• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já mám na počasí tři grafy meteosanic + 5 kamer po okolí :-))) - ale omluvou budiž, že na rozdíl od mé "přízemní kobky" mají ty kamery lepší záběr oblohy a jedna poblíž (vidím z ní na domy, na které já při troše snahy vidím z druhé strany) je navíc oficiální z Hydrometeorologického institutu a má v obraze naklíčovány rovnou informace o aktuálním počasí...

Třeba dnes bylo nádherné, leč trochu mrazivé ráno :-)

P.S.: To s tím cestováním s nosem na GPS řízené mapě v NTB je fakt uhozené - když už mám GPS navigaci/mapu, tak si nechávám jen hlasová upozornění na změny směru / odchylky od plánu a jinak se "kochám" :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mě to trochu připomělo naše kamarády... jeli na cestu po Kalifornii a ona řídila vybírala, kam pojedou a on trasu sledoval na počítači z GPSky.... Tak jako lidi koukají do telefonu, než by se podívali z okna, jaký je počasí :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak mi chodí "alarm" při tom přepínání a tak ve složce archívu vidím, jak se to posunuje (samo s výkyvy podle počasí - oblačno/jasno)...

Na ranči jsem kvůli tomu kdysi dělal extra okruh se světelným spínačem, který zapíná pohotovostní LED osvětlení kolem stáje (malé reflektory kolem 10-20W/kus), aby tam bylo alespoň bezpečně orientačně vidět (lidi tam lezli, nadávali že sem tam šlápli po tmě cestou k autu do bláta/kaluže a hlavně nezhasínali normální světla - takže se to vyřešilo takto a funguje to prakticky jako řízení pouličního osvětlení)...

Vobluďák to zatím moc nepouští, i o víkendu bylo překvapivě málo chlupů z celého koně (a to nosí tu "pláštěnku"), ráno tam mívají kolem -5°C a přes den skoro +10°C... i když možná ještě tuší nějakou zimu (což by bylo docela devastující na ovocné stromy, které už pomaličku začínají pučet)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: podle přepínání kamer? Zvířátka vědí (kozy vypadají jak zanedbaný filcovatý koberec - zbavují se kašmíru) - a já vím, protože je březen, tj. jarní rovnodennost...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja to vnimam na urovni zviratka, ale taky jsem si toho vsimla!
    PES
    PES --- ---
    Skvělé - podle přepínání kamer den/noc (takové orientační od kdy a do kdy je venku dostatek světla) už je světlo prakticky půl dne (12+ hodin) od šesté ráno (6:03) do šesté večer (18:13) !!! :-)))
    PES
    PES --- ---
    PES: A opravdu, dnes se, holomek, neprojevoval žádnými obtížemi...
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: je zatim cista zistnost, ze z tebe vypadne nejake jidlo.)) jinak o chytrosti bych moc nehovorila, ale vramci pozorovani ruznych slepicich modelu mohu rict, ze nektere jsou chytrejsi nez jine.)) ale obecne je to spis slaby))ale uz je nosim v naruci i ja, tudiz to neni zadna averze, jen cista empirie ziskana zivotem s nimi))
    PES
    PES --- ---
    Tak prý koníček večer i ráno dobrý... (snad alespoň v mezích možností sledují, zda trousí a moči) ..
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: stejně se má, že tě má.... že si někdo VŠIMNE...
    PES
    PES --- ---
    ...a to sem se tam jen zastavil později odpoledne po celodenním stříhání jabloní, že jen vyčistím (protože už pouští chlupy, tak aby ho to pod tou pláštěnkou tolik nekousalo) a pojedu domů... a ono tohle :-/
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Hned jsem informoval paní rančérovou, byli jsme poklusem přes 2km rozhýbat břicho, něco mu tam žbluňká a kručí jako normálně koni (tj. není tam ticho). Udělal i pár koblížků (trochu). A pak měl chuť dožrat večeři (hodně vlhká až mokrá), tak snad...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: uf, tak držím palce, aby z toho nic nebylo....
    PES
    PES --- ---
    Jako by ho trochu bolelo bříško, snad se to rozpohybovalo

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: "Tak přece pozdravil! (No maucta)"...

...tedy pokud nechám parafrázi ze Saturnina stranou, tak to nakonec bylo pozitivní a ty by jsi měla být ráda, že babizny vlastně nic neřekly, když se mohl spustit vodopád nadávek...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ale ne, nevynadaly mi... jen bafly koně a šly... co by se bavily s nějakou nánou od koz, která o koních nic neví :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Také bych ti vynadal na tři doby, že ty koně kazíš kyblíčkem... Mueheheheh...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: hele, já viděla věcí.... maminku hrdou na dceru, která na koni vjela až do paddoku (skrz branku s břevnem, v které se musela sklonit) - fakt super lekce pro koně - jede se rovnou na seno... A zrovna včera byla ukázková hodina na voltiži, foukalo jak blázen, takže jsem skončila tak, že jsem koně vodila (aby se s malýma dětičkama, co přišly zkusit ukázkovou hodinu, nesplašil) - a na vedlejší jízdárně někdo vypustil magůrka, který tam skákal a lítal tryskem - což by bylo fajn, ať se proběhne - ale on tam lítal nasedlaný... nebo když jsem přivezla kozy od kozla, tak po stájích lítali tři koně - a za nimi tři dámy, které se je snažily zastavit tím, že běhaly za nima, mávaly rukama a zlostně pokřikovaly.... (koníčci přiběhli pak za mnou, protože jsem zachrastila kyblíkem s granulkama - a hádejte, jestli mi pipiny poděkovaly?)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No tvl, "pustit" koně blízko domova na zpáteční cestě - to je snad jedno z prvních, které se učí (nebo by mělo učit) při vyjížďkách, že tohle se nedělá...

P.S.: Mne si takto kdysi na první vyjížďce zkusil otestovat jeden valach ČT (původem velmi povedená kombinace Przedswit a Furioso) velmi dobře přiježděný a "vycepovaný" majitelkou (toho času těhotnou, tak jsem ho dostal aby nestál a nespadl z kondice, protože jsem byl s koněm celkem kamarád)...
    ...a nedostal jsem příslušné instrukce (upozornění), že koníček je filuta. První test byl na cestě od stáje, kdy doslova pár metrů od konce ohrad se zastavil na cestě uprostřed velké louže (neměl s chozením vodou sebemenší problém) a byl to test, zda se ho podaří rozejít dopředu anebo nechat otočit s návratem domů. První test dopadl dobře (bez okopávání či jakéhokoliv násilí - to byl test, dle majitelky kopanec či plácnutí po prdeli by znamenalo poměrně tvrdý návrat do stáje - s jezdcem či bez něj).
    Druhý test byl pak v polovině vyjížďky, když koníček poznal, že bylo dosaženo největší vzdálenosti od stáje (a poznal to neomylně, i když to bylo jen odbočení na rozcestí ve tvaru Y, takže ani ne obrat po stopách zpět), to z obratu zkusil naskočit do trysku (uměl to moc dobře z westernu, takže roll-back z fleku) a že poletí až domů (to prý dělal zamlada). Naštěstí i tento test dopadl dobře, správným řešením bylo stočit na malý kruh (de-facto ohnout na místě), což koníček znal a měl jako "nouzovou brzdu".
    Nutno dodat, že od toho prvního testu už nikdy koníček nezkusil žádný podraz a dal se jezdit i prakticky na zahozených westernových otěžích (fantasticky reagoval na lehký předklon, záklon či náklon - prostě jakoby joystick v sedle :-)), dokonce ani když se lekl (vyjeli terénní cyklisté či běžkaři zpoza zatáčky zepředu či za zadkem), to sebou jen trochu škubl...
    Prostě fantastické zvíře, i když jezdce si napoprvé otestoval - kdo ví co by se stalo, kdyby ty testy dopadly špatně (no asi bych se na něm prostě už nesvezl)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no, good luck.... já jsem takové jezdce za čtyři roky s Nedouškem nenašla... (ba ne, jezdili jsme pak s Cashem, to byl starý kůň, spíš bázlivý, schovával se za Neda, Ned mohl machrovat bez toho, že by z toho byl závod). Jinak teda lidi, kteří mají nápady typu "už jsme skoro doma, tak to pustíme" (po x měsících sucha na kámen ztvrtlé, původně rozježděné cesty), případně ženská, která měla hroznou prču z toho, že její kobyla na úzké cestě kouše Neda do zadku a ještě mě napomínala, že by jí Ned neměl kopat (místo aby svého koně držela dva metry od Neda a nenechala jí jet málem s hlavou v mém sedle - zvláš´t když před námi byl další kůň, fakt jsme nemohli jet rychleji" - a když jsme se proházeli, aby Ned s touhle kobylou nebyli přímo za sebou, tak stejně během pěti minut se kobyla protlačila zase k Nedovi a ona jí nechala)... a tak...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Je to tak! Ja to uplne cejtim, jen to vic popilovat. Uprimne se tesim, az pojedu na vychazku treba se dvema, trema dalsima jezdcema, co budou ukazneni a ohleduplni :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam