VAMPY: tam mi přijde jako největší problém to "všechny osoby, co se tam vyskytovaly". Já to vidím u provozáků, že i z hodného koně se stane potvora, protože prostě NEMÁ konzistentní trénink / přístup / výchovu.
A nebo jí má - špatnou... Občas si půjčuju provozáka u nás, strašně hodný kůň, starý QH valach - ale nechce chodit dolů k sedlovně. No a protože má paddock nahoře, u jízdárny, tak trenérky a ostatní, co ho jezdí, to řeší tak, že ho sedlají u paddocku a pak ho vezmou jen na tu jízdárnu. A dolů k sedlovně nechodí - jenomže tam jsou krytá úvaziště, kam jezdí kovář, vetové atd., tj. kůň by tam měl chodit běžně a měl by být zvyklý - a ne to prostě "vzdát" a vozit sedlo od sedlovny k paddocku.... Ano, je to v ten moment jednodušší, než strávit pár dní tím, že budu koně učit chodit dolů, ale dlouhodobě to může být pěkný průšvih.
Už jen to, že když jsem si vzala já poprvé, tak jdeme jdeme a najednou u rozcestí dolů kůň stojí na zadních. Vůbec jsem to nečekala, pže mi nikdo neřekl, že to takhle flákají a že si narozcestí postaví hlavu / bude se bát, protože posledních pár měsíců chodil po ranči jen těch pár metrů na jízdárnu - a já jsem byla "cizí" osoba, která ho chtěla vláčet do neznámých míst....