• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ponik neleci, ponik nenavidi!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak poníci asi jsou od přírody "small horses with big personalities (egos, attitudes - záleží na tom, jak moc jsi zrovna na poncla nasraná :-))".... ale mě přijde, že bezuzdovka tomu dá jiný rozměr.... ale mám zkušenost jen s koněm z principu "hodným" a žijícím většinu života v dobrých podmínkách
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jojo, tahle moje ponice je z nějakých opravdu ohavných podmínek, když jsem viděla fotky, no hej a její první majitelka jí jezdila na štajgru. Od tý doby je z ochotnýho koníka koník, co nic nedá zadara a je to s ní fakt docela mazec. Ona se do uždění opírá a přetahuje se, ale včera prostě zase její den D kdy je skvělá a stavěla na slovo. Přijde mi bez ucpané tlamy mnohem ochotnější. Neříkám, že jí nevyhrožuju buřty a já jsem prd jezdec, ale klape nám to.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: imho se koně fakt chovají jinak, když nemají uzdu... najednou je ten kontakt mnohem intenzivnější... akorát pořád nevím, jak velkou roli v tom hraje to, že se nemůžu "ulejvat" a musím fakt "jet" - že já sama jedu jinak - že když si seberu tu možnost "urvat to hubou", tak musím hledat a používat i další způsoby komunikace s koněm...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: je to super :) včera byla fakt parádní, jsem rozlámaná sice, ale byla to cválačka, no nemám slov jaká včera byla, je to prostě paličatej poncl, ale ty bláho, občas mi dá pocit, že neexistuje lepší kůň než ona :)
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Jestli pak není fajn, když i koníček má dobrý pocit a spolupracuje rád...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Si tu tak odložím tu svojí. Pořád nemůžu uvěřit, že jí tady na tom ujezdím :)
    Ale fakt mě těší, když k ní jdu s uzdou, jak začne mlít pantem že udidlo ne a pak si vzpomene, že fakt ne a spokojeně si přežvykuje :)

PES
    PES --- ---
    Vrátil se (na turnus tábora/kurzu) i "prohnilý koníček" (zimu 2017/2018 mu jisté nezodpovědné slibotechny nechaly při jeho využívání prohnít střelky až do krve :-/ a pak se to celé jaro muselo léčit a čistit a koníčka "týrat" - naučit zvedat a držet nohy, což kupodivu až tak dobře neuměl a tehdejšímu majiteli hnul zády tak, že týden nemohl dělat kromě doktorů prakticky nic a skoro měsíc se dával dohromady aniž by mohl koni nohy sám zvedat, čistit dezinfekcí na gáze tu do krve vyřezanou střelku a zase pak vyplnit gázou s betadine roztokem a přelepit voděvzdornou izolační páskou, pak se i dehtovalo a používala "chytrá houba")...

...kupodivu mne ve výběhu poznal a přišel (sám od sebe od docela vybojovaného místa u hromádky sena) se pomazlit a vůbec s výrazem, že by šel něco zajímavého dělat či zkoumat (smůla, že nemůžeme, to si musí sám vyřídit s novou mladou majitelkou). Potěší, když koníček projeví i po více než roce, že si pamatuje (ostatních cizích lidí, kteří přišli do výběhu, si nevšímal).

Jedna foto ještě z boxu, kam chodí na noc...
    PES
    PES --- ---
    Vobluďák a nezájem ve výběhu s novou kobylou...
    ...bohužel ani ta sračka minulý měsíc mu nepřidala, snad se s příkrmem do zimy trochu spraví.

PES
    PES --- ---
    Je moc fajn, když se do čerstvě uklizené hromady přijde s chutí vyválet dorost (dvouletka) a pak vstane a nosem se jde pomazlit s výrazem "Fajn si to tu nasypal pěkně k vyválení v měkkém, že si to nemusím kopytem rozhrabat sama"...

A Vobluďák má "separé" s novou kobylou... vůbec ho nezajímala, stál ve spodní části malého výběhu buď u sena anebo ve stínu stromu, zatímco kobyla buď stála anebo ležela nahoře v malém přístřešku anebo těsně vedle něj u ohrady a chrápala...
    Vobluďák doslova žebral (až tak moc, jak to u něj neznám), abych mu otevřel průchod do jeho výběhu a k jeho stádu (což bohužel nešlo), protože kobyla je mu šumák a "ve svém" je nejlépe...
    Pozitivní je, že rančéři naznali, že už Vobluďákovo stádo je na ten prostor moc velké, tak dostanou přidanou novou část - a je tam i více stromů (jabloní) a stínu a tak prostoru vůbec (zrovna se přidávaly sloupky na prvním obrázku v pozadí)...

PES
    PES --- ---
    Seno je kvůli suchu drahé. Nebude čím krmit, část zvířat skončí na jatkách - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sucho-zemedelstvi-seno-pocasi.A190711_162946_domaci_knn
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska posun, zvladli jsme kolem projit ze sedla, ze zeme, a vlastne jak je videt, i bez drzeni. V klidu se tam napast. A co je vic, v klidu odjet. Sice cestou rehtal a volal na svy princezny, ale zadny psycho.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Něco takového jsem kdysi také zažil... první "Mlaďoška", co jsem ji kdysi "venčil", tak po pár letech, co dorostla a obsedla se, tak jednou při vycházce jsem část jel (bez sedla) a část běžel s ní na ruce. No a jednou mne také v rámci vypouštění energie trochu nadhodila a já sklouzl dolů (naštěstí jsem měl chvilku na to si vybrat kam a jak sklouznout a ona ihned zastavila, takže jsem ji ani neztratil z ruky, že na mne pak s nosem dole koukala proč se sbírám ze země)... no a od té chvíle si pak moc dávala pozor jak sedím, když běží a dokonce jsem měl pak v průběhu zbylých pár let s ní pocit, že párkrát si mne i v takovou chvíli "nahodila" zpět do rovnováhy... přece nebude zastavovat a čekat, až se ten nešika nahoře zase posbírá, když se jí tak pěkně běží, že? ;-)

Ale je fakt, že to byla asi jediná, která to řešila takto. Někteří z dalších, na kterých jsem kdy více jezdil, tak to řešili zpomalením či zastavením. No a zbytku to bylo srdečně jedno - udržet se na hřbetě byla podle nich výlučně věc jezdce.

Naštěstí jsem nikdy osobně neměl žádného zákeřného zhazovače či podobného filutu, ale byl jsem na vyjížďce, kde jeden z dalších koní měl docela ošklivý zlozvyk otestovat jezdce, že si uměl vyměřit v lese příhodné dva stromy u cesty, kam se on se sedlem vejde, ale nohy (kolena) jezdce už ne, stejně jako větev a hlava jezdce. Když to jezdec včas vychytal a zkorigoval pobídkou, tak byl pokoj a koníček pak už vzorný, ale pokud ne, tak si koníček jezdce vychutnával různými vtípky až do konce (a že toho měl v zásobě plno)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Nektery kone si jezdce drzi :D ja se jednou ritila po nejake veselici a hazeni zadkem pomalym sunutim po konove krku k zemi a mily spekacek okamzite zastavil, nechal me vysplhat zpatky do sedla a pak se rozbeh znovu a znova vyhazoval, ale uz jen tak zlehynka abych se mu zase nekacela
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Vobluďákova síťka jde opravovat kupodivu lépe, i když je jemnější...
    ...u té pevnější červené masky byl problém v tom, že toho kobyla o ten hřebík kus potrhala ošklivě.

A u toho mi včera asistovali - nejdříve chvíli Vobluďák nad tou svou maskou, s ním chvilku (ne)Mlaďoška. Potom zbytek doby andalušanka se shirkou.
    No a když došlo na tu červenou masku, tak se vrátila (ne)Mlaďoška, že už si s tím hraji moc dlouho a ještě je to cizí kobyly, která je ve stádě jen dočasně (a také jí to v žebříčku postavení dávají ostatní kobyly dost najevo), takže to mám zahodit a věnovat se jí.

Ovšem dnes, byť jen na hodinku mezi deštěm a bouřkou, byla skvělá ta andalušanka... sice se nejdřív bála, ale přesto to přemohla a vrátila se zpět k místu, kde jsem mlátil do hřebíku a trámů až to dunělo celým přístřeškem a vydržela se pak bez pohnutí dívat a ještě se pak tvářila na tu pochvalu, kterou si přece zaslouží.
    Ona je vůbec na to pochválení. Tehdy, když jsme řešili to braní a držení nohou pro čištění a pak strouhání, tak jsem chválil správné chování a pak jsem to říkal i podkováři, ať ji pochválí vždy, když vydrží tu nohu držet a nechat si vystrouhat a zapilovat. Tehdy jsem se na to díval a po první pochvale podkovářem se kobyla doslova rozzářila a trochu povyrostla, jak se pak rozhlédla po okolí (tj. po majitelce i po mně) s výrazem "vidíte to všichni, jak jsem hodná a jak jsem dostala pochvalu?".

Stejně tak je skvělá i u dětí... vždy, když ji malá (MŠ) dcerka majitelky vzala za vodítko, tak kobyla přestane cokoliv řešit a jde na prověšeném vodítku, ani nehne uchem pokud mladá mávla lonžovacím bičem. Jako já měl ze začátku docela strach, když jsem to viděl, ale kobyla předvedla, že velice precizně rozlišuje děti a dospělé. Stejně tak když majitelka posadí dítě do sedla či na hřbet jen na dečku nebo s madlem ale někdy jen tak. Bude to znít přemrštěně, ale ta kobyla si pak dává extra pozor, aby to dítě mělo na hřbetě balanc a nespadlo jí...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Nahodou dobry
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No to do myslíš, že jsem jako hlady anebo na hospodské stravě? :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no vidíš, ještě se naučit vařit a můžeš se vdávat :-)
    PES
    PES --- ---
    P.S.: Ten šev na červené masce je tak ošklivý proto, že je to uděláno tak, aby uvnitř nic netrčelo a nedřelo do ucha... Zevnitř je to téměř hladký spoj dvou roztržených kusů...
    PES
    PES --- ---
    Pro nevěřící Tomáše ehm Terezy... (a pro případné škodolibé pobavení "neumění")

První obrázek je "zaštupovaná" masky Vobluďáka, který si zvládl pustit vlákna a tím vypárat celý řádek zachycením o seno v síti :-/
    Druhý a třetí obrázek je neurochirurgická práce sešít roztržené okraje tak, aby se pokud možno nezmenšil prostor na ucho a zůstal i tvar (do druhého dne si kobyla nestěžovala a maska drží).
    Čtvrtý obrázek je jeden zbytek té červené masky v místě, kde si to kobyla rozškubla (už jsem ho zatloukl zpět do dřeva, odkud se postupně vychlípl, jak kontrukce pracuje, když se o ni na sloupech drbe např. shirka kolem ocasu)...

...nutno dodat, že mi pri tom zatloukání asistovala andalušanka. Nejprve se sice polekala, rýny to byly velké a nesly se celou konstrukcí přístřešku, takže se stáhla na druhou stranu přístřešku a jevila tendence zdrhnout. Tak jsem ji uklidnil a nechal přijít zpět (přišla sama zpět), ukázal jsem jí co dělám a že budu ještě mlátit... čekal jsem, že asi znovu vezme nohy na ramena, ale ona je fakt úžasná. Viděla co dělám, viděla jak to dělám, pochopila, že ty strašné rány dělám já, ale že já jí tím neublížím, tak stála a čekala, než ten hřebík zabouchám špičkou do dřeva a pak se jen dívala s výrazem na pochvalu (jejím obvyklým za dobrou práci :-))...

PES
    PES --- ---
    Hmmm, deštivý víkend... to zase budou někteří vybraní jedinci vypadat jako čuňata :-/ Třeba "andaluský plnotučný čuník"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam