• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Na tohle téma jsem viděl moc pěknou příhodu... takhle si majitelka venčila shirku ze sedla svého druhého koně, všechno v pohodě, dokud jednou nedorazila k cestě do kopce, kterou shirka vyhodnotila jako příliš strmou na její vkus či náladu, takže se zarazila s výrazem "no to jsi snad zešílela, že bych měla tohle vyklusat"...
    ...a majitelka byla moc ráda, že druhý kůň zareagoval bleskově a zastavil doslova na fleku a pak dokázal i téměř bez povelu zacouvat tak, aby neskončila za ním na zemi (shirka zafungovala jako kotva tak rychle, že nestihla to vodítko ani pustit).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    tohle behani vedle kone neni nic pro me, staci kdyz jdu s dvema ponikama ktere pul cesty tahnu a druhou pulku brzdim :D na takovyto venceni v klusu je lepsi vzit druheho kone ze sedla na voditku, prece to nebudu slapat a usetri se jedna jezdcohodina .)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Takze bude mit dva kone na zadny oprati :D
    PES
    PES --- ---
    Njn, tak pět - chlaďas... tak to ještě mladý...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Chlapi dospivaj pozdejs :D Hele, ted mu snad bude pet v dubnu. Coz, kdybych byla dostatecne slunickova, by vyla i doba, kdybych ho mohla obsedat. Jeste rok az dva myslim se bude dodelavat, nez bude dospelej.
    Na fotkach je hodne videt, jak kdyz jsem s nim zacala, to bylo takovy nohaty cosi, a ted uz je to takovaj macatej hajzlik krasnej :3

Chvilku jsem premejslela, jak to zmerit, a pak jsem si dala voditka skrz svy koleno a rameno, pac ja jsem se nezmenila. Je tam i trochu perspektiva, ktera to hati, navic je pod hromadou ozdob, ale myslim, ze je to videt.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Mladej? Kolik že mu to už je?
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: To bude až další krok - ubere oprať a přidá koně :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Na dvou jsem delavala se Sol a dost mne to posunulo. Ale tady mladej ma zatim co delat se soustredenim i bez spagatu :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Pockej, ale klasicke umeni tradicnich mistru jsou prece dva kone na jedny oprati (videno)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Třeba se dopracuješ klasického stylu na dvou opratích jako ti v lese :-) , jinak cizího koně pozoruje opravdu soustředěně...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mam remote horse control! :D I zacatecnik si pak bude moct vychutnat pocit samostatne jizdy. Alespon nakolik stacim ja, vlajici za konem :))

venceni
    http://www.youtube.com/watch?v=meRP2eRsVeA
    PES
    PES --- ---
    Sice hrozné počasí, ale koníček rozbalený, vyčištěný, vymazlený a opět zabalený do pláštěnky ještě před tím, než přišel ten mrznoucí déšť...
    ...a to jen o pár km vedle na Vysočině závodníkům docela fest sněží...
    PES
    PES --- ---
    K divokým koním přibyli zubři, pomohou udržet vzácný biotop u Rokycan - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...top-vojensky-prostor-rokycany-divoky-kun-zubr.A200117_527253_plzen-zpravy_vb
    PES
    PES --- ---
    VIDEO: Filipínci zachraňovali koně, kteří uvázli u aktivní sopky Taal - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kone-filipiny-zachrana-sopka.A200116_164035_zahranicni_zaz
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Jojo, prezvykavci musi mit pristup ke zradlu porad. Vojteska ma v sobe hodne bilkovin, takze hrave zastoupi zrno. Ono slama se krmi jako objemne krmivo casto, takze ve sve podstate by jim to vadit nemuselo, ale co si budem povidat, pristup k nejakemu peknemu okusu a seno do jesli by bylo lepsi.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jj, to zni presne jako kozi jidelnicek.. trosku klacku zakousnout necim korenenym :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no moje mají seno, to jim extra vozím.... Majitelka stájových koz je krmí tím, co má pro koně, což je právě ta směska s vojtěškou (a říkali jsme jí, že to pro kozy není dobrý, já i kozí vetka, ale co nadělám).

Zrní (kozí krmivo) dostávají hrst, v podstatě jako motivaci, když jdou "bez keců" zpátky domů z pastvy. Toho mám dvacetikilovej pytel pro pět koz tak na šest týdnů.

Jinak žijeme v savaně, takže pro ně "pastva" venku je imho hodně příbuzná tomu, co by potřebovaly - je to tam nekultivované, pestré - takže keře, ostružiníky, několik druhů dubů, madrony, plus různé druhy travin, nějaké ty kaktusy a tak.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jj ja souhlasim s Vampy... vojteska je prima, ale ne jako hlavni picnina. zrni je az tak nevytrhne, ony hlavne potrebuji ten objem, seno, vlakninu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE:
    VAMPY: takže si myslíte, že je to hlavně tím, že ty sousední kozy nemají 24/7 přístup ke žrádlu? A že teda holt futrují, co je v dosahu? Zkusím promluvit s jejich majitelkou - protože kromě té slámy konzumují poměrně znatelné množství sody - jedna z těch koz je obézní, ale to je imho tou vojtěškou, která si myslím, že je pro kozy špatně - a omezováním krmení se to zjevně nelepší.

Kromě toho, co dostavájí do krmelce, tak chodí denně se mnou a mýma kozama "na pastvu" - 30-40 minut denně není asi dostatečné, ale aspoň něco, plus já jim dávám hrnek krmiva (zrno), když jdou domů. Takže mají i něco jiného než to seno (různé listí, kůru, co si najdou - hodně ostružiny, madrony, různé druhy dubů + každá tak hrst toho kozího krmiva). Moje kozy jsou hodně vybíravé, ale taky jsou menší (trpasličí, v Česku je viděla jako kamerunské) - požíračky slámy jsou normální velikosti - jedna je určitě částečně sánská, ta druhá nevím).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Jsou to prezvykavci a potrebuji mit konstantni prisun porravy aby bylo co zvejkat. Bachor nesmi nikdy byt prazny, takze restriktivni krmeni co se tyce redukovani mnozstvi objemneho krmiva je naprd. Futrujou pak tu slamu, kterou maji jako podestylku (a jeste ze tak, jinak by z toho mohly mit slusne zdravotni komplikace).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kdyz ji budou zrat moc tak je to ucpe, je to dost suche, ale jinak, jsou to prezvykavci ze stepi, takze mensi mnozstvi zvladnou. ale urcite by nemela tvorit hlavni podil v krmne davce. Pokud maji pristup i k jine pici a preferujou slamu, jejich boj, jsou mlsne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam