem. Pres leto kone byli jinde, tak jsem kolem plotu nasadila oleandr, aby to udelalo zivy plot a lidi tam kone nekrmili. Chyba :(
    No tak uz nebudeme mit kone, ale osly a muly, ti to nezerou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam