• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dcera, já jsem na to moc stará....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tedy máte to tam samé drama! Ať se tedy daří (btw. která z Vás dvou si uděláte vet. licenci? :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    druhá koza měla termín před 14ti dny (a to už upravený na zvyky její rodiny, kde víme, že se nepovažují za "malé plemeno" a jsou těhotné spíš 150 než 145 dní) - takže u té jsem měla minulý týden vetku - která konstatovala, že mimina jsou malá, nepřipravená na porod a že tudíž si z nás koza dělá srandu a nejspíš si hodila druhou říji na tajnačku s kozlem později.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Porod teda začal dramaticky, já jsem zrovna měla spací směnu a dcera si v autě četla (spíme před kozím chlívkem, protože z domova to máme daleko), když mě budila v půl páté ráno, že koza řve. Takže jsem tam letěla a to už čouhala ven hlava, což se mi udělalo dost mdlo - to vypadalo, jako že to moje malá kozenka nedá (vetové strašili, že to bude jedináček, a skutečně). A do toho koza strašně řvala. U nás navíc vetové nesmí jezdit k "neurgentním" případům, takže už jsem viděla, jak mi koza umírá při porodu čistě proto, že neseženu veta ochotného riskovat licenci a přijet.

Kůzle se po narození nehýbalo, nemečelo, na několikrát jsme zkoušeli odsát nosík a sušit, než začalo trochu reagovat. Koza ho olizovala jak zběsilá, což asi hodně pomohlo. Pak se ale nemohl postavit na nohy - má je strašně dlouhé a celkově je obrovský (viz. jedináček). Po půl hodině zůstal ležet a přestal se pokoušet, takže jsem odstříkala trochu mlíka a nacpala mu to stříkačkou do tlamičky. Dcera ho v ručníku trochu nadzvedla - a buď teda pomohlo to mlíko, nebo to, že si mohl pod sebou srovnat nohy, ale obnovil pokusy o chození (pro širší veřejnost - kůzle potřebuje nejpozději do hodiny chodit a pít, jinak umře). Pak teda byl boj s krmením - jak je veliký, tak se nevejde pod mámu a musí podklesnout v kolenou, aby se dostal POD vemeno - což když mu ty nohy moc neslouží, je vlastně hrozně těžké. Ale nakonec to "stihnul v limitu", tak snad to bude dobrý.
    Odpoledne mi přišlo, že moc nepije, ale teď večer se krmil udatně, mlaskal u toho, takže zjevně, když potřebuje, tak to "umí".
    Akorát koza je teda magor, furt ho olizuje, pořád mu čistí zadek, tak doufám, že jí to časem pustí.

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Pro dobrou úrodu jste měli udělat jízdu kolem osení :-)

Zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše jezdci z Lukavce nakonec předali, ale bez lidí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...rtvychvstani-jezise-jezdci-z-lukavce-nakonec-predali-ale-bez-lidi-40320233
    PES
    PES --- ---
    Snad konečně...
    Do Česka přijdou bouřky doprovázené kroupami - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/do-ceska-prijdou-bourky-doprovazene-kroupami-40320243
    PES
    PES --- ---
    Trefil jsem naprosto prázdný ranč (kromě dvou stájníků viděných z dálky), tak pár foto ze suchého výběhu, snad v pondělí a úterý alespoň trochu zaprší...

Vobludák a za ním trochu vykukující andalušanka

Shirka a (ne)Mlaďoška

Nová malá potvůrka (kobylka) a bílý valach "ďábelský" (už hodný :-))

Sousední výběh valachů, chybí lidi (a stroje) na úklid :-(

Dopolední "šlofíček" na sluníčku

Malí "povaleči" v mezi-výběhu, také chybí brigádníci na úklid :-(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To u nas je prisna moralni policie, takze ta fotka je prakticky nesdilitelna :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem tak zvyklá na naší savanu, že mi "kůň v trávě" vůbec nepřišel divnej :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Proto jsem k tomu psala to porusovani pravidel :D My do pole normalne nelezem, kazdej mne tu zna a fakt nechci bejt za curaka.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    i kdyz ono je tak sucho, ze je to burt, pokud v tom nebudes delat piruety ve cvalu
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: toho jsem si vsimla jako prvni a je to horsi nez hrebec na ohlavce *zemedelnicnik* :))))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: A stojime v poli :( Ale necejtim se zas tak provinile, bylo to kvuli hezky fotce :3
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no hlavně hřebec nemá tady MIST doporučovanou roušku!!!!!!!!!!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak zase pro zmenu nejaky kone. Bandita se vraci z loupezive vypravy a porusuje vsechny zakony! Hrebec na ohlavce! BOHA!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: tak já jsem očekávala, že všichni vědí přesný věk a zdravotní stav koz v našich stájích :-)))
    (měla jsem pocit, že koze rohaté jsem psala v prosinci - tam měla taky den, kdy se nepostavila a začala chodit až když přijela vetka, že jí utratí - já jsem kvůli tomu odložila dovoz koz od kozla - pže jsem chtěla mít potvrzeno, že koza rohatá není nějak nakažlivě nemocná, než do toho zavleču těhotné kozy a potenciální kůzlata)
    MIST
    MIST --- ---
    jeste detail, jsem z vcelicek unesena

MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: ale prosim te....jsem lakoma Barka....na 15 slepic bylo levnejsi postovny :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: a kde se to teda vymklo, že najednou patnáct?????
    MIST
    MIST --- ---
    Ja sem moc neprispivam, osli o kone jsou spokojeni, tak ted resim jine veci.

OT - objednala jsem si 15 slepic a rosi se mi z toho celo :D Chtela jsem dve tri, trosku se mi to vymklo z ruky.
    A vcera se nam rojily vcely, tak si dovolim prispet fotkou jednoho uzasneho roje, nez jsme ho prendali do ulu.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam