• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no to taky - nevím, jak dlouho tam byli - něco mezi tou hodinou a čtvrthodinou (nebyli tam, když jsem přijížděla já cca tu hodinu před tím - a než jsem zorganizovala, abych tam mohla pro ně doběhnout, tak mi to chvilku trvalo)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja si myslim, ze zalezi i jak dlouho se pasou. Kdyz kone pustim na louku, taky by se mu moc nechtelo nechat se odvyst po patnacti minutach, ale kdyz ho tam necham hodinu, pak pribehne sam.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dnešní příhoda: utekli islanďáci a popásali se na loučce u příjezdovky... Tak jsem pro ně šla, připravená na rodeo (stará kobyla je OK, ale její synek je poměrně zpovykaný). A normálně i synek, i máma napochodovali do ohlávky a nechali se odvést z travičky... imho předstírali, že vlastně nerozrazili vrátka a neutekli a že celou dobu jen čekají, až je nějaký laskavý člověk zase zavede domů :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nejdražší jsou koně, protože když už se najde kůň vhodný na tohle, tak to nemůže dělat furt - takže koně mají program jak olympionici - vyjížďky v terénu, dressage, procházky na ruce, práce ze země.... takže ještě se platí extra trenéři koní atd... a to ten náš oddíl je relativně milosrdnej, hlavní trenérka je dcerou majitele stájí a myslím, že lecos se prostě spláchne s provozem stájí...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: já když vidím ty účty, tak taky to nadšení těžce hledám :-)) Ale utěšujeme se (s manželem), že kdybychom holce měli platit gymnastiku, divadlo a koně, tak to bude dražší, než takhle v jednom balíčku :-))
    PES
    PES --- ---
    Chovatel na Benešovsku měl koně plné červů a vyhublé. Znalci se přou, zda je týral – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-benesovsku-mel-kone-plne-cervu-a-vyhuble-znalci-se-prou-zda-je-tyral.html
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: je tenhle sport se mi silene libil jako male holce. Bohužel matinka nesdilela me nadseni :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a ještě přidám jednoho koníška... ve voltiži je (velkou) součástí hodnocení chování koně - a Perch holkám vyběhal úžasné skóre... (blbá fotka, mobilovka, šílené podmínky světelné i celkově - v bouřkách klesla teplota o deset stupňů, chvílema tma jak v pr***, chvílema pro průtrž nebylo nic slyšet...)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    včerejší koňská historka.... vedla jsem Neda domů a zapoměla jsem, že mám vrátka do výběhu zapřená kolečkem s hnojem... nicméně jsem usoudila, že Neda vypustím dovnitř a on si půjde k senu a já vyjedu s kolečkem a zavřu vrata.... Ned teda chvilku nevěřil tomu, jak jsem blbá, a pak samozřejmě vrátkama vypochodoval ven na travičku... :-))
    No nic, tak jsem ho nechala, vyjela s kolečkem, vzala kyblík, nasypala do něj nějaké ty granulky a zavolala Neda - a on fakt přišel a když jsem mu řekla, že fakt musí domů, tak si vlezl domů....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tohle tady ty turistický koně předvádějí taky.... ale není to na hlas, ale na vedoucího koně. Trik je v tom, že ty koně jsou na sebe zvyklí, mají společné pastevko, vyřešené koňské spory, a poslouchají koně, který jede první.... a koně, který jede poslední... protože jezdíme na stejné místo už cca deset let, nechávají mě jezdit na ocase (ušetří tím jednoho koně a jednoho wranglera), a mám dva zážitky:
    1) výprava, která jela na okruh před námi se nečekaně vracela a jeli proti nám směrem domů. Synův kůň Tyler se rozhodl vracet s nima - několikrát udělali kolečko na stezce. Já jsem mého koně (Neda) postavila doprostřed stezky a Tyler když viděl, že mu Ned "brání" v odjezdu, tak přestal blbnout a vydal se správným směrem.
    2) koně se dvěma začátečníkama se rozhodli blbnout u brodu, že nepůjdou do řeky a pomalu se přesouvali doleva podél řeky, která dělá oblouk a přiblíží se pak ke stezce domů. Jela jsem na majitelově kobyle Raz, nevěděla, co mám dělat, takže jsem Raz nasměrovala ke vzpurným koním (kovbojové a zbytek výpravy přešli řeku a byli na druhé straně). Raz je v podstatě nahnala do řeky - a celou dobu se držela tak, aby byla mezi nima a cestou domů. Já jsem fakt nic nedělala, jen jí ukázala "problém" - ona věděla hned, o co jde a ti dva vzpurní koně taky - prostě zkusili, jestli by jim neprošlo vrátit se domů s bezmocnými turisty - ale když jim to kobyla zatrhla, tak usoudili, že to neprojde a vrátili se k brodu a k původnímu plánu....

Ale i tady jsme zažili outfit, kde kůň s dcerou skočil asi třímetrový potok a začal zdrhat k domovu, kde jedna kobyla furt ostatní prudila a kousala atd... protože to byli koně, kteří sami o sobě byli fajn, ale nebyli zvyklí jezdit spolu do lesa a neměli vyřešený věci mezi sebou... netřeba dodávat, že tam jsme na vyjížďku už nikdy nejeli... On si každej myslí, že turistika na koni je něco, kam se dá poslat libovolný kůň, ale fakt to taková sranda není.

Já mám na zimu Neda, tj. vedoucího koně z horského outfitu, ale z ježdění do lesa s lidma (a koněma) tady jsem byla velmi rychle vyléčená - s koněma, který nezná je to problém (zvlášť když dotyční své koně nezvládají a ti mají tendenci po lese "závodit", případně mi koně koušou, nebo jinak prudí). Ze 70ti koní ve stájích můžeme jezdit tak se dvěma třema... takže nakonec jezdím většinou sama, protože je jednodušší zvládat strachy jednoho koně, než ještě řešit, co za průsery dělají ti ostatní.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No praaaave! Musim ho naucit, ze na kobyly se skace jen s povolenim!
    PES
    PES --- ---
    Jinde tolik štěstí nemají... (jen aby se teď výkony a umístění LIONS nezlepšily :-/)
    Kellnerové přilehla klisna za čtvrt miliardy korun nohu, jezdkyně se bude zotavovat několik měsíců | Ostatní sporty | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...dkyne-se-bude-zotavovat-nekolik-mesicu.A190519_195457_ln-sport-ostatni_rkj
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Konec dobrý, všechno dobré...

Ale musíte se v té bezpečnosti zlepšit, pane správce, osud je nekompromisní správní rada, taky by Vás v tom příště mohl ošklivě vymáchat... (volně parafrázovány Postřižiny ;-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mam zabavnou historku, obzvlaste pro vsechny, co mne nemaji radi!
    Bydlime v posrany zahradkarsky kolonii na utesu. Vede tamtudy polnacka, po ktere se ale neda dojit prakticky nikam, jen k chatkam, tudiz tam ani nikdo nechodi (napriklad s konem), resp. jsem tam skoro rok a za tu dobu tam nikdy nikdo nesel, ani snad turisti, leda tak sousedi tam venci psy.
    Je tam nekolik mist, kde nejsou chatky a zahradky a tam jsou pak louky mezi nanosy naletu. A tam pousitm kone past, protoze travy je vsude dost, jen ne uz u nas na zahrade. Kun uz je pomerne zvyklej, ze tech sto, dve ste metru si budto "propase" az na oblibenou louku, velmi zastrcenou. Nekdy tam bezi. Obcas cestou potka auto od sousedu, nebo sousedy, to pak zpomali, nekdy i zastavi a uhne. Proste normalne vychovany zvire, ktery je bezkonfliktni. Poustim ho tam takhle uz bez niceho, protoze se ukazalo, ze nikam nezdrha a kdyz ho pak za nejakou dobu zavolam, sam ke mne z te louky pribehne.
    Chodi tam za mnou holcicka vod sousedu, protoze miluje konisky, ze ano, a je fakt prima. Tak ji sem tam povodim, pripadne ji reknu, ze se jezdit nebude, protoze konicek ma volno a basti, ale ze si na nej muze sednout. Tak to jsme delaly i dneska. Pak jsem rekla, ze konec, ze si chci jit na chvili uklizet na zahradu a ze ji zahodim domu. Tak jsme zamavaly konikovi a sly, pres louku z aroh na nase zahrady.
    A pak to zacalo. V pulce louky jsem si vsimla, ze po ceste jede kun. A nebyl to nas valach, ale uplne cizi kun s jezdkyni. Ohlidla jsem se a to uz jsem videla, ze so toho vsiml i mumon. Kdyby to byl nas valach, tak ho i na dalku pozna a ignoruje, ale tady poznal, ze je to cizi zvire. No, byla ve mne mala dusicka. V rychlosti jsem se rozhodla, co delat, a bylo jasny, ze kun zamiri k druhymu, takze jsem se rozebehla ke kobyle. Dobehla jsem k ni driv, nez on. Slecna se mi snazila vysvetlit, ze se s tim konem nemam priblizovat, protoze jeji kobyla byla supernervni (pak se ukazalo, ze je spis nervni z toho, ze musi stat na miste, nez z nejakyho kone). Ja jsem ji v letu vysvetlila, ze bohuzel nemam jak tomu zabranit, ale jestli muze postat a pomoct mi to vyresit.
    Hrebec pricvalal, ale prede mnou zastavil (kobyla stala par metru za mnou). Chytla jsem ho za cumak a poprosila slecnu, aby sla pred nama smerem k nasi zahrade. Nevnimala jsem v tu chvili vubec nic, uplne totalne jsem se soustredila na hrebce, kterej se chvili kroutil, ale vlastne se strasne rychle podvolil. Kobyla sla prvni, pak konska dylka proluka a pak jsem vedla hrebca za cumak. Nesnazil se uz ani vycuknout, utyct, dokonce pred vratama domu jsem s nim nemusela jakkoliv bojovat a mohla jsem ho pustit a sam sel na zahradu.
    Slecna vypadala trochu zarazene, a ja jsem ji uz v bezpeci rekla, ze je to hrebec. Vyvalila na mne oci (nutno rict, ze jsem na ty louce byla jen v satickach a na boso. A pak jsem tam proste vedla hrebce, kterej se prihnal, jak velka voda, jen za nos... Mno :)) Uplne jsem ty holce zulibala ruce a nohy, a strasne se omlouvala, protoze jsem si byla vedoma, na pokraji jakyho pruseru jsme lavirovali... Prekvapive, ta slecna byla totalne v pohode, a rekla, ze si s nama i vyjde na vyjizdku a vymenily jsme si cisla. Fakt, ta osoba je neuveritelna! A mela piercing v nose.
    No a ja se smutkem musim asi zacit bejt uvedomelejsi, a kdyz je hold ted hezky, a lidi se zacinaji rojit, budu tam muset opravdu udelat ohradnik a poustet ho jen kontrolovane.
    Nicmene... pred nejakou dobou jsem vzala kone k ohrade s kobylama, kde jsme trenovali stani v klidu vedle kobyl (dohromady 20min zhruba a bylo to VELMI narocne). Mimojine, vodeni za nos bez niceho jsme taky kdysi cvicili, a sem tam to zopakuju. Jsem strasne rada, ze to dopadlo cely dobre, urcite jsem mela i stesti, ale rada bych vyzdvihla, ze "spravnej" trenink zda se ukazni i hrebce.
    No, tak deset minut pred incidentem jsem delala i slunickovy foto s holcickou.

PES
    PES --- ---
    Ještě momentka z rána o šesté - dvouhodinová procházka půl na půl krok/klus s kobylou :-) ještě, že Slunce vychází tak brzy (i když dnes už v 5:06 - mohl jsem vyrazit i o hodinku dříve :-) - měl bych ty dlouhé dny od května do konce července popř. i srpna využít naplno, i když pohyb by potřeboval spíš Vobluďák - ale dnes jsem mu "sebral" kobylu ze stáda aniž by si toho všiml, protože po ránu chrápal na sluníčku a stál pěkně u východní stěny přístřešku zadkem ke vchodu, takže mne neviděl a ani neslyšel - pak se "divil" že se kobyla vrací zvenku)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Coz o to, ze strany turistu by urcite zajem byl. Ze strany majitelu staji a koni podle me uz mene. Pravdepodobne proto, ze tak nejak cim dal casteji se setkavaji v ramci agroturistiky takove ty dve skupiny “tvrdim ze umim jezdit, ale vlastne jsem jel na koni jednou na pouti v kroku” a z druhe strany “tvrdim ze mam vychovane kone vhodne pro zacatecniky, ale pravda je, ze vzdycky neco zkusi vyvest jakmile jenom trochu citi ze si jezdec neni uplne jisty”. Ja nevim jak je to v Americe, ale v Izraeli jsem si zaplatila vyjizdku v golanskych vysinach takovou tu delsi s varenim kavicky a svacou v pulce. Jelo nas asi deset plus pruvodce, rekneme zkusene jezdkyne jsme tam byli dve. Zbytek lidu sedel na koni poprvy, podruhy a vzdycky pouze tento druh jizdy. Nikde se neucili. Kone se nechali ovladat jezdcem, ale vrchni slovo mel pruvodce. Coz znamenalo, ze nam rekl “tady nacvalejte” ja vyvalena jakoze coze s tema zacatecnikama?! No prvni jela ta jedna zkusena jezdkyne, za ni ja, za nama zbytek, pruvodce posledni. Nacvalali jsme, zadny v rade, kone tak nahazeny v chumlu. Ale vsichni si hopitkali, zadny plaseni a kdyz chlapek rekl ze zpomalujeme, kone zpomalili protoze on to rekl. Proste je ridil hlasem. Za me velky wtf. Jeden kun mu tam malinko pozlobil (vybocil z rady kdyz jsme krokovali a rozklusal se kamsi do dali), chlapek na nej neco zarval, kun to okamzite zapich a vratil se na svy misto. Tomuhle ja rikam vychovany turisticky kone vhodny pro zacatecniky. S tema muzes podnikat a vozit lidi a ne se coby pruvodce klepat na hodinovy vyjizdce kolem staji co se zase stane, jestli vsichni prezijou a byt neustale jednou nohou v kriminale
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tady není nikdy tak daleko k civilizaci... Holt Střední Evropa - obvykle nejpozději do hodiny dojdeš někam k civilizaci (samo pokud jdeš správným směrem)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já si myslím, že problém je v tom, že koně jsou drahý koníček.... když budeš půjčovat ATVčka, tak když nepřijdou klienti, tak zavřeš ATVčko do stodoly a šmitec... koně musíš krmit a ošetřovat a kovat bez ohledu na to, jestli se na něm jezdí nebo ne....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a ještě jeden pohled - u nás majitele pack station a jeho koně neživí to, že si někdo pronajme koně na dopoledne na vyjížďku - jeho živí to, že vozí lidi do divočiny na několikadenní výlety. Buď tedy, že se jede na koních celou dobu, ale nejvíc tak, že je odveze 4-8 hodin od civilizace a tam je vyloží v base campu. Na připraveném tábořišti, kde jsou už latriny, vojenský stan jako kuchyně / jídelna, postavené obytné stany (fakt hotový tábor). Když má parta zájem, tak tam zůstanou a budou jim vařit.
    Nevím, jestli by o tohle byl zájem v českém kontextu, tady je to docela populární - ten base camp je poměrně daleko od civilizace (divočina na hřebenech Sierry) a ty lidi tam jsou třeba týden a chodí rybařit k jezerům, nebo vyrážejí na výlety tam a večer se slezou na pivo v jídelně....
    Případě dělají to, že zásobují přechody PCT - když někdo chce projít Pacific Crest Trail, tak na dva tři čtyři týdny s sebou neuvláčí jídlo - takže si nechají vyvézt protimedvědí soudek na určité místo trailu. Nebo si nechají poslat zásoby na pack station a "spadnou" z PCT dolů (ale to je dva dny zdržení).

Jinak majitel pack station ještě vaří mariňákům a jezdí se školním autobusem (a možná ještě dělá školníka - to nevím, jestli tenhle job ještě pořád má nebo jestli ho pustil kvůli tomu autobusu). Jeho žena je policajtka a podle mě se mají co ohánět.
    Koně mají imho hlavně kvůli jeho postiženému bratrovi s MR - chlápek má "práci", kterou dělá a zná od mala a není odsouzený ke "kývání se někde v ústavu" (taky teda ta pack station je rodinný bysnys po několik generací).
    PES
    PES --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: To je problém vejce-slepice - moc koňáků daleko nepojede, protože chybí to zázemí (ubytování atd.), no a zázemí se nebuduje, protože není dost putujících koňáků...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam