• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dnes byla opravdu andalušanka "výživná" - zahlédnout jí nejprve z té horší strany s hlavou v seně, tak nejdřív asi uvažuji co za nového koně dostal Vobluďák do stáda a jak rychle se ten kůň zařadil do hiearchie, že se dostane takhle pohodlně k senu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no co, bílá je tuto sezónu "out", vede hovnivě hnědá :-)) PRostě tomu nerozumíš...
    PES
    PES --- ---
    Není nad to mít čistotného oře...

PES
    PES --- ---
    A tradičně přivezli pěkní chlaďasi vánoční strom (12m jedle bělokorá z Lesního školního podniku Křtiny MLZU) z Bílovic nad Svitavou do Brna. Tak tak jsem to stihl alespoň v centru, ale to už bylo moc tma na focení, takže vypomohou lokální média
    Koně do Brna přivezli Vánoce. Letošní jedle už stojí, náměstí rozzáří za týden - Brněnský deník
    https://brnensky.denik.cz/...ne-vanoce-letosni-jedle-uz-stoji-namesti-rozzari-za-tyden-20191123.html

PES
    PES --- ---
    Čuňata kam se jen podíváte... ale Koníček ve futrálku dobrý, už máme i vyčištěno při pasení na trávě vedle, bohužel bez vyfocení (a znovu sundávat a zase nasazovat deku opravdu ne...)

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja mam teda zkusenost, ze oni jsou chytri, ale jsou si taky vedomi toho ze jsou velci. Aspon jsem teda mela moznost potkat se s takovyma, kteri byl vychovani, takze na bezne hudrovani se klidili do zootechnickych pozic, ale jinak tak jako vtipne zkouseli ruzne pretlacovani. ale zajimave bylo ze velmi citlive pouzivali svoji vahu, j jinak se tlacili na dite a jinak na dospeleho co po nich neco chce a velmi presne vedeli kde maji nohy atd.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Tak to jsem měl zatím kliku, že těch několik chlaďasů byli sice někdy jakoby pomalejší, ale spíš rozvážnější. Ano, dokáží projít/prorazit prakticky cokoliv (shirka projde cokoliv, kam strčí hlavu, ale zase proč by to dělala?), ale zase kdo je musí zkazit, aby to zneužívali...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: jo, tak ňoumy beru... :-)) Tuhle si jeden plyšák postavil nohu na nohu voltižové jezdkyně (holka prostě byla příliš blízko a měla nohu pod jeho ramenem) a stál tam jak trubka a nechápal, proč se ho snaží ostatní "odtlačit" (bohužel holka měla jen cvičky, naštěstí to bylo v hluboké voltižové jízdárně)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No ja zlyho jeste
    Nastesti nepotkala. Spis jsou to takovi noumove trochu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: úplně ho vidím :-)) asi jsem teda měla štěstí na plyšáky?
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Moje zkusenosti s chladnokrevnikama jsou takovy, ze jsou jak tanky. Nevidi, neslysi, omylem do vseho slapnou...sloni v porcelanu. A jejich vzdor vypadal tak, ze treba kdyz jeden nechtel zvedat nohy, proste si ba toho chudaka co to zkusil sednul...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Samo, široké spektrum povah... i když je pěkné vidět, jak čím více Vám ten kůň věří, tak tím více v pohodě je...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak jsou samozřejmě vyjímky, a i koně jsou jedinci s různými povahami, že...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak, tak... i když ona i ta andalušanka jako "velmi vzrušivé plemeno" se kupodivu může chovat velmi klidně (či dokonce se nejdříve podívá, na které straně nikomu neublíží a teprve pak se "vyděsí" a uskočí tam, kde nikomu neublíží...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak z mojí zkušenosti ti chlaďasové jsou takoví mnohem klidnější... po staletí byli chovaní k tomu, aby neodtryskali někam do dáli při každém prdu (narozdíl od plňasů), takže jsou obvykle v pohodě... ne, že by takový clydsdale nebo perchron lítající po pastvině nebo jízdárně nevypadal majestátně, ale obyvkle lítali jen když to měli "povoleno" - při práci byli jak miliusové....
    PES
    PES --- ---
    Ale naštěstí tahle plemena (a jim třeba i velmi blízcí "shire horses") jsou dost trpělivá a spolupracující...

...tuhle jsem vyfasoval na ranči aplikaci tekutého odčervení nejen Vobluďákovi, ale si té shire kobyle (protože toho prvního se všichni bojí a kromě majitele a mne se moc ošetřovat nedá a cokoliv kde vidí stříkačku či veterináře celkem rázně "odmítá" - no a kobyla je zase moc velká, takže na ni nedosáhnou a jí stačí zvednou hlavu) - s Vobluďákem dobré, sice koukal že držím v ruce stříkačku a jevil známky nelibosti, že by raději couvl/odešel, ale pochopil, že to stačí jen stříknout do tlamy (aplikace pasty bývala horší, to zvládali někteří i z kořene jazyka dostat a vyplivnout) a nic hrozného to není - jen tedy pak odměnu si bral s výrazem takovým trochu váhavým.
    Ale shirka byla celkem kooperativní, sice vytušila, že se něco chystá, ale i na volno v ohradě postála, trochu na požádání i hlavu snížila (zase ne moc, aby to nesteklo zpět - na tenhle trik snad nepřijde :-) ) a nechala si to stříknout co nejdále a ani se necukla. Navíc odměnu slupla hned a byla stále připravená něco dělat či udržovat kontakt.
    PES
    PES --- ---
    Pro nastrojení každého "drobečka" rovnou celý tým :-)
    Hitching the Budweiser Clydesdales 2016
    https://www.youtube.com/watch?v=0WdQ9UsOjHg
    PES
    PES --- ---
    A ještě jedno video z "Horseback Riding"...
    ...zajímalo by mne z kolika kamer (na přilbách?) to bylo točeno a sestříháno, popř. zda u toho měli i nějaký dron nebo co (některé záběry jsou z příliš stabilizované pohybující se kamery, než aby to někdo měl na sobě při jízdě v sedle)
    Horseback Riding Douglas Mesa, near Monument Valley
    https://www.youtube.com/watch?v=OK96d21EtIY
    PES
    PES --- ---
    Docela drsné "babky" koňostezkovaly během 2017 na části PCT - komentují doma, prokládáno záběry z cesty koňmo, některé pasáže jsou dost husté...
    The Long Ride - Horseback Adventure on the Pacific Crest Trail 2017
    https://www.youtube.com/watch?v=72nvegNxZlQ
    PES
    PES --- ---
    Technika se nezastaví - tedy ony se kamerovou technikou začínají postupně vybavovat i normální stáje...
    Pasoucí se divoké koně a pratury můžete sledovat v přímém přenosu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...na-pratur-zubr-primy-prenos-on-line-kamera.A191111_152637_hobby-mazlicci_mce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam