• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: no zvlášť pokud si ty dva představím vedle sebe :-)))
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: jako, ze by si nechal treba narust dlouhy vlasy? (vsichni chlapi, ktery krizi prozili, si nechali narust vlasy na ramena a nosili kosili hluboko rozepnutou, aby byla videt chlupata hrud) :D......tak si tady predstavuju toho tvyho a pak toho svyho a valim se smichy
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: já věděla, že je to nějak odlišený... ale tady se "vyrábějí" právě jen muly...

VAMPY: ticho a tma? To by možná moje rodina ocenila :-)) Dvě děti v pubertě a matka v přechodu, to je nářez... manžel říkal, že by si měl střihnout midlife crises, aby nebyl úplný mimoň :-))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: A jeste taky tehotenstvi a laktace to je hormonalni boure, to jsem taky byla na pest, ale kdyz pak neni ani estrogen a ani progesteron poradne, je proste ticho a tma...:)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Oslice s hrebcem je prece mezek :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: to jsem nevěděla, že to mají koně takhle zařízený.... já měla za to, že "muly" vyrábějí s oslím tátou právě proto, aby hříbě nebylo moc velké (kdyby oslice s koněm, tak oslice je menší)....

se mnou zase není k vydržení, když jsem těhotná / kojící a necyklující... :-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Aby ji to zabilo, musel by obskocit ponicku a to by ji pak zabil uz pri kopulaci, neb by ji roztrh (kamaradky valach kladrubak rozthl pri milostnych hratkach huculku...ji to vubec nevadilo jak z nej byla ricna...ehm). Maternalni efekt jinak tomu hribeti vetsinou nedovoli vyrust vic nez. Co se tyce pohlavnich hormonu, kdyz se kastruje uz v obdobi pohlavni aktivity, tak se jen snizi koncentrace hormonu, pac jsou i jine zdroje testosteronu nez varlata. Takze valach muze byt porad pri chuti, schopen kopulace, dokonce i hrebcit a masturbovat (jo kone masturbuji, primerny hrebec cca 3x denne).
    Jinak nevim jak to maji zvirata, ale jako dusledek jedne nemoci mi prestala hypofyza vylucovat gonandotropiny a dva roky jsem byla sterilni bez cyklu. Reknu vam, vetsi klid jsem v zivote nemela. Furt plna energie, bez debilnich vykyvu nalad, bez ruznejch bolesti, otejkani, nafukovani...proste parada. Od te doby jsem zaryty odpurce menstruace
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jinak nevím, jak moc zvířata vnímají sex jako "švandu"...

...majitelka stájí odkoupila starší QH kobylu jako provozačku - ze závodiště, kobyla tam fungovala jako vodící kůň pro závodníky, tři týdny po příchodu do našich stájí potratila cca pětiměsíční hříbě... zřejmě jim někde utekl hřebec a nikdo to nevěděl / nepřiznal :-(... Tohle mi na tom přijde blbý, že průser se může stát snadno. A když Norik "omylem" obskočí nějakou normálně vzrostlou kobylu, tak z toho bude ještě průser, aby jí velké hříbě nezabilo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: záleží na tom, jak se to bude vyvíjet.... jak píše Vampy - pokud má kůň dost "zábavy" a má práci a povinnosti, tak asi nebude vyvádět tolik.... ale pokud to dojde do stavu, kdy ti bude zdrhat za kobylama (a dokážeš si představit to čoromoro, pokud někomu obskočí kobylu?), tak bude pro něj bezpečnější tyhle pnutí nemít.
    Když jsme měli kůzlata, chtěli jsme si je nechat přes léto, kvůli příměšťákům - a musela jsem kluky vykastrovat někdy v jedenácti týdnech, protože oni otravovali velký kozy (ale fakt hrozně, byli jak šílení) - a velké kozy je nemilosrdně zaháněly (jako že povalily kůzle na zem a trkaly ho do břicha) - ale kozlíci byli říční a vůbec se nenechali zahnat, rvali se i přes ploty a všechno.
    Vzhledem k tomu, že bychom je stejně kastrovali, tak jsme to holt udělali v okamžiku, kdy to pro ně začalo být nebezpečné.

Jednoho jsme prodali dřív, ten šel do stádečka hňupíků a toho mohli kastrovat až někdy v půl roce, protože jak tam nebyly samice, tak byl v klidu. (u koz je problém, že když se kastruje moc brzy, tak z toho mají pak problémy s vylučováním - těch jedenáct týdnů je ta dolní hranice, kdy je to OK).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Taky asi zalezi na tom co ten kun dela. Kdyz maka jako sroub x hodin v lese, tak nema energii a cas hrebcit, zatimco kdyz se cely dny pase, nebo stoji ve staji a pracuje hodinu denne, tak ma vic energie a nalady premejslet nad kobylama
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Setkala jsem se u nas s dospelejma kozlama, ale byli to vsechno mazlove uplne strasny. Ale je taky fakt, ze nebyli drzeni v separaci, meli svy stado a byli proste totalne v klidu. A jako kazdy zvire, kdyz prisli na to, ze je umim spravne podrbat, tak byli velmi pritulni.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Urcite to tak muze bejt a opravdu je urcite jednodusi ovladat zvirata, kterejm nekdo vzal hormonalni vitr z plachet. Na druhou stranu to beru hodne podle sebe. A mne by asi hodne trapilo, kdyby mi nekdo vzal kousek mne. Jako vsechno ostatni i tady to musim vyhodnotit ja, jakozto majitel, jestli mi kun prijde ve stresu, jestli mu to dela zivot horsim a jak to rozhodnout.
    A teda je pravda, ze porad tajne doufam, ze ho uchovnim, aby si mohl sem tam vesele vrznout. Ja sex miluju, takze mi prijde, ze bych ho o tu svandu nemela pripravit :))
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    NYEMI: mě napadá, že se kastruje i proto, aby ten kůň nebyl v neustálém stresu z kobyl všude okolo. Když ho nezajímají, má možná celkově v životě větší klid..?
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: U hrebcu somaticka dospelost (ta telesna) prichazi v peti letech, u chladnokrevniku i pozdeji. Mentalni dospelost s tim dost koresponduje, ale taky muze prijit pozdejc. Mam hodne kamaradek co si porizovaly hrebce, do peti let to byli zlaticka a pak jim proste hrablo a zacaly je zajimat jen kobyly, na ostatni hrebce/valachy utocili uz z dalky a proste to neslo, musel pod kudlu. Ale zase je pravda ze u chladasu jsem videla hodne hrebcu na ktere se nesahalo.I u kobyl, kobyly se jim prochazely s ocasama zvednutejma nad hlavu pod nosem a hrebec drzel. Hodne na soutezich orby. Jsou tam borci co tahaji s parem hrebcu, kdy kazdej kun ma tunu na jedny oprati a kone fungujou. Jako chlapi hodne nadavaj kdyz se jim tam prisere nekdo s kobylama, pac pak hrebci zacinaji jancit, maji krivy brazdy a vetsinou je musi trochu upozornit koncem te oprate. Zazila jsem, ze na soutez prisla zenska s dvema huculkama a dva belgici co spolu tahaji uplne od zacataku se tam panovi poprali tak, ze je tam museli dost dlouho rozhanet. Nakonec zenska musela odejit a prijit na start az kdyz si tenhle pan odoral, neb kone se nebyli schopni soustredit. A to to nebL zadny amater, ale veteran co se tyce tahu a vCviku tahu a tyhle kone uz byli vic jak desetileti, tak by mohli mit rozum...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    na druhou stranu je pravda, že kozlíkům se lidi méně věnujou - že i když je kozel mazel, tak si člověk dvakrát rozmyslí ho nějak hladit a drbat kvůli smradu :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: hele, good luck, jako vážně.... fakt nevím, jak to koně mají.

Jenom mě osobně zaskočilo, že u těch kozlíků se to mění relativně pozdě, když jsou už dlouho plně vzrostlí a dospělí... (komplikuje mi to přísun ženichů pro moje kozenky - protože vždycky někoho najdu a pak mi řeknou, že kozla museli vykastrovat)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja v to taky strasne moc doufam. Jeste pred rokem jsem si nebyla jista, jestli tomu vubec dam sanci, je to pro mne taky novinka. Ale ted mu jsou ctyri, sleduju ho, jak se vyviji, hlavne mentalne a mam ted hodne viry, ze dobre postavenej vztach fakt prebije i hormony. Stavim to na zaklade toho, ze v nedeli jsme byli u pastviny se stadem kobyl. Kdyz ho videly, vsechny se rozijily. Stejne jsme se zvladli past pres cestu. Pri odchodu mel sice zatmeni, ale nebyl v nem agresivni, jen strasne hrebcacky rval. A porad jsem ho zvladla na ohlavce zase odvest. Brzo tam pujdeme zase, protoze zkusenost s nim ukazala, ze veci staci parkrat zopakovat a on pochopi system a poslechne.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás ve stájích plánují překážkovou dráhu (bohužel teda v den, kdy má dcera velké voltižové závody, takže tam být nemůžeme) - už tam mají nastavené některé propriety, takže dneska jsem Neda vodila po plachtě... dal to na třetí pokus... první poskakoval, druhej si na plachtu nastoupil a když tam chvíli stál, tak jsem mu dovolila vycouvat a na třetí to přešel poměrně v pohodě... teda všechno na vodítku, budeme to muset zítra zkusit ze sedla...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no já nemám žádnou zkušenost s koněma, ale třeba u kozlů to obvykle probíhá tak, že kůzle je roztomilý, mladej kozlík taky, ale tak v těch třech čtyřech letech začne být neúnosnej (agresivní, nezvladatelnej), takže lidi kastrujou (nebo holt strčí do mrazáku) a pořizují zase mladého kozlíka na sezónu, dvě, maximálně tři.... Že to nemusí být o zášti, ale o tom, že to zvíře se s věkem mění a může se to dostat do stádia, kdy ta kastrace je řešení.

Trochu druhově mimo, ale mladý kohout byl rok v pohodě, snášel se ze všema, i když už nebyl žádné kuřátko - ale v nějakém momentě málem zabil starého kohouta (proto mám teď starého kohouta a starší slípky + tu mladou zrasenou v chlívku u kozenek)....

Tím chtěl básník říct, že teoretická dospělost, ve smyslu "zvíře má dospělou velikost, je plodné" není zdaleka dospělostí hormonální / psychickou a že ta "povaha", nebo jak to nazvat, se ještě může změnit.

Normanovi samozřejmě přeju šťastnej hřebčí život a doufám, že už se nezmění a nenechá se převálcovat hormonama... jenom že by bylo dobré počítat i s touhle variantou....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeste jedna hrebci z vyjizdky ze vcera, a jedna hrebcospousteci ze dneska.
    A hrebec je tak strasne mumiskovskej. Uplne silene snazivej. Je divokej, ale proste se tak strasne snazi, ze to jsem snad jeste nevidela (ani u cloveka, nebo jinyho zvirete). Obcas mi zacnou nejaky vodbornice rikat, jak ho musim vykastrovat a ja si tak rikam, co jim hrebci museli v zivote provyst, ze k nim chovaji takovou zast. Anebo jestli jim to nekdo namluvil, nebo si to nekde precetly. Ale je zajimavy, ze mi to neradil ani jeden chlap, ani vod koni :))

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam