VAMPY: tohle tady ty turistický koně předvádějí taky.... ale není to na hlas, ale na vedoucího koně. Trik je v tom, že ty koně jsou na sebe zvyklí, mají společné pastevko, vyřešené koňské spory, a poslouchají koně, který jede první.... a koně, který jede poslední... protože jezdíme na stejné místo už cca deset let, nechávají mě jezdit na ocase (ušetří tím jednoho koně a jednoho wranglera), a mám dva zážitky:
1) výprava, která jela na okruh před námi se nečekaně vracela a jeli proti nám směrem domů. Synův kůň Tyler se rozhodl vracet s nima - několikrát udělali kolečko na stezce. Já jsem mého koně (Neda) postavila doprostřed stezky a Tyler když viděl, že mu Ned "brání" v odjezdu, tak přestal blbnout a vydal se správným směrem.
2) koně se dvěma začátečníkama se rozhodli blbnout u brodu, že nepůjdou do řeky a pomalu se přesouvali doleva podél řeky, která dělá oblouk a přiblíží se pak ke stezce domů. Jela jsem na majitelově kobyle Raz, nevěděla, co mám dělat, takže jsem Raz nasměrovala ke vzpurným koním (kovbojové a zbytek výpravy přešli řeku a byli na druhé straně). Raz je v podstatě nahnala do řeky - a celou dobu se držela tak, aby byla mezi nima a cestou domů. Já jsem fakt nic nedělala, jen jí ukázala "problém" - ona věděla hned, o co jde a ti dva vzpurní koně taky - prostě zkusili, jestli by jim neprošlo vrátit se domů s bezmocnými turisty - ale když jim to kobyla zatrhla, tak usoudili, že to neprojde a vrátili se k brodu a k původnímu plánu....
Ale i tady jsme zažili outfit, kde kůň s dcerou skočil asi třímetrový potok a začal zdrhat k domovu, kde jedna kobyla furt ostatní prudila a kousala atd... protože to byli koně, kteří sami o sobě byli fajn, ale nebyli zvyklí jezdit spolu do lesa a neměli vyřešený věci mezi sebou... netřeba dodávat, že tam jsme na vyjížďku už nikdy nejeli... On si každej myslí, že turistika na koni je něco, kam se dá poslat libovolný kůň, ale fakt to taková sranda není.
Já mám na zimu Neda, tj. vedoucího koně z horského outfitu, ale z ježdění do lesa s lidma (a koněma) tady jsem byla velmi rychle vyléčená - s koněma, který nezná je to problém (zvlášť když dotyční své koně nezvládají a ti mají tendenci po lese "závodit", případně mi koně koušou, nebo jinak prudí). Ze 70ti koní ve stájích můžeme jezdit tak se dvěma třema... takže nakonec jezdím většinou sama, protože je jednodušší zvládat strachy jednoho koně, než ještě řešit, co za průsery dělají ti ostatní.