• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: zase na druhou stranu - letos se to rozhodně líp vsákává... protože prší méně ale pořád... když jsou to bouře, kdy se to všechno spláchne, tak je to imho větší průšvih...

...ale ano, už je to únavný - to, co bylo potřeba, to napršelo, tak by to mohlo přestat :-))
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: hlavne letos je to dlouhy i proto, ze je nejak min slunicka, furt zatazeno. Taky uz nas to nebavi.

NYEMI: ja koukala na to posledni video a rikala si, ze je jiny......zesilel (cti bez hacku nad s). Moc hezkej kun to je.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: budeme... mít saharu... je to NORMÁLNÍ. Žijeme na úrovni Alžírska (37sš). Dubová savana je přirozené vegetační pásmo, funguje se zimním monzunem - prostě od dubna do listopadu NEPRŠÍ. Tráva zežloutne i když prší déle - ne proto, že je suchá, ale proto, že dozraje (tak jako obilné pole taky sežloutne, i když bude pršet).
    To jenom politici z toho dělají vědu - v přírodě je to tak, že jsou vlhčí roky a sušší roky.

Tak jako Ed Ricketts (Steinbeckův Doktor, skutečná postava) předpověděl, že sardinky, jejichž zmizení způsobilo rozklad Plechárny, se do Montereyské zátoky vrátí. A vrátily se - ale ne za den nebo za rok - ale za padesát let, když se oceánské cykly vrátily do jiné fáze...

Tyhle cykly fungují mnohem pomaleji, než lidi žijou....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vcera jsem si vecer psala nejaky zamysleni nade mnou a hrebcem, jelikoz je to uz rok, co ho mam a k te prilezitosti jsem vyhrabala nejaky obrazky. Zda se, ze opravdu trosku povyrostl!

PES
    PES --- ---
    To tady bylo (ve čtvrtek) ještě sucho a teplo (až +20°C). Nevydrželo to moc dlouho, dnes o půlnoci slejvák a nad ránem mrzlo -2°C a při zemi až -5°C, na ty venku ustájené koně, pokud se neschovali pod střechu přístřešku, to nemuselo být nic moc).

Kladrubačka se pohnula a "schovala" přímo za sloupek, dříve strašná plašanda a "herečka" (IMHO to dělá majitelce naschvál a nechá toho u těch, kde zjistí, že jí to nebaští), chodila se ve čtvrtek cíleně pomazlit i přes půl výběhu a od sena. Potom ještě ukázala, kde ztratila masku na hlavu, kterou snad i chtěla nasadit zpět (každopádně pak držela hlavu).

Na pozadí "hnípá" vedle přístřešku na sluníčku Vobluďák se shirkou v závěsu. Před přístřeškem je "mlaďoška", které to po chvíli nedalo a šla odehnat kladrubačku (prostě žárlila na to, že dostává pozornost někdo jiný).

A vzadu výše ve svahu u ohrady a u sena pak jsou vidět kousky dalších koní (kobyl) ze stáda včetně flekaté odrůstající hříbošky...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To je prima nadílka... to se jistě místy 'těší' na další Oroville (nebo jak se to píše).

Ale zase změna, třeba nebudete mít letos tu žluto-šedou oak-saharu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ano, trochu mokro.... na horách napadlo kumulativně třináct metrů sněhu (průměr je někde kolem osmi, rekord za posledních dvacet let je šestnáct), a jako už bych fakt chtěla jaro.... a sucho... a jízdárnu projetou bránama... a možnost dostat se do stájí (dneska zase na přístupové dálnici jedno auto převrácené, jedno přelítlé přes betonovou zábranu v zatáčce (takové ty drobnosti, jako auta různě potlučená a potrkaná už snad ani nepočítám), kvůli kterému zavřeli celou dálnici...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: máte trochu mokro...
    ...tady tedy byla v noci prakticky vichřice (v nárazech 75-100km/h) a slejváček na hranici bouřky, ale jinak stále dost sucho - pokud to tak zůstane, bude se seno vyvažovat více než zlatem (už teď se dá velký kulatý balík najít i za 3000,- , což ekonomiku stájí dost nabourává)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já sem dám zase pro změnu fotku zcela nedivokého valáška... jen tak, aby řeč nestála....

MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: tak uz Caligula udelal z kone konzula, tak proc by nakonec koza nemohla byt majorem :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no vida, ani mě nenapadlo, že by se kozy daly využít k politické kariéře!
    This town in Vermont just elected a goat named Lincoln as its honorary mayor
    https://theweek.com/speedreads/827866/town-vermont-just-elected-goat-named-lincoln-honorary-mayor
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Konecne se mi po tejdno podarilo vyrvat data z telefonu a sestrihat si to. Ten den to divokeho hrebce bavilo strasne dlouho.

hrebci strih
    http://www.youtube.com/watch?v=BmJnvFxo56E
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Myslim, ze nekdy predevcirem zemrel jeji vynalezce.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Kobercová páska (popř. 'stříbrná kobercovka') je Tvůj kamarád :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no, já si nadávám, že mě to nenapadlo..... kolegyně mi líčila, jak léčila proleženiny ona, speciální obvazy, na míru návleky a podobně....

letos teda mám s koněm jedno nadělení za druhým, momentálně to, že mi šíleně otýká po klíšťatech, takže skončil s vyholeným břichem a na antihistamikách... ta proleženina je jen taková třešnička na dortu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja jsem treba gafou obalovala kopyta, kdyz jsem do strelek cpala tampony nacucany fialovou vodickou :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem nevěděla, že i kůň se dá opravit duct tapem....

Ned si pořídil proleženinu na hlezně (doufám, že nepletu české anatomické názvy), a samozřejmě že při každém dalším vstávání si to zase odřel - dostal podestýlku, různě jsem to čistila, mazala, pokaždý servaný... až přišla vetka vyčistila, zasypala a řekla, že až to uschne, mám to přelepit kouskem pásky.... a voila - pásku teda v nějaké fázi serval, ALE konečně to nemá vlastní ránu servanou do krve...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    My mame dneska dvacet, zejtra 27 a pak to zas pujde do sracek 15 stupnu a lijaky
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Jak na houpačce... a přibude i bláto...
    Teplo do poloviny března. Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat, má být ale více srážek | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...-pocasi-bude-pokracovat-ma-byt-ale-vice-srazek.A190223_152457_ln_domov_zdp
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: u nas jeste mrzne, to mame zas ocekavat vedra?
    PES
    PES --- ---
    Tak a z ranních prakticky -10°C mrazů hurá opět do jara, od pondělí odpoledne k +14°C a v noci by ani nemuselo mrznout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam