• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Fakt divné... snad každý normálně uvažující člověk by si ověřil u veta, že proběhla nějaká (zvlášť nákladná) léčba...
    A kdyby s tím byl vet nějak spojený, tak za fiktivní úkon(y) by to IMHO mohlo být až na ztrátu licence...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: ty voe, u nás teda veterinář neošetří koně bez souhlasu majitele.... a účtuje majiteli atd... tj. kdyby za mnou přišla managorka ze stájí, že platila veterináře, tak první, co udělám, je že volám veterináři co a jak (už jen proto, že bych chtěla vědět, co teda mám dělat, jestli kůň potřebuje dietu, léky atd.).
    Podobně kovář - jako můžu domluvit, že mi koně ošetří v mé nepřítomnosti, ale musím to s ním domluvit já a účtovat to bude taky mě.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: k mému překvapení jsou koně, kteří to mají rádi... jako musíš hledat, ale zrovna do tohodle toho koně "nedokopeš", musí to dělat rád... u nás Soda miluje voltiž a nenávidí cokoliv jinýho (na trailu se tváří, že je v posledním tažení), Jamie zase odmítnul na závodech i se jen hnout, než se ozve zvoneček (pravidla jsou pravidla :-)), Cody, tady ten paint, je strašnej mazel a miluje ječící míhající se holčičky... A vídám už i koně na bezuzdovce...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    a jako to není její jediný přivýdělek, ještě množí kočky, čokly, tahá turisty na koních a máš z toho pěknou sumičku a když připočtem okrádání majitelů s tím, že kůň je marod, nákladná léčba co nikdy neproběhne a ty jo, vyděláno. Znám osobně 5 okradených majitelek, už bydlí taky jinde. Jo luxus. Fakt nechápu, že si nevyžádaly rovnou veterinářku, co to měla údajně léčit a nezjistily si pravdu. Jsme hrozně naivní my majitelé fakt.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: to se dělá tak, že narazíš cenu a máš přes 100 koní , momentálně je to 4900 pastevko a mašlat 6800
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Ma sto hajter a za kazdou bere ctyrku?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: čtvrt mega? jak to prosím tě dělá??
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: To je fakt bozi sport
    PES
    PES --- ---
    ...anebo cvičební nářadí? :-) (ale pěkně vybarvené)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak zase nějakýho koně, ne?

NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Ja toho kone videla! Videla jsem ji ten den pred odjezdem, byla nafoukla jak nadmuta koza, az jsem se divila, ze jeste nemela kolikovej stav. A pak jsem ji videla asi po tejdnu a pamatuju si, ze jsem byla velmi prekvapena, jaka zmena tam byla videt.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: uz me to napadlo xynkrat
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jojo rvala jsem a poslala ji kam slunce nesviti a to se mi stava malokdy uprimne. A to seno plesnivy hralo. Prekvapive ze, opustenim staje prestalo byt koni zle a prestala se dusit pri vyjizdkach...
    PES
    PES --- ---
    Dnešní zážitek s (ne)Mlaďoškou - dorazil jsem odpoledne (v pauze, kdy mi schnula první vrstva finální barvy na posledních okenicích, co restauruji na Haciendě) na ranč a s úklidem přístřešku (od včera jen 3 hromádky ;-) fakt se snaží tam neskládat bobky) jsem čistil Vobluďáka a když máte při čištění koně najednou slano v ústech, tak je opravdu prosolený až moc - tak ho beru na ohlávce z ohrady ke stáji s hadicí a kde se vzala tu se vzala naprosto vzorně na volno z druhé strany než šel Vobluďák, tak (ne)Mlaďoška nos na úrovni lokte a že jde přece s námi...
    Chvilku jsem to zvažoval vzít Vobluďáka jen za ohlávku a vazák použít na vedení kobyly jen hozený kolem krku, to ona umí, ale pak hlídat po očku ji, jak by se popásala za stáji (sice tam nikdo okolo nebyl, takže rizika mizivá), ale nevzal jsem ji. A na její smutný kukuč jsem ji akorát slíbil, že když počká 15 minut, tak Vobluďáka vrátím vysprchovaného a vyždímaného stěrkou (což jsem také stihl, Vobluďák pookřál a viditelně si to užíval).
    Nicméně kobyla se mezi tím přesunula k hornímu senu a začala hrát hluchou. Ona přece šla hned napoprvé a já ji zklamal... Tak jsem musel dojít až k ní a ukázat jí tu její ohlávku a pak tedy se stále uraženým výrazem milostivě strčila hlavu dovnitř a že tedy jdeme.
    Reputaci jsem si pak napravil procházkou kolem řeky, kdy jsme se přesunovali tak, abychom byli pokud možno stále nějaký ten krok před hmyzem (je jich hodně a zvláště ty malé mušky koním v uších koušou prakticky tečky do krve, sice se to nezanítí, ale hodně to svědí a když se kobyla chce nechat podrbat v uchu, tak pak na prstech jsou vidět kapičky krve z těch rozmáčklýchmusek uvnitř).
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Tak, Tak... never-ever-ending-stories...
    Nakonec skončí takový clovek, který chce kvalitní služby za ty peníze tak, že si nejspíš musí založit stáj vlastní :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak on je tam ten moment jako s dítětem ve škole - instituce má tvoje dítě / koně v podstatě jako rukojmího, takže se člověk snaží nevyvolávat konflikt dokud nemá otevřenou cestu k ústupu.... Na druhou stranu - jak u toho koně, tak u toho dítěte - přijde moment, kdy člověk musí toho rukojmího chránit, a vystoupit ze své zóny komfortu a jít do konfliktu.
    Musím říct, že teda "ať se napijí z louže" by mě rozpálilo do běla.... ještě, že jsi už pryč....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Ja se takhle stehovala z mastale pred. Kdyz jsem zjistila ze mi majitelka staje krmi plesnivym senem. A samo to nebylo vse. Baba co trhne mimochodem na ustajku peknych ctvrt mega mesicne. Davala seno tak ze 5 konim hodila balik v sobotu. Balik byl do uterka sezrany a dalsi az v sobotu. Stali na hnoji nikoli na trave. Nemeli sanci se past. Zadala jsem o jiny vybeh. Zamitnuto. A kdyz nemeli vodu, bylo mi receno at se napiji z louze. Pohadala jsem se s ni a odstehovala. A napsala recenzicky. A co ze nekrmi, co ze tam okradla lidi. Nikdo ani necekne. Ne v cechackove a moje zle dabelske recenze, to byla afera. Dokonce me zadala o stazeni slecna, kterou pak ustajovatelka okradla o 60 000. Che. A stejne ani nepipla
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a zkusil to někdo? U nás to fungovalo jako z partesu... si pronajímatel rychle spočítá, že má vyklizeno (u nás to bylo uklízení záchodku) rychleji a levněji sám, než když to má "platit" majitelům...

Ale většinou jsem se dokázala dohodnout po dobrém. A dohaduju se každý rok nanovo, protože Ned se různě stěhuje - a protože mu neplatím místo přes léto, tak holt pak zase skousnu to, že si třeba musím trochu máknout na úpravě paddocku nebo něco takového...

A fungují různé varianty - u nás je pár lidí, kteří dělají různé pravidelné extra práce pro stáje (třeba mnoho let to bylo ranní nedělní krmení, pořád ještě je to odvoz náklaďáku s hnojem a podobně) - a ti mají třeba koně ustájené zadarmo...

Já mám kozy ustájené za velmi příznivou cenu - ale podmínka je, že kozy jsou k dispozici na narozeninové oslavy a tábory. A já se tam snažím být, aby se haranti chovali ke kozám slušně...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Vtipálku - zaplatit méně? Za vlastní práci? To by tak hrálo... Vždyť by přišli na buben...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: když se chce, tak jdou věci zařídit... fakt že jo... já třeba mám čas, takže bych to šla vyházet sama a příští měsíc bych zaplatila o to méně ustájení (o mou práci, klidně za minimální mzdu).

Ve voltižových stájích (obrovské - cca 100 ustájených koní, 30 - 50 vlastních) mají učednický program - od třinácti tam můžou chodit děcka pomáhat. Mají normálně směny, jeden všední den v týdnu 15:30 - cca 20:30 - během směny čistí a sedlají koně na lekce a vyjížďky, vyklízí jim ohradu, stání, míchají krmení pro ranní směnu atd. - a za to mají 3x měsíčně hodinu (jednu anglie, jednu westernu a jednu teorie) a za každou směnu mají možnost si na 40 minut půjčit stájového koně... je na to čekačka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam