VAMPY: Vobluďákova síťka jde opravovat kupodivu lépe, i když je jemnější...
...u té pevnější červené masky byl problém v tom, že toho kobyla o ten hřebík kus potrhala ošklivě.
A u toho mi včera asistovali - nejdříve chvíli Vobluďák nad tou svou maskou, s ním chvilku (ne)Mlaďoška. Potom zbytek doby andalušanka se shirkou.
No a když došlo na tu červenou masku, tak se vrátila (ne)Mlaďoška, že už si s tím hraji moc dlouho a ještě je to cizí kobyly, která je ve stádě jen dočasně (a také jí to v žebříčku postavení dávají ostatní kobyly dost najevo), takže to mám zahodit a věnovat se jí.
Ovšem dnes, byť jen na hodinku mezi deštěm a bouřkou, byla skvělá ta andalušanka... sice se nejdřív bála, ale přesto to přemohla a vrátila se zpět k místu, kde jsem mlátil do hřebíku a trámů až to dunělo celým přístřeškem a vydržela se pak bez pohnutí dívat a ještě se pak tvářila na tu pochvalu, kterou si přece zaslouží.
Ona je vůbec na to pochválení. Tehdy, když jsme řešili to braní a držení nohou pro čištění a pak strouhání, tak jsem chválil správné chování a pak jsem to říkal i podkováři, ať ji pochválí vždy, když vydrží tu nohu držet a nechat si vystrouhat a zapilovat. Tehdy jsem se na to díval a po první pochvale podkovářem se kobyla doslova rozzářila a trochu povyrostla, jak se pak rozhlédla po okolí (tj. po majitelce i po mně) s výrazem "vidíte to všichni, jak jsem hodná a jak jsem dostala pochvalu?".
Stejně tak je skvělá i u dětí... vždy, když ji malá (MŠ) dcerka majitelky vzala za vodítko, tak kobyla přestane cokoliv řešit a jde na prověšeném vodítku, ani nehne uchem pokud mladá mávla lonžovacím bičem. Jako já měl ze začátku docela strach, když jsem to viděl, ale kobyla předvedla, že velice precizně rozlišuje děti a dospělé. Stejně tak když majitelka posadí dítě do sedla či na hřbet jen na dečku nebo s madlem ale někdy jen tak. Bude to znít přemrštěně, ale ta kobyla si pak dává extra pozor, aby to dítě mělo na hřbetě balanc a nespadlo jí...