• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nevim, jestli to bylo na videu dost videt, ale vyzivove problemy jsou zdarne zazehnany. Nastava doba financniho krvaceni na balicich sena. Myslela jsem, ze mesicne "jen" za 3400, ale spis se zda, ze to bude 4800 JEN za seno. Docela hukot. Konicek si bude muset velmi brzo na sebe zacit vydelavat.
    A tahle fotka je z prochazky ze soboty, kdy jsme videli a zazili mnohe ukazy. Mimojine projiti ulickou mezi dvema kopajicima bagrama, projiti po schodech do superspooky tunylku pro pesi pod zeleznici, mraky civilistu a kocarku a pejsku, chuze po uzkem chodnicku po superfrekventovane silnici, vcetne nakladaku (trochu se sice u prvniho polekal, a zacal tahat za voditko, ale stacilo pohladit a zabrucet a konicek se zastavil). Ma oblibena aktivita, uklizeni hovna lopatkou do tasky uprostred vesnice (protoze chceme, aby nas vidlaci meli radi) a zaverecny supky dupky domu. Taky probehl prvni cval venku! Samozrejme, ze po mekkoucke, velke louce se mu nechtelo, ale na asfaltu ano. Apropos, zvladl cvalat velmi sporadane u kraje, zatimco kolem nas jel vlak z jedny strany a cyklista s autem ze druhe. Musim to vyzdvihnout, abych si sama uvedomila, jak je tohle super milnik, a ze to vubec neni samozrejmost, dopracovat to na takhle vyrovnany zvire.
    ...ale ja zapomnela, je to tim, ze je to chladas a ja samozrejme na nejakem cvycviku nenesu zadnou zasluhu. A stejne to byla jen nahoda :))
    Jinak myslim, ze uz bych kone oznacila za vicemene obsednuteho, sice jeste musim sem tam slezt a mumone provest, nebo mu u neceho ukazat, ze to kone nezere, ale tech pripadu ubyva. A nakonec tohle slezani, kdyz se neceho boji, budu delat vzdycky a kdykoliv to kun bude potrebovat, at bude sebeobsedlejsi nebo starsi.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ustupovani do strany, tadaaa. Tohle je prosim pekne druha lekce, mela asi pet minut. Minula pred par dnama mela minuty tri, vicemene jsme prestali ve chvili kdy to udelal a zopakoval. Jako uz jsem zkusenejsi a tak, nicmene bych rada rekla, ze Sol to na tuhle uroven trvalo dva tydny. Hrebec je proste Maybach!

Chozeni do strany
    http://www.youtube.com/watch?v=sZDQ1BCMgwM
    MIST
    MIST --- ---
    PES: hmmm, to je to same, na co ja jsem ted narazila s oleandrem. Pres leto kone byli jinde, tak jsem kolem plotu nasadila oleandr, aby to udelalo zivy plot a lidi tam kone nekrmili. Chyba :(
    No tak uz nebudeme mit kone, ale osly a muly, ti to nezerou.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja mam radost, ze se pomalu propracovavam ke kyzenemu cili spolehliveho kone na show. Dnes dalsi krok kupredu - dokazali jsme se projit v noci, za tmy (prestoze obcas musim slizt a pomoct mu, kdyz prechazime ze svetla do uplny tmy).
    Zvladame pekne v kllidu klusat i vedle jedouciho vlaku, aut a psu. V obci dnes byl lampionovej pruvod, takze jsem to hecla a sla kone trochu osmelit do davu. Deti. S lampionkama. Ve skutecnosti nejvetsi test prisel jeste pred samotnym davem, protoze tam byl dalsi kun. A prestoze jsme od sebe byli bezpecne 30 metru, Normen ho videl, zarehtal na nej, ale nejancil, jako to delaval driv. To byl asi nejvetsi highlight cele akce, hlavne pro mne (ne fakt, driv jsem ho musela uklidnovat i pet az deset minut, protoze mel uplnej hysterak, sice se nevyskubl, ale super to nebylo). Lampionky ho pak zajimaly nez zjistil, ze nejdou sezrat. Trochu nervozni byl, kdyz se deti zezacatku hemzily, ale kdyz to zacalo vypadat jen trochu neprijemne, tak jsem deti odehnala, dala koni prostor, utesila ho a on pak mel zase dost odvahy nechat ty maly bestie se po sobe sapat.
    Pak se dav uz rozptylil, zbylo tam jen padesat lidi, z toho pulka deti, co si hralo na honenou a rvaly u toho, takze nejlepsi prostredi pro vozeni konechtivejch holcicek. Tak deset jsme jich povozili, pak uz mu to bylo dlouhy, tak se mi jal vyvalet se i se sedlem. Smutne jsem to sedlo sledovala, nicmene kdyz ho pri valeni nerozlehla Sol, tak lehouckej hrebecek to nezvlad taky. A lidi se aspon meli cemu smat.
    No a pak jsme to zabalili, a doklusali domu. Kde jsem ted na poslednich 300m tmou lesejckem musela slizt a provyst ho, protoze se bal tmy. Jo a celou cestu jsme sli po silnici, tak jsem byla zodpovedna a voodrazkovana.

PES
    PES --- ---
    A už je tu podzim :-/
    Javor už zabil desítky koní. Polykají plody stromu, které obsahují smrtící látku | Domácí mazlíčci | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ru-umiraji-plody-stromu-obsahuji-smrtici-latku.A181109_165549_ln_domov_ele
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak hlásím vývoj u závislé kobyly - nevadí jí, když odvádíme jí pryč - vadí jí, když odvádíme kolegyni... takže dneska byla sama na velké jízdárně (kolegyně nesmí, pže má cosi s nohou, tak aby moc nelítala, tak je jen na kruhovce), pak jsem jí odvedla zpět do paddocku, to taky v pohodě - a pak jsem kolegyni provedla po stájích (má deset minut chodit na vodítku) - tak to Crimson teda z paddocku volala - ale měla hlavu přes plot, aby viděla, nelítala a nezoufala si - a když nás uviděla, tak zase zalezla a šla honem zfurtrovat nějaké seno (pže Cream jí od jídla vyhání).... tak třeba to takhle trochu zlepšíme...

No a druhou vypečenou historku mám s Cupcake - QH provozák, jí se pracovní zařazení moc nelíbí, imho je to kůň z ranče, který by potřeboval skutečnou práci, krávy a tak, ne chození dokolečka na jízdárně - já jí občas beru ven na procházky nebo jí nechám se proběhnout a poválet... no a včera jsem s ní vešla na jízdárnu, zavřela jsem vrátka a rovnou jí sundala ohlávku - a ona se svalila hned na místě (strašně ráda se válí) a jak se převalila, tak se jí dostaly zadní nohy do hrazení.... tak to jsem se teda opotila až na prdeli... naštěstí není panikář, a dostala se z toho sama... tak jsem jí dneska vzala znovu, trochu krokovat a znovu osahat nohy, jeslti není někde něco oteklého nebo tak - a pustila jsem jí válet až v prostředku jízdárny.... uf...
    Přitom by člověk řekl, že ve čtrnácti letech už nebude blbá, aby se válela u plotu.... ale asi jí to není často přáno, tak se snaží využít každou chvilku, no....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tohle je poloha "paseme se". Ja u toho vetsinou tupu do mobilu. A kdyz se rozejde, tak si zase sednu zpusobne.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A kterým směrem vlastně jezdíš? Takto to jeden z Vás má vždy "pozpátku" :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prakticky od pondelka, kdy bylo hezky pocasi, jsem se porad snazila udelat si cas a jit se s mumonem projit, ale proste porad mi do toho neco lezlo. Az dnes konecne jsem se dockala!
    A je to poprve, co muzu mluvit o vyjizdce, vlastne takova prvni vyjizdka v zivote, protoze jsme se prehoupli pres zlaty meznik "vice casu na koni, nez po svych". Nejdriv se pasl u silnice, tak to jsem tapkala sama, ale pak uz jsem nasedla a zvladli jsme: vlak ze vzdalenosti 3m, bagr (jeden nakladajici, to jsem byla jeste na zemi; jeden stojici, ale nastartovany - to jsem musela slizt a ukazat mu ho; a jeden kopajici do zeme a ten uz zvladl uplne sam a ja se mohla jen vezt) x3, tatra mijejici nas na silnici (jedna mezi bgrama, jedna v prostoru) x3, cyklisty a auta a psy a deti a detske tatry+trakturky nepocitam, bylo jich pomerne hodne. Prekvapive takova ta detska plastova tatra dela jedouci po chodniku vetsi kraval, nez nastartovanej bagr... Jeden pes chudacka koniska polekal, takze se rozklusal, ale proste vystrasenej mumon se nikam nezene a necha se prakticky hned zastavit. Dokonce jsem ani nemusela slejzat a utesovat ho.
    Nejvesim stresem u ktereho se normalne zpotil, bylo ze jsem ho uvazala u obchodu a sla nakoupit. Ale pak uz jsem zase nasedla a jelo se domu a dokonce jsme si i zaklusali po otevrenym poli. Cvalat se mu nechtelo, jinak bych do toho sla hned.
    Hodny tatinek od bojacneho ditete mi udelal zvecneni :)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mno.... v Evropě moc klasické kreditky neexistují...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To by Američané tady v místním bankovnictví zažili pár nepříjemných překvapení i s kreditkou (ne debetkou)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak ono funkční bankovnictví nepotřebuje účtovat za ty služby... pže peníze uložené samozřejmě nemají v trezoru, ale investují je, tj. jdou jim z toho nějaké peníze.
    U kreditek je to tak, že procenta platí příjemce platby, nikoliv plátce - ale kreditky máme hlavně kvůli tomu, že nám nikdo nevidí na skutečné peníze. Je to úvěr, který mi jednou za měsíc zaplatíme. A nebo ne. Teď zrovna hodlám nezaplatit letecké společnosti za část letenek. Protože jsme to platili kreditkou, tak se s nima bude hrdlit kreditní společnost. A kreditka si taky řeší věci jako nějaké zpronevěry (třeba že nám najednou někdo začal na naše číslo účtovat hotely a hospody na Filipínách, kde jsme prokazatelně nebyli). Takže zrovna u kreditek mi ty procenta nevadí - platím tím za ten klid - za to, že jsou to jen "funny money" a ne můj skutečný účet.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To mne vždy udivovalo, že ty "šeky" přežily celou tu dobu vlastně zadarmo, když už jen s tím přesunem, digitalizací (přeposíláním do inkasního centra - tuším, že jsem někde četl, že to banky nedělají samy, ale jsou na to specializované zpracovatelské firmy) a zaúčtování...
    Platí se ta režie z čeho? Z jiných poplatků bance?

Pochopitelně tu stejnou "chybu" už v modernějším provedení (platební karty) neudělali a tam si svoje uloupne jak VISA/MC, tak zainteresované banky (minimálně ty dvě - plátce a příjemce)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no to bych prostě dotyčnému řekla, ať ten šek zruší a vypíše mi novej.... je to pakárna, no....
    Vzhledem k tomu, že ho Brownie sežral okamžitě a kompletně, tak ani nemusím jednat s bankou, aby ho zrušili, jako kdybych ho třeba ztratila :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: už se na ně nejede v krámech a podobně - ale třeba takhle na placení ustájení jsou zlatý... pže se to tam hází jen do krabice ve stodole - dávat tam peníze by bylo riziko (a různé mrzutosti, kdo tam kolik doopravdy dal), takhle máme od toho všichni doklad (mě banka pošle obrázek šeku, který proplatili) a je tam jasně daný kdo komu co a kdy.
    A narozdíl od kreditek nebo převodů a paypallů je to "zadarmo" - banka si nic nikde nestrhává a nepřipočítává... prostě "čisté" peníze....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: v ju es ej se porad jede na tyhlety seky, ja to vzdycky akorat videla ve filmu :)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale pozitivní je, že o byl šek co jsi jím platila a ne šek, kterým by jsi měla inkasovat :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: V seriálu *M*A*S*H* to je to zápletka na jeden celý díl (MASH S10E21 - That Darn Kid), kde koza sežere armádní výplatní peníze...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak jsem dneska byla ve stájích u kozenek, vyklidila jsem jim, a protože je jednatřicátého, tak jsem vypsala šek za ustájení na příští měsíc, zavolala jsem kozenky, že půjdeme šek odnést do schránky majitelce - načež hňupík Brownie se přiřítil, šek mi vyrval a během vteřiny pohltil..... Nestihla jsem ani zařvat...
    Já myslela, že tyhle věci se stávají jen ve filmu
    PES
    PES --- ---
    Otázkou je, zda by v zimě, kdy je pravděpodobnost zatažených a pošmourných dní vyšší, ta tma do skoro 9h ráno nějak významně vadila. Stejně většina lidí i do těch "standardních" 8h zaleze ve všední dny do práce a pak stejně dřív než v těch "standardních" 16h z práce moc nevyleze, takže světelný den stráví v práci a z/do práce + cokoliv ostatního zůstává na tu "tmavou" část dne (resp. ty 2/3 dne, kdy je vlastně NOC !)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam