• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak se andalušanka neomylně rozplácla na zem a dala si šlofíka přesně 30 minut předtím, než dorazili majitelé, pro které se z jedné strany změnila a zamaskovala do podoby Painta...
    ...opravdu moc potěší, když je v plánu nasedlat a povozit děti známých, se kterými přijedete na Nový rok na ranč.

PES
    PES --- ---
    Dopolední šlofíček (ne)Mlaďošky s vyhříváním na sluníčku - asi dospat Silvestrovskou noc...

PES
    PES --- ---
    A prý že to nejde vyčistit ;-)

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    u nas se nastesti praska az dal od ohrad, ale stejne se trochu probehli, ale nechali si vysvetlit, ze maji stat v rohu kde to nejmin praska a pocat az to prejde. jsou to rozumni konove :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Doufám, že na ranči to bylo v klidu, letos je Vobluďákovo stádo kvůli blátu v mnohem menší ohrádce, ve které by nějaké plašení se mohlo skončit prorváním ohradníku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jako splasil se, ale az kdyz nam to odpalili za plotem. A zvladl ohradnik neprorvat, i kdyz mel slusne naslapnuto. Ale vzdycky nabehl na ohradu, pak se vratil ke mne a pak si dal dalsi kolelcko.
    PES
    PES --- ---
    Nu, ta půlnoční kanonáda stojí tedy za to...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To nezní špatně, když si během večera s kanonádou dokáže lehnout a usnout...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Kazdejch dvacet minut, nebo kdyz slysim hodne bouchani, vybehnu ven. Ale ted jsem ho pristihla, ze lezel a spal... Bohuzel, tohle je defacto praha, takze to tu je mocny.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ve městě to bouchá už cca od 20h. Na ranči to snad nebude tak zlé, je to bokem mimo zástavbu, takže to bude jen doléhat z dálky (no uvidí se zítra)...
    ...ale snad utěšuješ koníčka a dodáváš mu klid přítomností známého.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak od sesti tu zacal sajgon, ale zda se, ze kun to snasi mnohem, mnohem lip, nez loni, kdy to malem vzal skrz ploty. Mno uvidime o pulnoci.
    Pres den jsme se se znamyma prosli po okoli, a bylo to takove mile svatecni. Nezabil mi slecnu, nechal se vyfotit, a hezke to bylo. Tak drzim palce vam vsem, at jsou kone zdravi, nebojacni a tak.

A tady mi odnasi slecnu k neumetelum.
    PES
    PES --- ---
    Dnes jen na chvíli na otočku na ranči (při cestě na Haciendu), ale nebral jsem Vobluďáka ani z ohrady (to se divil a pořehtával - zvykl si, holomek), protože nedaleko se šikovaly hordy elfů (takoví ti pánové v zeleném s flintami) a nemělo cenu jít vstříc nějaké kanonádě (i když nejspíš pak mířili někam za hřeben z blízkých kopců a nebylo je slyšet)... Stejně všude zatuhlo a místy kluzko (kaluže a mokrá místa), nestačil se ani zašpinit, naproti tomu známá od andalušanky se shirkou ocenila pomocnou ruku při odbahnění svých kobyl, které pak na chvíli vzala na vnitřní jízdárnu pod sedlo...

...doufejme, že koníci v klidu přežijí Silvestra a snad se podaří se na ně zítra zajet také podívat.
    PES
    PES --- ---
    No a Vobluďák (dnes jsem ho ani nefotil, je z něj vidět zadek a ocas a kousek futrálku za andalušankou, když šel k napáječce) byl dnes úplně nejhodnější koníček, který moc dobře ví, že při čištění má stát a nesnažit se pomaličku došourat k sáčku s několika jablky (hodný koníček je přece dostane po vyčištění, když stojí nehnutě :-)) a pak se šel v klidu napást (ani na "řev" ve výběhu zanechané andalušanky nereagoval)...
    PES
    PES --- ---
    Mírně přituhlo, takže bláto už není tak chytlavé, ale někteří koně dokázali využít předchozích příležitostí dosytosti...

Shire kobyla je naštěstí celkem čistotná a když už se zválí, tak srst je dost samočistící (cca do dvou dní bez nového obalení je zase prakticky čistá)

zato andalušanka je beznadějná, i když má stranu "lepší"...

...a také stranu "horší"

a přišla se podívat i (ne)Mlaďoška, tentokráte i s "futrálkem"...
    PES
    PES --- ---
    A ještě jedna momentka, kterou by šlo nazvat "K zemi!".

V pozadí "závidí" ostatní koně ve výběhu (valach a pak u sebe andalušanka se shirkou, (ne)Mlaďoška úplně vpravo koukala ke stáji, neb tam přišla její jezdkyně - viz. níže, a nejníže postavená kobyla ve stádě využila opuštěný balík sena, že se mohla nerušeně krmit bez toho, aby neustále koukala kdo se na ní zašklebí a vyžene ji na jinou stranu balíku)

(ne)Mlaďošku si dnes vzala mladá jezdkyně ven (dělá teď náhradního jezdce za nějaký příspěvek majitelce), ale nevím, nevím. Moc ideální se mi to nezdá, přijely relativně brzy zpět, pak ji slečna vzala na venkovní jízdárnu, kde odsedlala a - podle pohledu - záměrem bylo divočejší (odstátější) kobylu nechat proběhnout kolem jízdárny ve volnosti... Výsledkem bylo, že kobyla jen popoběhla tam a zpět kolem delší stěny a vždy zaparkovala v rohu nejblíže výběhu svého stáda a když se ji slečna snažila s vodítkem v ruce z toho rohu rozběhnout, tak to vždy nejprve bylo jedno nebo dvě vyhození zadními směrem ke slečně a pak vzteklé kolečko, sem tam hrb a co nejrychleji zase zaparkovat do toho rohu a čumět k výběhu...
    Kobyla se slečnou zjevně dost mává a nemá ji ani ráda - jednak si slečna povzdechla (minulý týden), že kobyla není mazlivá (nechtěla ji ani nechat pohladit, ale smůla, dvě minuty poté, co odešla od výběhu, tak když jsem šel za Vobluďákem, tak kobyla ke mně sama přišla a předvedla mi, že je úplně plyšový mazlík) - a za druhé pokud jí tohle předvádí na jízdárně a zvláště to vyhazování zadními, tak ji zjevně má dost na háku (naštěstí na mne si zatím tohle nikdy netroufla, ale budu si muset dávat pozor, aby ji slečna nezkazila tak, že by to kobyla pak náhodou chtěla zkusit také)...
    PES
    PES --- ---
    A jak už jsem psal, dnes byl "rozverný" a plný energie, chvílemi by i na zadní předvedl, těch pár hrbů po vyválení jak se pak běžel předvést před své kobyly ani nepočítaje, ale na slovo zastavily zklidnil, přišel zpět a čekal na další pokyn :-)

Svým způsobem dostal svoji válecí odměnu a tak je zase naopak hodný a poslušný k člověku, který mu to umožňuje ;-) Oni ti koně samo nejsou hloupí ani nevděční...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Dostal to dnes jako dárek, když jsem ho nenechal minulý víkend (nestihl by uschnout a znovu vyčistit pod deku), tak dnes se mohl dosyta vydovádět a pak jsme šli na pastvu během které oschl a trošku bláta, co na sebe nabral, jsem pak znovu vydrhl dočista a pak šel do futrálku... ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ale to je megarozkosne!!!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Dnes po ránu prý nejlepší dárek pro koníčka (po hodině rozčesávání) možnost se vyválet do sytosti.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska se mi plazil po paletkach! Ony pod nim ruzne praskaly a posouvaly se a on se po nich strasne komicky mrcasil.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam