• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no moje mají seno, to jim extra vozím.... Majitelka stájových koz je krmí tím, co má pro koně, což je právě ta směska s vojtěškou (a říkali jsme jí, že to pro kozy není dobrý, já i kozí vetka, ale co nadělám).

Zrní (kozí krmivo) dostávají hrst, v podstatě jako motivaci, když jdou "bez keců" zpátky domů z pastvy. Toho mám dvacetikilovej pytel pro pět koz tak na šest týdnů.

Jinak žijeme v savaně, takže pro ně "pastva" venku je imho hodně příbuzná tomu, co by potřebovaly - je to tam nekultivované, pestré - takže keře, ostružiníky, několik druhů dubů, madrony, plus různé druhy travin, nějaké ty kaktusy a tak.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jj ja souhlasim s Vampy... vojteska je prima, ale ne jako hlavni picnina. zrni je az tak nevytrhne, ony hlavne potrebuji ten objem, seno, vlakninu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE:
    VAMPY: takže si myslíte, že je to hlavně tím, že ty sousední kozy nemají 24/7 přístup ke žrádlu? A že teda holt futrují, co je v dosahu? Zkusím promluvit s jejich majitelkou - protože kromě té slámy konzumují poměrně znatelné množství sody - jedna z těch koz je obézní, ale to je imho tou vojtěškou, která si myslím, že je pro kozy špatně - a omezováním krmení se to zjevně nelepší.

Kromě toho, co dostavájí do krmelce, tak chodí denně se mnou a mýma kozama "na pastvu" - 30-40 minut denně není asi dostatečné, ale aspoň něco, plus já jim dávám hrnek krmiva (zrno), když jdou domů. Takže mají i něco jiného než to seno (různé listí, kůru, co si najdou - hodně ostružiny, madrony, různé druhy dubů + každá tak hrst toho kozího krmiva). Moje kozy jsou hodně vybíravé, ale taky jsou menší (trpasličí, v Česku je viděla jako kamerunské) - požíračky slámy jsou normální velikosti - jedna je určitě částečně sánská, ta druhá nevím).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Jsou to prezvykavci a potrebuji mit konstantni prisun porravy aby bylo co zvejkat. Bachor nesmi nikdy byt prazny, takze restriktivni krmeni co se tyce redukovani mnozstvi objemneho krmiva je naprd. Futrujou pak tu slamu, kterou maji jako podestylku (a jeste ze tak, jinak by z toho mohly mit slusne zdravotni komplikace).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kdyz ji budou zrat moc tak je to ucpe, je to dost suche, ale jinak, jsou to prezvykavci ze stepi, takze mensi mnozstvi zvladnou. ale urcite by nemela tvorit hlavni podil v krmne davce. Pokud maji pristup i k jine pici a preferujou slamu, jejich boj, jsou mlsne
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kozí dotaz: můžou kozy žrát slámu?
    Jednak teda jestli jste se někdo setkali s tím, že kozy zlikvidují podestýlku, za druhé - co jim to udělá?

Moje kozy slámu nežerou (maximálně jí trochu proberou, když je čerstvá, zřejmě hledají nevytlučené klásky, ale že by se tím futrovaly, to ne), ale sousední kozy jsou furt bez podestýlky.... moje kozy mají 24/7 seno, sousední kozy dostávají 2x denně směs sena s vojtěškou - tak mě napadlo, jestli tou slámou nekompenzují vojtěšku. Protože jinak fakt nevím, kam jim ta sláma mizí (jedna z těch koz má artrózu, tak jí teď přes zimu přihazuju podestýlku, ale nějak to vždycky zmizí a zase leží na zašlapaném, zbahněném, mokrém seně)
    PES
    PES --- ---
    Dnes po ránu se udělalo na chvíli (asi hodinku) docela hezky, takže s Vobluďákem po vyčištění malá procházka na trávu... dnes byl u čištění takový "roztěkaný", protože není už taková zima, je odstátý a nemůže se rozhodnout, zda bude loudit něco na zub, zkoumat stáj anebo zda jít na trávu...
    ...ale když viděl, že u toho čištění na stání na jednom místě trvám, tak to vydržel, protože pak přece šel na trávu a vyválet se (na husté nerozšlapané trávě se nezašpiní, takže si to užívá dosytosti). No a má také novou (druhou) deku...

Konečně se také trošku vykrmil a zakulatil, takže už ta žebra nejsou cítit... no, holomek, teď by se měl začít kondičně hýbat, aby si trochu zpevnil břicho a něco málo svalů udělal i na zádech a tak...

SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: dcera (dva a půl) občas chodí na koně a musí čistit a pak po ježdění sbírat bobky. :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No majitelku prostě trochu zklamalo, že chtěla ukázat známým zrovna světlého (tedy s trochou přimhouření oka bílého) koně, neb děti samo z nějaké pohádky "bílý koníček"...

A pak že to vyšlo zrovna jen o tu půlhodinku - navíc díky tomu byla na břiše (na foto to tak není vidět) opravdu durch a od hnoje (neomylně si vybrala místo, kde to pod celodenním přísunem slunečního svitu stihlo na povrchu rozměknout), že ani po provizorním vysušení a vyčištění (chtělo to hodně slámy v boxe) se na to majitelce nechtělo dát podbřišník s čistým a měkkým beránkem... no a kvůli mrazu obecně to zase nešlo vzít nejdřív alespoň mokrou houbou...

No a capartům do 6 let ještě kus chybí... (zase na druhou stranu bylo moc pěkné, jak andalušanka reaguje na hlas té "své" holčičky a jde se na ni podívat od sena a postaví se k východu, kde ji samo vzala ven majitelka, a jak potom obě kobyly opatrně nosí ty děti....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak sedlo / deka na to hodit jde, pořád nevidím problém.... a fakt nevím, proč by třeba dvouleté dítě nemohlo vidět / vědět, že kůň se musí vyčistit.... Lisa v nějakých pěti kydala Foxy, v šesti si už sama koně čistila a připravovala (pod dozorem)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak na tohle byli ti špunti moc malí (jak ti "domácí" potomci majitelů andalušanky se shirkou, tak ti caparti od jejich známých)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na druhou stranu, harantům neuškodí, když uvidí, že koníšek nestojí 24/7 vymydlený a nasedlaný k jejich pobavení.... Jakkoliv mám ke spoustě věcí u nás ve stájích výhrady, tak třeba součástí hodiny u nás je dojít pro koně, nasadit ohlávku, přivézt ho k úvazišti / sedlovně, vyčistit, prohlídnout kopyta, přivléct sedlo, nasedlat.... a pak zpět v obráceném pořadí... prostě žádné "sednu, vyfotím se na instagram a služebnictvo se postará o zbytek"
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak se andalušanka neomylně rozplácla na zem a dala si šlofíka přesně 30 minut předtím, než dorazili majitelé, pro které se z jedné strany změnila a zamaskovala do podoby Painta...
    ...opravdu moc potěší, když je v plánu nasedlat a povozit děti známých, se kterými přijedete na Nový rok na ranč.

PES
    PES --- ---
    Dopolední šlofíček (ne)Mlaďošky s vyhříváním na sluníčku - asi dospat Silvestrovskou noc...

PES
    PES --- ---
    A prý že to nejde vyčistit ;-)

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    u nas se nastesti praska az dal od ohrad, ale stejne se trochu probehli, ale nechali si vysvetlit, ze maji stat v rohu kde to nejmin praska a pocat az to prejde. jsou to rozumni konove :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Doufám, že na ranči to bylo v klidu, letos je Vobluďákovo stádo kvůli blátu v mnohem menší ohrádce, ve které by nějaké plašení se mohlo skončit prorváním ohradníku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jako splasil se, ale az kdyz nam to odpalili za plotem. A zvladl ohradnik neprorvat, i kdyz mel slusne naslapnuto. Ale vzdycky nabehl na ohradu, pak se vratil ke mne a pak si dal dalsi kolelcko.
    PES
    PES --- ---
    Nu, ta půlnoční kanonáda stojí tedy za to...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To nezní špatně, když si během večera s kanonádou dokáže lehnout a usnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam