• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Tak, Tak... never-ever-ending-stories...
    Nakonec skončí takový clovek, který chce kvalitní služby za ty peníze tak, že si nejspíš musí založit stáj vlastní :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak on je tam ten moment jako s dítětem ve škole - instituce má tvoje dítě / koně v podstatě jako rukojmího, takže se člověk snaží nevyvolávat konflikt dokud nemá otevřenou cestu k ústupu.... Na druhou stranu - jak u toho koně, tak u toho dítěte - přijde moment, kdy člověk musí toho rukojmího chránit, a vystoupit ze své zóny komfortu a jít do konfliktu.
    Musím říct, že teda "ať se napijí z louže" by mě rozpálilo do běla.... ještě, že jsi už pryč....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Ja se takhle stehovala z mastale pred. Kdyz jsem zjistila ze mi majitelka staje krmi plesnivym senem. A samo to nebylo vse. Baba co trhne mimochodem na ustajku peknych ctvrt mega mesicne. Davala seno tak ze 5 konim hodila balik v sobotu. Balik byl do uterka sezrany a dalsi az v sobotu. Stali na hnoji nikoli na trave. Nemeli sanci se past. Zadala jsem o jiny vybeh. Zamitnuto. A kdyz nemeli vodu, bylo mi receno at se napiji z louze. Pohadala jsem se s ni a odstehovala. A napsala recenzicky. A co ze nekrmi, co ze tam okradla lidi. Nikdo ani necekne. Ne v cechackove a moje zle dabelske recenze, to byla afera. Dokonce me zadala o stazeni slecna, kterou pak ustajovatelka okradla o 60 000. Che. A stejne ani nepipla
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a zkusil to někdo? U nás to fungovalo jako z partesu... si pronajímatel rychle spočítá, že má vyklizeno (u nás to bylo uklízení záchodku) rychleji a levněji sám, než když to má "platit" majitelům...

Ale většinou jsem se dokázala dohodnout po dobrém. A dohaduju se každý rok nanovo, protože Ned se různě stěhuje - a protože mu neplatím místo přes léto, tak holt pak zase skousnu to, že si třeba musím trochu máknout na úpravě paddocku nebo něco takového...

A fungují různé varianty - u nás je pár lidí, kteří dělají různé pravidelné extra práce pro stáje (třeba mnoho let to bylo ranní nedělní krmení, pořád ještě je to odvoz náklaďáku s hnojem a podobně) - a ti mají třeba koně ustájené zadarmo...

Já mám kozy ustájené za velmi příznivou cenu - ale podmínka je, že kozy jsou k dispozici na narozeninové oslavy a tábory. A já se tam snažím být, aby se haranti chovali ke kozám slušně...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Vtipálku - zaplatit méně? Za vlastní práci? To by tak hrálo... Vždyť by přišli na buben...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: když se chce, tak jdou věci zařídit... fakt že jo... já třeba mám čas, takže bych to šla vyházet sama a příští měsíc bych zaplatila o to méně ustájení (o mou práci, klidně za minimální mzdu).

Ve voltižových stájích (obrovské - cca 100 ustájených koní, 30 - 50 vlastních) mají učednický program - od třinácti tam můžou chodit děcka pomáhat. Mají normálně směny, jeden všední den v týdnu 15:30 - cca 20:30 - během směny čistí a sedlají koně na lekce a vyjížďky, vyklízí jim ohradu, stání, míchají krmení pro ranní směnu atd. - a za to mají 3x měsíčně hodinu (jednu anglie, jednu westernu a jednu teorie) a za každou směnu mají možnost si na 40 minut půjčit stájového koně... je na to čekačka...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: TL;DR - drzkuj a letíš :-( (řečeno vulgárně - bohužel stále v CZ platí v mnoha stájích)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tím jsem chtěla říct, že to považuju za průšvih majitelů koní - že tomu koni nezajistí to základní - tj. pobyt v nějakých hygienických podmínkách - ať už by to znamenalo připlatit, nebo to dojít udělat.

Bohužel vídám taky poměrně často - lidi řeší kraviny jako jestli kůň dostává jánevímjaké přípravky do krmiva a dečky a síťky, ale neřeší takovou základní věc, jako čištění...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, máte to tam ve vývoji o mnoho let napřed komercializované... a tady není žádný Joe, co by to za pár "bucks" udělal...
    Sice by to měli vyklízet tak jako tak (přístřešky jsou De-facto pro část venkovních ustájených 24/7 jako by box, kde tráví hodně času), ale prostě "se to nějak nestíhá"...
    Bohužel ani občasné "varovné příznaky" typu odchodů koní (a lidí) nejsou dostatečné, protože se stejně vždy někdo další najde. A kdo si moc stěžuje, tak je mu nejprve "vysvětleno", že/proč to zrovna nejde, no a když prudí moc, tak prostě brzy jde... (vždyť za vraty čeká fronta dalších - tedy tak se to říkávalo kdysi a to i v práci, ale jaksi se karta obrátila a "nejsou lidi" - a zvláště nejsou lidi levní na házení lopatou - no a i v těch stájích roste konkurence i kvalita)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no tak že je to humus, to víme všichni.... ale dokud se majitelé koní nevzbouří, tak to tam nikdo vyklízet nebude... imho vyklízení by mělo být součástí smlouvy o ustájení (podobně jako krmení) a mělo by být od začátku jasné, kdo to dělá, jak často atd. (jestli teda majitel koně, nebo provozovatel atd.).

Já třeba kozy si vyklízím sama, když jsem pryč, tak strčím pár dolarů stájníkovi - ale i to mám domluvený s provozovatelem (že je jednodušší zaplatit rovnou stájníkovi, než to složitě účtovat přes ustájko a provozovatel pak platit stájníkovi - plus provozovatel ví, že to stájník dělá za moje peníze, ve svém "volném" čase, nikoliv v čase, za který ho platí provozovatel - plus to ušetří pakárnu s účtováním - a daněma - co si budeme namlouvat :-)).

Tyhle věci by měly být jasný hned od začátku, pokud možno nějak smluvně zakotvený, nebo alespoň jasně domluvený. Skuhrat, že to nefunguje, je prostě pozdě.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Blbý je, že se tím akorát zbytečně koleduje o hniloby v kopytech :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no ale když se majitelé neozvou..... já bych už dávno prudila... a nevím, jak u vás, ale u nás je přesně specifikováno, co v ustájení je - a obvykle je tam přesně definováno, jak často se kydá... (a ano, u nás jsou "pastevka", která jsou bez úklidu, jsou cca o čtvrtinu levnější než paddocky, a pronajímací má povinnost vyklízet v určitých intervalech)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A přitom je pod tím podlaha z pražců... je to odházet...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To je pece, panecku. Za sestku mesicne! Zmrdi.
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    U valachů v přístřešku asi chvíli nikdo nebyl... Tak nějak by vypadal i Vobluďákův přístřešek bez návštěv s lopatou :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kozí odbočka.... ve stájích bylo chvilku opřený zrcadlo o bednu.... a protože kozy nejsou blbý, šly se podívat, kde se ta druhá koza schovává....

PES
    PES --- ---
    Dlouho jsem neviděl šťastnějšího koně než dnes postarší kobylu (matku (ne)Mlaďošky z obrázku níže) poté, co jsem ji vzal z výběhu ke stáji, kde ve stínu stromů mohla při čištění spásat trávu, dokud jsem nevyškrábal a neořezal nahnilé kousky z kopyt (klasika, něco narostlé a ohnuté rozšlapané rohoviny, pod kterou to pak žije)... a pak vysprchovat (malém si sedla při sprchování zadku a pod ocasem, ne že by se lekla nebo nechtěla, ale jak se nastavovala a rozkročila, abych to tam to zpocené vzal tlakem z hadice jak "WAPkou" ještě více). A pak se popásala ve stínu stromu a byla úplně spokojená...
    PES
    PES --- ---
    Chvíli jsme namočili kopýtka a stále bylo kolem dost zeleného žvance :-)
    PES
    PES --- ---
    S (ne)Mlaďoškou na chvíli u řeky

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam