• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    KLARYSSA: Se obavam, ze nemam na to zivit dva kone. Spis, nez bezplatnej pronajem, by to bylo placeny ustajeni :(
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    NYEMI: nápodobně :) ale převoz není problém...zařídím
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    KLARYSSA: Jaj, to by mel hrebec hracku! Jen jsme dost z ruky :))
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    Ahoj vespolek, snad vás nepohorším v této skupině, ale čekám tu inteligentní lidi s touhou po porozumění koním, hledám místo a lehkou pravidelnou práci pro svého valáška, nabízím ho do bezplatného pronájmu, po úraze už jezdit nebudu,bohužel. Ale on lehčí práci potřebuje pravidelně, moc mu to svědčí. Je mu 21, ale energie má na rozdávání, je zdravý, dobře krmitelný, 24/7 venku.
    Nejlíp by mu bylo u kobylky, či více. Je dominantní ve stádě, miluje hříbata. Pro víc info mi napište zprávu, kdyby někdo měl zájem. Pouze do dobrých rukou a se smlouvou. Jsme z jižních Čech.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: aha, tak to dává větší smysl.... Osel jim nebude honit a žrát slepice (jako třeba nevychovaný pes) - a nejspíš ho budou jen přirkmovat a ne "živit" - tj. bude levnější...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No oni si je jako porizuji na ty farmy pro to, sby ti osli ochranili hlavne mala zvirata, ktera jsou kojotem ohrozena (drubez atd)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ale matou mě ty kojoti... Ti na koně a osly stejně nepůjdou. Kojoti loví myši a veverky a možná malé zajíčky, ale vždycky mi přišlo, že s koněma se zdvořile ignorují. Moje trpasličí kozy po kojotovi vyjely. Takže před kojotem je imho třeba chránit tak ty slepice. A kočky a malé psy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: já si myslím, že osel je skutečně bojovnější. A chytřejší. Navíc tady u nás není problém pořídit divokého osla z odchytů.
    Na pack station tvrdí, že nikdy neměli problém s pumama a medvědama v horách, protože tam chodí s mulama (když chodí na dlouhé treky přes noc atd.)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No ja ted v nejakym poradu pro deti zaslechla, ze proti kojotum je osel. Tak me to zaujalo, vygooglila jsem nejaky videa kde osel decimuje kojota a lisku a nejak premejslim, jestli to je specifikum toho osla a kun to nesvede, nebo si lidi porizujou toho osla protoze, jak rikas, je levny a nenarocny oproti koni...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tahajici debilek!
    Rekonvalescent v zaprahu
    http://www.youtube.com/watch?v=xzKJihezNlQ
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak hodně lidi mají oslíky jako společníky pro koně... když máš doma jednoho koně a druhého nechceš / neuživíš, tak ten osel je dobré řešení. Obvykle jsou bosky, méně toho sežerou, nepotřebují nějaké extrašpeky (granulky a výživy a jánevímcoještě) - a kůň není sám...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: nevím, jak oslové, ale muly mají pověst, že si svoje stádo chrání. Muly mají mít víc "psí" povahu, potřebují víc pozornosti od člověka než kůň. Jsou kompaktnější a inteligentnější (ve smyslu, že když se dostanou do nějaké pasti, tak si neurvou nohu, ale počkají nebo se vymotají). Nechají si toho méně líbit. Plus osel imho potřebuje méně péče a méně žrádla než kůň - že je "levnější" mít osla, než koně.

Ale zrovna kojoti si myslím, že jim jsou ukradení - u nás jsou zcela běžní a koně je ignorují a oni ignorují koně.

Ledaže by šlo o to, že když jsou ta drobnější zvířata "uvnitř" a na obvodu jsou ty koně / muly / osli - tak že se ti kojoti neodváží proniknout na slepice atd... Nám v jednom momentě rys zakousnul slepice (právě že byly domečku správcové - ona je nechala chodit volně a za domem měla cestu do lesa a strž s potokem), a pak se pár dní vracel. Jsme ho jednou hnali s Nedoušem po cestě dolů (a Ned teda osel fakt nebyl).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Dotaz na mistni americnaky! Holky v americe sinfakt lidi porizuji osliky aby chranili farmu proti kojotum?! Tusi nekdo proc by osel mel bejt zlej na kojota a kun ne?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Potvrzuju u mne to samy. Maji sice fakt mnavej kurnik, kde se musej shecmat, svyho casu jich tam bylo snad devet. Ale rano vylezly, a mely louku a les bez plotu, vsechno v klidu. Jedn a slepice byla teda nejaka spatna, chodila spat ke mne do bytu. A jedna, kdyz ji pokousala liska a mela po operaci a byla slaba, tak na ni utocily. Tak jsme ji mela doma, nez zesilila, a pak uz byla v poho.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a začala jsem to psát proto, že je vidět, že když nesu nějakou dobrotu, tak sedmnáct slepic se prostě serve.... když jich chodila polovina, tak to bylo v poho.... (zřejmě jsem jediná, kdo jim nosí zbytky z kuchyně, zelený a podobně... tj. zase princip prostoru / boje o jídlo)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: z mého pozorování je to hodně o prostoru.... když mají dost místa, tak jsou v pohodě, když musí "bojovat" o prostor, tak jsou z toho rvačky. U nás teda těch pět nových slepic zvýšilo počet na 17, takže jsem jim definitivně zavřela přístup ke kozenkám... protože slepice všude se*ou a kozenky potřebují mít místo, kde si lehnou a budou přežvykovat a slunit se a tak - a to v téhle intenzitě slepičinců prostě nejde...
    PES
    PES --- ---
    jara cimrman - slepice zora + pan Ing: :D
    https://www.youtube.com/watch?v=_cwPS1XtMAs
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: neco jako korejci, kruta rasa *nekorektnik*
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Slepice jsou pronarod. To jak se k sobe umi hnusne chovat me vzdycky fascinovalo
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    vidím, že mi teda unikl zásadní aspekt života se slepicemi :-)) Tak až nebudu stačit na kozenky, tak si pořídím slepice :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: ale treba mame jednu a to je takovy tomboy, divoka a chodi po strese a obskocit od kohouta se nenecha, rikame ji Luboska
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam