• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja bych to pojmenovala budovanim duvery, radsi, nez vychovou, ale kdyz upustim od nazvoslovi, vysledek je stejnej.
    Podle mne zvirata, co jsou ted provozaci, bejvavala v minulym zivote Hitler, nebo aspon Manson.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tam mi přijde jako největší problém to "všechny osoby, co se tam vyskytovaly". Já to vidím u provozáků, že i z hodného koně se stane potvora, protože prostě NEMÁ konzistentní trénink / přístup / výchovu.
    A nebo jí má - špatnou... Občas si půjčuju provozáka u nás, strašně hodný kůň, starý QH valach - ale nechce chodit dolů k sedlovně. No a protože má paddock nahoře, u jízdárny, tak trenérky a ostatní, co ho jezdí, to řeší tak, že ho sedlají u paddocku a pak ho vezmou jen na tu jízdárnu. A dolů k sedlovně nechodí - jenomže tam jsou krytá úvaziště, kam jezdí kovář, vetové atd., tj. kůň by tam měl chodit běžně a měl by být zvyklý - a ne to prostě "vzdát" a vozit sedlo od sedlovny k paddocku.... Ano, je to v ten moment jednodušší, než strávit pár dní tím, že budu koně učit chodit dolů, ale dlouhodobě to může být pěkný průšvih.
    Už jen to, že když jsem si vzala já poprvé, tak jdeme jdeme a najednou u rozcestí dolů kůň stojí na zadních. Vůbec jsem to nečekala, pže mi nikdo neřekl, že to takhle flákají a že si narozcestí postaví hlavu / bude se bát, protože posledních pár měsíců chodil po ranči jen těch pár metrů na jízdárnu - a já jsem byla "cizí" osoba, která ho chtěla vláčet do neznámých míst....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: A to nemluvim o sobe, ja tam zas tak casto nebejvala abych s nim prisla do blizkeho kontaktu. Mluvim o vsech osobach co se tam vyskytovaly nezavisle na veku, mnozstvi zkusenosti a levelu slunickovosti. Ackoliv ono te slunickovosti teda zas tolik nebylo.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Takze navzdory vsem snaham to byla vzdycky sazka do loterie ho nekam dovest...nekdy utek, nekdy ne,nekomu utikal pokazdy... pak uz utikal i s retizkem. Bylo mu to fuk
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Behem obsedani jsem s onim problemovym strakacem jela sama na vyjizdku do pole, vodila ho bez ohlavky atd. Jenze pak v pribehu let proste v oddile prisel na to ze ne kazdeho musi poslouchat. Kdyz pak Ivance rozdupal pri tom svem uteku nohu a zacal utikat i Kamile, bylo jasny, ze proste tudy cesta nevede, ale ze v oddile se prevychovat nezvladne, neb tam na to nejsou podminky
    PES
    PES --- ---
    Dnes nejvíce přítulné andalušanka a úplně nej shirka, té bylo úplně jedno, že stádo v druhé sekci výběhu u sena, za pomazlení, pohlazení, podrbání úplně v sedmém nebi...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Vy máte přes den alespoň trochu nad nulou, tady ČT večer stále trochu mrzne (tedy alespoň není bláto, ale zase to zmrzlé původní bahno není na chození nic moc)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Neboj, taky tu mame jaro.
    PES
    PES --- ---
    Koně v zimě...

SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Zvláštní je, že jsem onoho "problémového" strakace vodila během obsedani na ohlavce do terénu na procházky, a ještě jsem stíhala korigovat děcka sedící na dalších ponících. Asi holt jinej gang, nebo co..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Zase dobre pro tebe, ze ti kamosi koupili kone. Moje kamarady to treba jeste nenapadlo, takze porad jsem na tom tak, ze nemam penize na to poridit si kone, satit ho, zivit ho a lecit ho... Taky vestina lidi se na vejsku nevyprdne proto ze musi neci herku odvest cas od casu do vybehu, pokud je jinak zbytek bavi a chteji to studovat.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Netreba to svadet na finance, mne kone koupili pratele, sama bych na nej nemela. Chapu to horky postesknuti ohledne vysokoskolskyho titulu, jen je skoda, ze je system nastavenej tak, ze jsou z nej vsichni smutny/ohrozeny.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Tak kdyz mas tu moznost dovolit si tunove monstrum, dobre pro tebe. Jsou tu i lide, kteri pokud chteji mit co docineni byt s ctvrttunovymi monstry, tak musi na cizi, neb na vlastni nemaji... no a pak jsou tu taci, kteri jsou na tom s prijmem tak spatne, ze si za tu manipulaci s cizimi monstry musi nechat platit a nebo jeste hure, musi to delat zadarmo, aby pak nekdy v nedohlednu dostali vysokoskolsky titul... nevyhodou poslednich dvou moznosti je, ze si nemuzes vybirat s jak moc frustrovanym/nevychovanym monstrem budes zrovna manipulovat...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Jo, se svym. Kde si clovek sam nastavi miry psycha, kam je ochotnej zajit.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Na skolnim statku byla takova “sranda” dvojka: strakac s haflingem. Mali kone meli vybehy par set metru po silnici od statku a jeste se museli vodit stylem 1+n (sirril tu kdysi hodila fotku jak jich najednou vede pet, nebo sest). No, ja vodila tyhle dva, kazdyho v jedny ruce. No a oni moc dobre vedeli jakou maji silu. Jakmile uznali, ze jejich vodic za to nestoji, tak se rozbehli a bok po boku pelasili domu sami. Chudak ten, kdo to nepochopil a nedejboze se nepustil vcas. Nakonec zbylo par vyvolenych (vcetne mne). No a pak jsem otehotnela a v te dobe, jak kdyby to ti kone vycitili, vetsina na mne byla opravdu hodna. Jenom tyhle sve svine si pockaly az budu v sedmym mesici. Jako jo, uznam, ze vodit v tomhle stupni tehotenstvi dva potencionalni posuky po silnici je znak cisteho debilismu (rikejme tomu treba tehotensky mozek). No a takhle jednou je vedu a uz od vybehu je musim upozornovat, ze moc zenou. No dobojovali jsme to do pulky, kdy za to panove tak jako pomalu vzali a jali se zdrhat zrovna ve chvili kdy jsme dosli ke krizovatce, kde jelo auto. Diky bohu ze to ta uvedonnela zena zvladla ubrzdit. A ja od te doby nevedla ani kednoho samotnyho :D. Jsou to dakt potvory.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: A proto manipulujes s tunovym monstrem :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: retizek kolem nosu, dodavam...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    eVAMPY: 700kg Largo kteremu jsem byla po ramnni kloub me bez retizku na voditku vzdy elegantne odhodil... s retizkem jsem ho vedla na dvou prstech :) jsou chytri jak svina!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: jj mam to stejne, taky jsem byla parkrat odhozena, polamana atd. nyni zahazuji voditko v dal, pripadne ladnym seskokem letim z kone pokud se mi zda ze bych to neusedela.. dekuji radsi jdu po svych :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Obavam se, ze nikdy neporozumim touze lidi manipulovat s cizim pultunovym monstrem. Ja bych se moc bala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam